Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: śmietana

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

 

Piersi kurczaka w sosie estragonowym



 

  • 400 g piersi z kurczka lub indyka
  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku  z cytryny
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do padania np, kasza jęczmienna

Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Mięso umyć, oszuszuć, pokroić w paski. Esragon opłukać pod zimną wodą, osuszyć, oderwać listki i pokroić.

Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, włożyć mięso, posypać solą i pieprzem i smarzyć przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.

Na tą samą patelnię dodać masło, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion, białe wino, śmietanę, dodać estragon, gotować na umiarkowanym  ogniu 10 minut. W razie potrzeby dolać śmietanę lub wodę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczka i podgrzać. Gotowe danie można podać z kaszą, ziemniakami bądź ryżem. Życzę smacznego.

 

 

 

wtorek, 10 czerwca 2014

 Tort Quench- malinowy

 



 

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Masa:

  • 2 kubki śmietanki kremówki 400 g
  • 2 kubki gęstej kwaśnej śmietany 24% tłuszczu 400 g ( Schmand)
  • 2 op. śmietan-fix  (Dr. Oetker)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 op. oranżady w proszku
  • 1 galaretka malinowa
  • 350 g malin świeżych lub mrożonych

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Tortownicę o wymiarach 26 cm ø wysmarować masłem.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Nastepnie dodać kolejno całe jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na wolnych obrotach miksera do momentu połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć do tortownicy i równomiernie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

Galaretkę malinową przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Wokół wstudzonego spodu założyć wysoką regulowaną obręcz do tortów.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem waniliowym. Natomiast kwaśną gęstą śmietanę wymieszać z oranżadą w proszku, po czym  połączyć delikatnymi ruchami szpatułki z ubitą śmietaną. Połączoną masę wyłożyć na spód ciasta. Ułożyć maliny, świeże lub mrożone (nie trzeba rozmrażać), i wylać tężejącą  galaretkę. Wstawić na kilka godzin do odówki.

Polecam gorąco, ciasto jest lekkie i przepszne, doskonałe na upalne dni.

niedziela, 22 grudnia 2013

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

 


  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

Filety z kurczaka z sosem pieczarkowym

 


 

  •  500 g filetów z kurczaka
  •  2 łyżeczki musztardy
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  •  1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  150 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska, serrano, szwarcwaldzka
  •  4 łyżki masła klarowanego

 

Sos pieczarkowy:

  • 2 mała cebula
  • 400 g pieczarek
  •  150 ml bulionu
  • kilka kawałków suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 kieliszek brandy lub calvadosu (opcjonalnie)
  • 80 ml śmietany 30%

 Filety z kurczaka:

Filety opłukać i dokładnie osuszyćręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinno powstać około 4 - 5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem lab wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (około 1 cm). Doprawić je solą, pieprzem, tymiankiem, wysmarować musztardą. Zawinąć w szynkę parmeńską.

Na patelni rozgrzać masło na umiarkowanym ogniu, włożyć  misęso i  smażyć na małym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura. Filety odłożyć na talerz.

Sos pieczarkowy:

Patelnię po kurczaku wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion z połamanymi na kawałeczki suszonymi grzybami, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (sos można przygotować wcześniej). Danie proste i przepyszne, a sos to po prostu bajka! Dodatkiem do dania może być kasza, ziemniaki zapiekane np. gratin, placki ziemniaczan (rösti). Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com. Smacznego.

Dodatek, surówka z świeżego selera i ananasa:

  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. 


 

sobota, 12 października 2013

Tarta z dynią i mielonym mięsem

 


 

 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła 
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki wody

 

  • połowa małej dyni hokaido około 400 g
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera owczego feta
  • 200 g kwaśnej śmietany (crème fraíche)
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Do miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, masło pokrojone w kostkę, ½ łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  pestki, pokroić plasterki (0,5 cm) potrzebną nam ilość. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany czosnek drobno posiekać.Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, drobno pokroić.

Do wyższego naczynia wlać mleko, dodać   rozdrobniony ser feta, kwaśną śmietanę, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem na krem.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso z czosnkiem, pryprawić solą i pieprzem- zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć dynię z papryczką chili przez 2-3 minuty, na koniec dodać starte jabłko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø  smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła większego niż forma, przenieść wałkiem opruszonym mąką do formy i rozłożyć, ponakłuwać widelcem. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na ciasto rozłożyć połowę farszu dyniowo- mięsnego, wylać połowę masy serowo- jajecznej, czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. W razie potrzeby przykryć  15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!

 

 


 


piątek, 11 października 2013

Pyszna szarlotka z bitą śmietaną

 


 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • ¾ l soku jabłkowego
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy o ø 26-28 cm. Umyte obrane, jabłka pokroić w cienkie ćwiartki i wyłożyć na ciasto. Budyń rozpuścić w połowie szklanki soku jabłkowego, pozostałą ilość soku zagotować i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na ciasto z jabłkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 60 min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kratkę dobrze wystudzić (w obręczy).

Śmietanę dobrze schłodzoną ubyć na sztywno z cukrem waniliowym. Rozsmarować  na szarlotce, posypać cynamonem, schłodzić. Szarlotka jest wyśmienita, lekka, delikatna w smaku i  bardzo łatwa do zrobienia. Polecam gorąco!


czwartek, 15 sierpnia 2013

 Tagliatelle  z  kurkami

 


 

 

  • 400 g kurek
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Makaron ugotować al` dente. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć kilka minut, następnie dodać śmietankę, gotować do momentu gdy sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Na koniec wmieszać kwaśną śmietanę. Do gotowego  sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki.


czwartek, 09 maja 2013

Ciasto trociniak

( Sägespänekuchen )

 


 

 

Spód:

  • 75 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 op. kremu do tortów w proszku (waniliowy Dr. Oetker/Paradiescreme Vanille)
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru

 Pokrycie:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę o wymiarach 21 cm ø wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód: miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać  kolejno jajka-utrzeć na puszysty krem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Krem: do naczynia wlać schłodzoną śmietanę słodką i kwaśną, wsypać cukier, krem waniliowy. Ubić mikserem 3 minuty. Wyłożyć i rozmarować na wystudzony spód.Wstawić do lodówki.

Pokrycie: na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.

Kokosowe „trocinki” rozłożyć na ciasto lekko dociskając. Schłodzić. Jeśli chcemy większą ilość ciasta wszystkie składniki należy podwoić. Potrzebujemy wtedy większej formy np.  30x40 cm.

czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z szparagami, krewetkami

w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

 

 

  • 300 g zielonych szparagów
  • 400 g krewetek tygrysich
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 250 g makorunu wstążki
  • 2+ 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki wytrawnego martini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Zielone szparagi umyć  - obciąć zdrewniałe końcówki (1/3 długości szparaga) i pokroić ukośnie na małe kawałki, (ja pokroiłam po ugotowaniu). Ugotować w osolonej wodzie  5 minut. Wodę od szparagów zatrzymać.

Krewetki obrać z pancerzy i pozbawić głów (jeśli zostały kupione z pancerzami), pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego  jeśli posiadają. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi pokroić w paski. 

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zarumienić. Po czym wlać 400 ml wody po szparagach, martini, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową- sos zagotować.

Na głębokiej  patelni rozgrarzać pozostałe masło, podsmażyć szparagi przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć krewetki (3 minuty), przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do patelni z krewetkami włożyć szparagi, pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać sos, i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzewać chwilkę. Makaron podajemy na głębokich talerzach. Życzę smacznego!



wtorek, 09 kwietnia 2013

Pstrąg w sosie estragonowym


  • 2 pstrągi (po 350 g)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki
  • 2 cebulki szalotki lub mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • mąka do oprószenia ryby

Piekarnik nagrzać do 200°C. Pstrągi oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażone pstrągi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym ze smażenia ryb tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie wlać wino i śmietankę. Estragon umyć, osuszyć, oddzielić listeczka, posiekać i włożyć do sosu, przyprawić solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny. Sos zredukować około 3-5 minut, polać na pstrągi i wstawić do nagrzanego piekarnika 15-20 minut. Gotowe pstrągi podajemy np. z zieloną mieszaną sałatą z dressingiem i ryżem. Ryba w sosie śmietanowo-winno-estragonowym jest rewelacyjna w smaku, a przepis pochodzi z blogu: Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Smacznego!

czwartek, 28 marca 2013

Zupa pieczarkowa- krem

 


