Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: buraczki

poniedziałek, 20 marca 2017

Makaron z buraczanym pesto





3 porcje:

  • 3 buraki czerwone (ugotowane lub upieczone)
  • 250 g makaronu np. spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ser feta, rzeżucha
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Buraczki obrać, pokrojone na kawałki włorzyć do blendera, nastepnie dodać obrany czosnek, oliwę, sok i skórkę z cytryny, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz. Całość zmiksować.

Makaron ugotować, odlewając 150 ml wody z ugotowanego makaronu. W garnku rozpuścić masło, dodać orzechy i lekko zrumienić, po czym dodać makaron, buraczane pesto, wodę z makaranu, dokładnie wymieszać. Podajemy na talerzach, posypać pokruszonym serem feta i rzeżuchą. Smacznego.

sobota, 31 grudnia 2016

Śledź pod pierzynką

 


 

  • 250 g solonych śledzi (matjasy)
  • 4 jajka
  • 2-3 buraczki
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • około 200 g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 60 minut, odsączyć i pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki, buraczki ugotować  w mundurkach. Warzywa wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka również zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem. 

Pokrojone śledzie ułożyć w szklanej misce. Następnie ułożyć cebulę, ziemniaki, posypać solą i pieprzem, polać połowę sosu majonezowego, buraczki, następna warstwa marchewka, polać resztę sosu, ostatnią warstwę kończą jajka. Posypać szczypiorkiem, odstawić na godzinę do lodówki. 


 

 

 

 



czwartek, 22 grudnia 2016

Sałatka z kiszonych buraczków

 


 

  • około 700 g kiszonych  buraczków z zakwasu na barszcz
  • 200 g sera owczego feta
  • 2 cebulki dymki
  • 1 -2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, koperek

Buraczki które były pokrojone w plastry do zakwasu na barszcz, pokroić w słupki lub w kosteczkę. Przełożyć do większej miski, dodać pokrojoną w kostkę fetę, pokrjoną cebukę dymkę, czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Jest to wspaniała okazja do wykorzystania ukiszonych buraków z zakwasu na pyszną, zdrową, sałatkę, polecam gorąco.

wtorek, 20 grudnia 2016

Zakwas z buraków

 


 

 

 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarerenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
  • 1 łyżka soli

Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na cienkie plastry, ułożyć w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, umieścić w nauczyniu, dodać rownież ziele angielskie i liście laurowe. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty). Zalewą zalać buraki. Buraki powinny być przykryte wodą.

Naczynie przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3-5 dni, w zimnym pomieszczeniu dłużej. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać.  Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.

Gotowy zakwas  przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 14 listopada 2016

Buraczaki tarte

z czosnkiem do słoików na zimę

 


 

  • 2,5 kg buraczków
  •  3/4 szklanki octu (10%) lub mniej kwestia smaku
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki cukru
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 łyżka soli
  • pieprz do smaku

Dobrze umyte buraczki (średniej wielkości) ugotować w dużym garnku do miękkości,około 45 minut.Wystudzić.

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Do garnka wlać szklankę wody, ocet, dodać ziele angielskie, liść laurowy, olej, sól
cukier oraz cebulę i czosnek. Zalewę zagotować, przestudzić.

Buraczki obrać ze skórki (pamiętajmy aby założyć rękawiczki gumowe) i zetrzeć na tarce o grubych lub drobnych oczkach. Buraczki umieścić w większym naczyniu, zalać przestudzoną zalewą, dodać pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Następnego dnia buraczki przekładamy do umytych słoiczków, mocno zakręcamy. Słoiczki wkładamy do garnka i zalewamy do 3/4 wysokości wodą. Pasteryzujemy około 10-15 minut od momentu zagotowania wody.

      

 

Barszcz ukraiński

 


  • 200 g białej fasoli
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidowrowego
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych)
  • 1 łyżka  masła
  • 2 litry wywaru jarzynowego lub rosołu z kurczaka
  • pół szklanki  śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • ew. 1 płaska łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
     

Fasolę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc- skraca czas gotowania. Następnie ugotować do miękkości.

W międzyczasie ziemniaki i marchew należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać również ziele angielskie, liść laurowy, suszone  grzybki,  gotować przez około 15 minut. Obrane umyte buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle na patelni, do momentu, aż stanie się szklista, dodać do wywaru, oraz dodać pokrojoną kapustę, gotować 20 minut. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez około 10 minut. Wlać śmietanę i sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką rozmieszną w 4 łyżkach wody.

 




Tagi: buraczki
18:10, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 marca 2016

Sałatka z kaszą, szpinakiem, czerwonymi buraczkami

 


 

 

4 porcje:

  • dwie garście szpinaku
  • około 2 szklanki ugotowanej przestudzonej kaszy jęczmiennej
  • 4 małe ugotowane buraczki (lub gotowe ze sklepu hermetyczne pakowane - vacuum)
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

dressing:

  •  5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na dressing umieścić w słoiczku i dokłdnie wstrząsnąć do połączenia się składników.

