Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: dymka

środa, 06 lutego 2013

Kurczak w sosie kokosowym z garam masala

 


 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 400 g marchewki ( 5 średniej wielkości )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 mleka
  • 3 łyżki oleju sazamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chilli
  • sól morska
  • ryż basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Umytą marchewkę pokroić w słupki, dymkę w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oleju, włożyć mięso i czosnek, podsmażyć na złoty kolor (3 min). Do mięsa wsypać curry, garam masala, mąkę ziemniaczaną- krótko smażąc, następnie wlać mleko i mleko kokosowe. Doprawić solą. Dodać marchewkę i cebulkę dymkę. Sos redukować 5 minut. Na koniec potrawę doprawić sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem basmati. Posypać płatkami chilli.

ŻYCZĘ Smacznego :-))

 

wtorek, 28 lutego 2012

  Filety z indyka w sosie sherry


W tym przepisie do sosu wykorzystałam sherry, jako uzupełniającego składnika pysznego, aromatycznego sosu, raz pyszny, zdrowy niskokaloryczny seler naciowy.

Sherry używam dość często.Wytrawne lub półwytrawne. Mój ulubiony alkohol do wykorzystywania w kuchni :-)


4 porcje

  • 500 g filetu z indyka (podzielony na 4 porcje)
  • 4  łodygi selera naciowego
  • 2 cebulki dymki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 6 łyżek półwytrawnego sherry
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz

Filety z indyka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć.  Seler naciowy i cebulkę dymkę umyć. Seler  pokroić w półksiężyce a cebulkę w plaserki na ukos. Masło roztopić na patelni i podsmażyć filety z indyka 4-5 minut na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Następnie dodać seler i cebulkę dymkę, podsmażyć 3 minuty-w razie potrzeby dołożyć masło. Wlać bulion i sherry, dodać podsmamżone filety. Dusić na wolnym ogniu przez 20 minut bez przykrycia.  Na koniec wlać śmietankę, podgrzać.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać np. z sałatą i risotto.