 

 

 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki

Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę  obrać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i podsmażyć. Przełożyć do większego garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki. Zalać około 1,5 litra wody, włożyć kostkę rosołową, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać śmietanę (wczesniej wymieszać z kilkoma łyżkami zupy), doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zupę podawać posypaną natką pietruszki.


poniedziałek, 25 marca 2013

 Tort  Latte Macchiato

 


 

Biszkopt:

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa kawowa:

  • 950 g śmietany kremówki 30%
  • 3-4 łyżeczki kawy espresso w proszku (nescafe)
  • 2 śmietany- fix  (Dr.Oetker)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ziarenaka kawy w czekoladzie do dekoracji
  • gorzka  czekolada do dekoracji
  • kilka łyżek likieru kawowego lub kawa do nasączenia    

Tortownicę o wymiarach 21 cm (lub 26 cm tort będzie nieco niższy), wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzlielić od żółtek, ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta ( lub miksować chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników). Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej częśći dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć  łyżką na jasne ciasto robiąc kleksy- nie wyrównywać ciasta. Tortownicę uderzyć dwa razy o blat, (w celu utworzenia łaciatego biszkoptu). Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 25 minut.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Odzielić nożem brzegi od tortownicy.  Przekroić na dwa  blaty.

750 g śmietany ubić na sztywno z kawą espresso w proszku, pod koniec ubijania dodać 2 śmietany-fixy, 3 łyżki cukru i cukier wanwaniliowy. Spodni blat nasączyć likierem kawowym, wyłyżyć około 1/3 masy kawowej, przykryć drugim blatem. Tort wyłożyć pozostałą masą, górę tortu rozmarować masą tworząc fale. Pozostałą śmietanę 200 g ubić  na sztywno, włożyć do rękawa cukierniczego  i udekorować tort dowolnie. Ułożyć ziarenaka kawy w czekoladzie, posypać startą gorzką czekoladą.

TORT JEST PRZEPYSZNY ! SMACZNEGO!

czwartek, 07 marca 2013

Kurczak w sosie pieczarkowo- śmietanowym

 


 

4 porcje:

  • 500 g pieczarek
  • 400 g piersi  kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina (lub bulion drobiowy)
  • 250 ml śmietanki kremówki  30% tł.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 250 g makaronu wstążki (fetuccine)

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiardki. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać sklarowane masło, podsmażyć mięso na wysokim ogniu, przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dołożyć masła), włożyć cebulą i pieczarki, podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie posypać mąką, krótko podsmażyć, po czym wlać wino, śmietanę i bulion w proszku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Na koniec dodać kawałki podsmażonego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki, podgrzać 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. Gotowe. Pycha!!!

Smacznego :-)

 


niedziela, 16 grudnia 2012

Świąteczny tort cynamonowy z mascarpone 

 


 

 

 

 Biszkopt :

  • 50 g posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1  op. cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek soku  pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego) lub likier amaretto do nasączenia

Masa  mascarpone :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5000 g twarogu
  • 6 płatków żelatyny
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka gwiazdek  wyciętych z sztywnego kartonu

Migdały podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Białka oddzielić od białek. Do białek dodać 3 łyżki wody i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 100 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, po czym dodać mielone i uprażone migdały. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać  i wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C ,  piec  około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić w formie.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt wyjąć z formy, oddzielićc papier i przekroić poziomo na 2 części. Dolną część ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz od tortownicy. Nasączyć sokiem pomarńczowym lub likierem amaretto.

Serek marscarpone, twaróg, miód (wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem), cukier, 1 op. cukru waniliowego, i  1 łyżeczka cynamonu- wszystko dokładnie wymieszać.

Żelatynę dobrze  wycisnąć, rozpuścić w małym garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, dodać 2- 3  łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą marscarpone. 250 g śmietanki kremówki ubić z cukrem waniliowym i połączyć z masą serową, wyłożyć na spodnią część  biszkoptu. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko dociskając. Tort przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, odpiąć obręcz tortu. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i posmarować  powierzchnię tortu- wygładzając, a boki posmarować tworząc nierówną strukturę. Tort wstawić do lodówki. 

