Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: faworki

środa, 06 lutego 2013

 Faworki i róże karnawałowe

 



 

 

 

 

 Ja z tej porcji postanowiłam wykonać faworki  (około 30 sztuk) i róże karnawałowe (10 sztuk). Jak dla nas wystarczająco. Składniki  oczywiście można podwoić jeśli chcemy większą ilość.

  • 300 g mąki
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki  spirytusu

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju rzepakowego lub 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania
  • konfitura lub dżem np, wiśniowy

 

Mąkę przesiać do miski. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem, dodać do przesianej mąki. Następnie dodać śmietanę, spirytus, sól- ciasto dokładnie wyrobić, (można to zrobić ręką lub mikserem z końcówką haka). Ciasto jest gotowe, gdy nie jest lepiące i “odchodzi” od dłoni, i ukażą się pęcherzyki.

Następnie ciasto podzielić na dwie części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko (starać się nie  podsypywać zbyt dużo mąki, bo tłuszcz podczas smażenia będzie się pienił i przypalał). Z jednej rozwałkowanej części radełkiem wycinać  prostokąty o szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy prostokąt nacinamy na środku wzdłuż i przekładamy jeden koniec przez rozcięty środek. 

Z drugiej części rozwałkowanego  ciasta, wykroić krążki w trzech rozmiarach i  naciąć je na obwodzie 5 razy. Ułożyć po trzy krążki, jeden na drugim ( środki posmarować białkiem), a najmniejszy zostawić na górze, przycisnąć w środku aby się zlepiły. 

W szerokim  garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz do temperatury 175°-180°C. Róże układać  delikatnie  płatkami do dołu i smażyc na złoty kolor z każdej strony. Usmażone wykładać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posypać cukrem pudrem, w środek róży włożyć wiśnię z konfitury lub dżem. Postąpić tak samo z faworkami- smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na papierowy ręcznik. Posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego...