Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: cebula czerwona

sobota, 19 marca 2016

Sałatka z kaszą, szpinakiem, czerwonymi buraczkami

 


 

 

4 porcje:

  • dwie garście szpinaku
  • około 2 szklanki ugotowanej przestudzonej kaszy jęczmiennej
  • 4 małe ugotowane buraczki (lub gotowe ze sklepu hermetyczne pakowane - vacuum)
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

dressing:

  •  5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na dressing umieścić w słoiczku i dokłdnie wstrząsnąć do połączenia się składników.

Szpinak umyć, osuszyć w wirówce do sałatek, porwać palcami na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, pomidorki przepołowić, ser feta pokroić w kosteczkę, buraczki pokroić w półksiężyce.

Na talerzach lub na dużej paterze ułożyć szpinak, posypać kaszę, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, buraczki, ser feta, czerwoną cebulę, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na wierzch polać dressingiem. Polecam gorąco!

sobota, 23 marca 2013

Sałatka ze śledzi,

marynowanej papryki i czerwonej cebuli


 

  • 4 filety śledziowe (matjasy)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 małe jabłko
  • 4 marynowane papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku. Filety pokroić na małe kawałki. Jabłko i cebulę obrać  i pokroić w kosteczkę. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, jabłko, majonez, jogurt doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym koperkiem. 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com (z małymi zmianami)

wtorek, 22 maja 2012

  Pita  z  warzywami


Pita z warzywami z sosem czosnkowym, moja ulubiona. Jestem jej wierna od lat, i szczerze mówiąc nigdzie lepszej nie jadłam. Skład  i ilość warzyw może być dowolna, to co lubicie. Ale sos czosnkowy jest niezastąpiony. Polecam gorąco.

  • pomidor
  • ogórek
  • ogórek słodko-kwaśny
  • dowolna sałata
  • czerwona cebula
  • rzodkiewka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • bułki pita  (do kupenia w supermarketach)

sos czosnkowy :

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki majonezu winiary
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, biały pieprz, słodka papyka
  • 1 łyżka drobno posiakanego koperku

Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 30 minut.

Warzywa umyć, pokroć na większe kawałki. Chlebek pita delikatnie namoczyć, odczekać chwilę, odciąć kawałek górnej części, po czym opiec w opiekaczu lub tosterze. Warzywa wkładać do środka ciepłej jeszcze bułki, polać obficie sosem czosnkowym.

Smacznego!