Na krótko przed podaniem boki tortu oprószyć  cynamonem. Na wierzch ułożyć delikatnie  przygotowane szablony-gwiazdki. Posypać cynamonem, zdjąć ostrożnie szablony. Gotowe.

Smacznego :-)


 

 

 


sobota, 29 września 2012

  Tarte  flambée

 


 


 


 

 

  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 175 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 6-8 gałązek tymianku
  • 200 g Creme fraiche
  • około 200 g sera owczego feta
  • świeżo zmielony pieprz

 

 Drożdże pokruszyć i rozpuścić z cukrem w wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i rozczyn z drożdży, wyrobić dokładnie mikserem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

W międzyczasie obrać cebulę i pokroić  w cienkie  krążki. Listki tymianku oderwać od gałązek.

Piekarnik nagrzać do 250°C. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować na owalne placki (25 x 36 cm). Posmarować śmietaną creme fraiche, rozłożyć cebulę, posypać solą i pieprzem, pokruszyć fetę, posypać listki tymianku. Wstawić do  nagrzanego  piekarnika i piec  10-15 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Ciasto z malinami i mascarpone


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Masa z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 250-300 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o ø 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, dodawać stopniowo żółtka i oliwę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, wyłożyć na biszkopt. Owoce połączyć z tężejącą galaretką, wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na minium 4 godziny.

Ciasto jest delikatne, lekkie puszyste, pyszne! Niezmiernie łatwe i szybkie do wykonania. Warto się przekonać, a przepis pochodzi od Gosi.  ;-)

Smacznego :-)



czwartek, 12 lipca 2012

 Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym

 


 

  • 200 g kurek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g dowolnego makaronu

Kurki dobrze oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać kurki, ponownie podsmażyć, wsypać natkę i wlać bulion. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski lub w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy, podsmażyć na oddzielnej patelni na lekko złoty kolor.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie polewamy zimną wodą.

Kurczaka połączyć z sosem kurkowym. Podajemy  z  makaronem. Gotowe. Palce lizać.

Smacznego!


 

środa, 13 czerwca 2012

  Zapiekanka  z  makaronu  i  szpinaku

 


 

 

 

Danie jest super błyskawiczne  i super smaczne z małym nakładem pracy. Polecam, dla zapracowanych i nielubiącym stać długo przy  kuchni.

  • 200 g makaronu np, pennette
  • 500 g mrożonego szpinaku liściastego
  • 100 g szynki
  • 100 ml bulionu
  • 100 g kawaśnej śmietany 36% ( Creme fraiche )
  • 100 g tartego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Szynkę pokroić w kosteczkę, rozłożyć na makaron.

Piekarnik nagrzać 200°C.

Do rondelka włożyć szpinak, wlać bulion. Dusić do rozmrożenia się szpinaku, po czym dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylać na  makaron, posypać tartym serem. Piec około 20 minut.

Smacznego :)



 


czwartek, 17 maja 2012

 Obłędny  tort  rabarbarowy  z  bezą

 


Tort jest naprawdę obłędny w smaku, rozpływa się w ustach. Niezwykle prosty do wykonania. Koniecznie do wypróbowania!    

P.s  Torcik  jest dla papi od synka Louisa. Mamy nadzieję, że będzie mu smakował ;-)

  • 500 g rabarbar
  • 400 g śmetany kremówki 30%
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek cukru
  • cukier puder

Skadniki na ciasto :

  • 4 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 150 g mąki
  • 125 g cukru ( ja dodałm 100 g )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  (lub 1 łyżka cukru waniliowego)
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

Beza :

  • 4 białka
  • 200 g cukru ( ja dodałam  150 g )

Tortownicę z odpinaną obręczą o wymiarach 26 cm ø, nasmarować tłuszczem. Najlepiej gdy mamy dwie.

Nagrzać piekarnik do 175° C.

Ciasto: Masło, cukier, szczypta soli, ekstrakt z wanilii, utrzeć mikserem, następnie dodawać pojedyńczo żółtka cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem, na przemian z mlekiem. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać.

Beza : Białka ubić na sztywno, następnie dodawać  stopniowo 200 g cukru.

Połowę ubitej  piany wyłożyć na cisto w tortownicy, posypać 2 łyżkami płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika, piec 25-30 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.

To samo zrobić z drugą połową cista i piany z białek, posypując 2 łyżkami  płatków migdałowych. Upiec, wystudzić.

