Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: rozmaryn

środa, 02 lipca 2014

Kurczak z truskawkami







Kurczak: ( 2 porcje)

  • 300 g filetów z kurczaka (2 małe sztuki)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka listków rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki



Sos balsamiczny i truskawki:

  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  •  sól i pieprz
  • ok. 1 szklanka pokrojonych truskawek


Sałatka:

  • garść rukoli z fetą i winegretem 

 

Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, włożyć do miseczki, dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej).

Do drugiej miseczki włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać.

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, ułożyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę  i grillować przez następne 4 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół  minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety. Życzę smacznego!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com





 





piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.

wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

wtorek, 11 grudnia 2012

  Pieczone buraczki z fetą


 

Smak tak przygotowanych buraków jest całkiem inny niż gotowanych, stanowczo lepszy. Mają bardziej intensywny smak i zachowują wartości odżywcze. To wspaniały dodatek do mięsa  jak i  do ryb.  Polecam gorąco. Samo zdrowie :)

 

  • 1  kg średnich buraków
  • ¼  szklanki oliwy z oliwy
  • ½ łyżeczki zmielonego kuminu- opcjonalnie
  • ½  łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1  łyżka  miodu
  • 150g fety
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Buraczki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy  w plastry o grubości 0,5 cm.

W  żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, kmin, chili, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Następnie do gotowej marynaty dodajemy buraczki i dokładnie mieszamy. Układamy gałązki rozmarynu.

Przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschły w trakcie pieczenia  i piczemy w 200°C przez około 1 godziny, do momentu gdy buraczki będą miękkie.

Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i posypujemy pokrojoną lub pokruszoą feta.

Smacznego !

 



 

poniedziałek, 15 października 2012

Cytrynowe pieczone ziemniaki

 



  • 1 kg małych ziemniaków (ja użyłam czerwonych)
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na ćwiardki. Cytryny umyć w gorącej wodzie, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w ćwiardki. Z gałązek rozmarynu oderwać igiełki,  posiekać i wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, pokrojonym w plasterki czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszce, polać marynatą, wymieszać. Na wierzch poukładać kawałki cytryny obtoczone w cukrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut.

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do ryb, mięsa. Można je rówież  podawać jako danie samodzielne z twarożkiem lub sosem tzatziki.

Smacznego...

 

wtorek, 17 lipca 2012

Ziemniaki  odsmżane z ziołami

 


 

Ponieważ pozostało mi kilka ziemniaków postanowiłam je wykorzystać. Te upieczone w piekarniku są naprawdę smaczne, a odsmażone  z ziołami jeszcze smaczniejsze. Są doskonałe jako dodatek do obiadu, lub rówież jako danie samodzielne.  Można użyć dowolnych ziół, przypraw, takie jaki lubimy.

  • kilka ziemniaków w mundurkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione zioła np. tymianek, oregano, rozmaryn
  • papryka w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki pokroić w grube plasterki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Posypać ziołami, papryką, solą, pieprzem, podsmażać przez około 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego :))


poniedziałek, 07 maja 2012

  Bulgur  zapiekany z  warzywami  i  fetą


 

 

 

  • 1 brokuł
  • 3 duże marchewki
  • 250 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w puszce (400 g)
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Brokuł rozdzielić na mniejsze kawałki, umyć. Obraną i umytą marchew pokroić w talarki. Do garnka wlać bulion, włożyć brokół i marchew, gotować pod przykryciem 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Bulion zatrzymać.

Bulgur opłukać na sitku. Obraną cebulę pokroic w piórka. Oliwę rozgrzać na dóżej  patelni, podsmażyć cebulę i bulgur, wlać bulion i dusić pod przykryciem 5 minut.

Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać, wraz z pomidorami (rozdrobnić jeśli są w całości ) w puszce dodać do bulgur. Ponownie pddusić przez 5-10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brokuł, marchew, połowę sera  feta (rozdrobnić ),  połączyć  z pomidorowym  bulgur. Wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać pozostałą fetą. Piec 20 minut, w 175°C.

Smacznego :)

 

 

wtorek, 17 kwietnia 2012

   Pyszna  zapiekanka  z  cukiną 

 


Bardzo smaczna zapiekanka, ( klasyka- cukinia z fetą, dla mnie połączenie idealne ) zapiekana z ryżem i mięsem mielonym. Szybko znikała z naszych talerzy. Polecam :-)

 

  • 170 g ryżu
  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 150 g sera feta
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ryż ugotować  według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Suszone pomodory pokroić na kawałki. Gałązkę romarynu umyć, oderwać igiełki i drobno posiekać.

Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać cebulę i czosnek, rozmaryn, podsmażyć. Przyprawic solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu (w razie potrzeby dodać łyżkę oliwy ) podsmażyć cukinię przez 2-3 minuty. Połączyć z suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem.

Fetę rozdrobnić. 100 g fety połączyć z rozmąconym jajkiem z kwaśną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

Ryż, mięso i cukinię  rozłożyć warstwowo w natłuszonym naczyniu żaroodpornym. Polać masą śmietanowo- serowo- jajeczną. Posypać pozostałą fetą. Zapiekać 20- 25 minut w 200°C.

Smacznego :-)




wtorek, 20 marca 2012

   Najlepszy  Gulasz  pomidorowy


 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 puszka pomidorów ( 400 g )
  • ¾ l bulionu mięsnego
  • słodka papryka w proszku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, ewentualnie  większe kawałki pokroić. Obraną cebulę pokroić w piórka. Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać.

Oliwę dobrze rozgrzać w dużej patelni,  mięso mocno podsmażyć, przyprawić solą. Dodać cebulę, czosnek. Krótko podsmażyć, dodać  przecier pomidorowy, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion i sok z pomidorów. Przyprawić papryką, pieprzem, posiekanym rozmarynem. Dusić pod przykryciem minimum 1 godzinę.

Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażana i pomidory z puszyki   w kawałki. Dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Podawać z  makaronem wstążki. 

Smacznego...

 

środa, 07 marca 2012

  Antipasti - sałatka

 


 

 

  • 2 bakłażany
  • 2 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule lub biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g sera feta
  • 1  łyżka ziół  prowansalskich
  • 2+4 oliwy z oliwek
  • 3  łyżki ocetu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, paprykę w większe kawałki, cebulę w krążki. Pieczarki jeśli są większe pokroić w ćwiardki. Wszystkie warzywa wymieszać  z oliwą, ziołami  prowansalskimi, gałązki rozmarynu. Wyłożyć na dużą formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C z funkcją grill lub termoobieg. Piec 25- 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po upieczeniu dobrze wystudzić.

Do naczynia wlać pozostałe 4 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, dodać sól, pieprz, 1 ząbek czosnku  drobno posiekany. Połączyć z warzywami, dodać pokrojoną w kostkę fetę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby sałatka  dobrze się zamarynowała, a najlepiej smakuje następnego dnia. Podawać z białym pieczywem.

 

Smacznego !