W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, zalać 100 ml wody i dodać 4-5 łyżki cukru. Dusić pod przykryciem na małym około 5 minut. Budyń rozmieszać z 6 łyżkami wody, wmieszać do rabarbar, zagotować ( 1 minutę). Nieco wystudzić i równomiernie rozłożyć na upieczony ciasto z bezą. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wyłożyć na schłodzony rabarbar, przykryć drugim ciastem z bezą. Posypać cukrem pudrem. Polecam gorąco.

Smacznego :-)


 

 



poniedziałek, 14 maja 2012

 Kopuła  truskawkowo- jogurtowa

 


 Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach torcik jogurtowy z truskawkami w kształcie kopuły.     Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby masa jogurtowa dobrze stężała.

Biszkopt  czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 60 g miękiego masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 22 cm 

Masa jogurtowa :

  • 800 g  truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 kg jugurtu naturalnego 3,5%
  • 18 listków żelatyny
  • 750 g śmienki kremówki 30 %
  • 75 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tortownica o  22 cm ø

 

 Biszkopt: Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone migdały z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Ubitą na sztywno pianę dodawać stopniowo, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

Masa jogurtowa: Truskawki umyć, usunąć szypułki, wyłożyć na papierowy ręczniki, dokładnie osuszyć. Odważyć 450 g, pokroić w drobną kostkę. 9 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (5 minut). 700 g jogurtu wymieszać z 150 g cukru. Żelatynę dobrze wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia (na małym ogniu). Po czym zdjąć z płyty, dodać 3 łyżki jogurtu i ponownie połączyć dokładnie  z jogurtem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, wymieszać z jogurtem. Na koniec dodać pokrojone truskawki.

Naczynie, w kształcie kopuły (22-23 cm ø, około 3 l ), wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały poza naczynie, posmarować oliwą (np. pędzelkiem). Wyłożyć jogurt z truskawkami i wsawić na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie, namoczyć następne 9 listków żelatyny w zimnej wodzie. Po czym, wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia. Pozostałe 350 g truskawek, zmiksować blenderem z  75 g  cukru, połączyć z 300 g jogurtu. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu-wymieszać.  Połączyć dokładnie z musem truskawkowo-jogurtowym i ubitą na sztywno  300g  śmietany. Kopułę wyjąć z lodówki, wylać równomiernie mus truskawkowo-jogurtowy. Na wierzch ułożyć biszkopt (górną stroną na masę). Wstawić na noc do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić. Truskawki które pozostały do dekoracji pokroić na plastry. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Kopułe  wyjąć z lodówki, przewrócić na tortownice, zdjąć kopułę, następnie ostrożnie folię spożywczą. Posmarować śmietaną, posypać uprażonymi migdałami, udekorować truskawkami.

Smacznego :)




wtorek, 17 kwietnia 2012

   Pyszna  zapiekanka  z  cukiną 

 


Bardzo smaczna zapiekanka, ( klasyka- cukinia z fetą, dla mnie połączenie idealne ) zapiekana z ryżem i mięsem mielonym. Szybko znikała z naszych talerzy. Polecam :-)

 

  • 170 g ryżu
  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 150 g sera feta
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ryż ugotować  według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Suszone pomodory pokroić na kawałki. Gałązkę romarynu umyć, oderwać igiełki i drobno posiekać.

Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać cebulę i czosnek, rozmaryn, podsmażyć. Przyprawic solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu (w razie potrzeby dodać łyżkę oliwy ) podsmażyć cukinię przez 2-3 minuty. Połączyć z suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem.

Fetę rozdrobnić. 100 g fety połączyć z rozmąconym jajkiem z kwaśną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

Ryż, mięso i cukinię  rozłożyć warstwowo w natłuszonym naczyniu żaroodpornym. Polać masą śmietanowo- serowo- jajeczną. Posypać pozostałą fetą. Zapiekać 20- 25 minut w 200°C.

Smacznego :-)




sobota, 31 marca 2012

  Tagliatelle  z cukinią i łososiem

 


Makaron wstążki  z cukinią i łososiem w sosie śmiatanowo-cytrynowym. Smaczne i sycące. Danie, którego przygotowanie zajmie Wam 30 minut.


4 porcje:

  • 250- 300 g   świeżego łososia
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 16%
  • 1 łyżka mąki
  • 250 bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytrymy+ otarta skórka
  • sól morska, świeżo zmielony biały  pieprz
  • 300 g  makaronu tagliatelle 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie umyć łososia, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski- najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek obrać i zeszklić na maśle, posypać mąką, ponownie podsamżyć. Wlać bulion i śmietanę, gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać cukinię, dusić jeszcze przez  2-3 minuty. Pod koniec dodać łososia, sok i skórkę  z cytryny, sól, pieprz. Podgrzewać przez 2 minuty. Sos wymieszać z makaronem.

Smacznego :)


poniedziałek, 19 marca 2012

   Terrina   z  łososia

 


Wykwintna, smaczna,  przystawka z wędzonego łososia. Danie idealne na zbliżające się Świeta Wielkanocne na  przyjście gości. To również super pomysł na smaczną przekąskę na imprezę.


 

 


  • 200g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 5 płatków żelatyny (około 2 łyżeczki)
  • 5 łyżek śmietany + 100 ml śmietany  30%
  • 4 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 5 łyżek kremu chrzanowego ( gotowy w słoiczku )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz
  • 6 filiżanek o pojemności  około 150 ml
  • folia spożywcza

Filiżanki opłukać zimną wodą, wyłożyć folią spożywczą, następnie plastrami łososia. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Posiekaną natkę zmiksować z 4 łyżkami śmietany.

Serek śmietankowy wymieszać z kremem chrzanowym, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki serka, wymieszać i połączyć z pozostałym serkiem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej dokładnie mieszając. Około ¼ masy połączyć z zmiksowaną pietruszką.

Połowę masy serowo0-chrzanowej wyłożyć do 6  filiżanek. Następnie wyłożyć masę pietruszkową. Wstawić do lodówki.

Wyłożyć pozosałą masę serowo-chrzanową. Wystającą folię przykryć filiżanki. Schładzać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.



czwartek, 15 marca 2012

  Polędwiczki  w  sosie  gorgonzola

 


Polędwiczki wiepszowe  w pysznym, kremowym, sosie z sera gorgonzola. Idealne danie na obiad i jeśli mamy dóży głód :)  Dodatki do mięsa wedle własnego uznania i smaku.

 


4 porcje

  • 1 polędwiczka wieprzowa około 500 g
  • 1 oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

sos:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki  30%
  • 100 ml bulionu warzywnego
  •  150 g sera gorgonzola
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
    

 Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem. Wlać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po czym dodać ser gorgonzola, ciągle mieszając, aż ser roztopi się i połączy ze śmietaną. Przyprawić gałką, solą, pieprzem.

Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, posypać sólą i świeżo zmielonym  pieprzem. Podsmażyć z obu stron przez  2 - 3 minuty. Podawać,  polawając sosem, z dodatkiem np.  jarzynką  z marchewki i  smażonymi ziemniakami.

 

Jarzynka z marchewki

  • około 500g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki  octu winnego białego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ewentualnie natka pietruszki

Marchew obrać, umyć, pokroić w słupki lub w plasterki. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić marchew, podsmażyć. Dusić pod przykryciem 5-6 minut. Czosnek posiekać, dodać do marchwi, dusić kolejne 2 minuty, po czym wlać ocet winny, curry, odrobinę cukru, sól i pieprz do smaku. Posypać natką.

Smacznego!

 




wtorek, 06 marca 2012

 Krem  marchwiowy  z  imbirem


Orginalna w smaku, pyszna, lekko rozgrzewająca zupa krem z marchwi z dodatkiem niezastąpionego świeżego imbiru. Także,  jeśli mamy w domu marchew i imbir to do dzieła. Zdrowa zupka w 30 minut.

4 porcje

  • 8 średnich marchewek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • sól morska, biały pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • dekoracja: chipsy ziemniaczane, kwaśna śmietana

Cebulę, czosnek , imbir, obrać, pokroić w kosteczkę. Marchew umyć, obrać, pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać warzywa,  podsmarzyć 4 minuty. Zalać bulionem. Gotować na śednim ogniu, 20 mimut bez przykrycia. Zupę zdjąć z ognia,  zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rozlać do miseczek, udekorować śmietaną i czipsami.

Smacznego :)

 
1 , 2