Szpinak umyć, osuszyć w wirówce do sałatek, porwać palcami na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, pomidorki przepołowić, ser feta pokroić w kosteczkę, buraczki pokroić w półksiężyce.

Na talerzach lub na dużej paterze ułożyć szpinak, posypać kaszę, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, buraczki, ser feta, czerwoną cebulę, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na wierzch polać dressingiem. Polecam gorąco!

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa buraczkowa

 


 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 -2 żeberka wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki słodkiej śmiatany

Umyte i oczyszczone (nie obrane) buraczki ugotować lub upiec w piekarniku owinięte folią aluminiową (190ºC około 60 mint). Po ugotowaniu lub upieczeniu buraczków, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do większego garnka włożyć żeberka, wlać około 2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek sól, pieprz. Wywar gotować około 1,5 godz. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojaną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniak. Gdy warzywa są miękkie, dodać starte buraczki, sok z cytryny, śmietanę, cukier do smaku, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilkę.

Tagi: buraczki
12:41, ginam35 , Zupy
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 listopada 2015

Krem buraczkowy z tortellini


  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru do smaku
  • 250 g tortellini z grzybami
  • natka pietruszki

Buraczki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na większe kawałki. Obraną cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, włożyć buraczki i marchew, krótko podsmażyć, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem 25 minut ,na umiarkowanym ogniu.  Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, śmietaną, solą i pieprzem. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.

Ugotowane i odcedzone tortellini ułożyć w talerzach, zalać kremem buraczkowym, polać łyżką śmietany, posypać natką pietruszki.

 

 


piątek, 20 grudnia 2013

Barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami

 


 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • pęczek włoszczyzny (marchew, por, seler, korzeń pietruszki)
  • kilka suszonych grzybków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarnen ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 łyżki octu jabkowego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, grzybkami suszonymi,  ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawaki buraki (oprócz jednego). Zalać 1,5- 2 l wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawić do  solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem przecedzić, podgrzać, ale już nie gotować. Podawać na głębokich talerzach lub w bulionówkach z uszkami, krokietami lub pasztecikami.

 

 

Uszka  grzybkami:

 

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki przennej
  • ½ ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz do uszek:

  • 50 g suszonych grzybków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do rondelka włożyć grzyby, wlać 1 szklankę wody i ugotować na średnim ogniu pod przykryciem  do miękkości (30 minut). Obraną cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle.

Ugotowane grzybki przecedzić, ostudzić. Wywar pozostały po ugotowaniu grzybów możemy przeznaczyć do dodania do barszczu. Grzybki drobno posiekać, włożyć  na patelnię z cebulką, dodać bułkę tartą, śmietanę,  sól i pieprz do smaku. Krótko podsmażyć, wystudzić.

A w międzyczsie gdy farsz się studzi, przygotowujemy ciasto na uszka. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na czubku kopca robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Powoli podlewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinamy małe kółka np. większym kieliszkiem,  na środek nakładamy połowę łyżeczki farszu, składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Najpierw kleimy czubek, a potem boki. Brzegi pierożka zawijamy wokół palca i dociskamy, tworząc kształt uszka.

Uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Wyjmujemy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na talerzach,  zalewamy barszczem. Smacznego!

 


 

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Zupa buraczkowa z kulkami mięsnymi

 


 

  • 4 małe buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała  czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • tarty parmezan

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Buraczki, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Umyte buraczki pokroić na mniejszą kostkę, a ziemniaki na większą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone buraczki i ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion, dodać kminek, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 25 minut.

Mięso wymieszać z wyciśniętą bułką, majerankiem, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki,  włożyć do zupy, zmniejszyć ogień  na minimum i pozostawić zupę jeszcze na 15 minut. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupę udekorować tartym parmezanem. Zupa jest intensywna w smaku, pożywna i wyśmienita. Polecam!

Smacznego :-)

 

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sałatka z czerwonych buraczków

 


 

  • 5 średnich buraczków
  • 5- 6 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula (użyłam cukrowej- jest łagodniejsza)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Buraczki dobrze umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku w  200°C ,  do miękkości, przez około 70 minut. ( upiekłam buraczki równocześnie na dolnej  części piekarnika, piekąc kuraczaka- w myśl przysłowia: ”dwie pieczenie na jednym ogniu“ ;-)

A w międzyczasie ugotować jajka na twardo. Wystudzone jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To samo zrobić z obranym jabłkiem, ogórkiem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Przestudzone buraczki obrać, zetrzeć również na tarce o grubych oczkach. Składniki wszystkie połączyć dodając majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotowe.

Sałatka jest wyśmienita. Pochodzi z blogu: Kuchnia Broni- zmieniłam tylko nieco proporcje. Można ją podawać o każdej porze dnia. Doskonała również na przystawkę, podając np  z ciabattą. Można ją jeść, jeść i jeść i bardzo szybko zniknęła z talerzy.

Smacznego!

 

piątek, 09 listopada 2012

Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego

 


 

Barszcz :

  • 1,5 kg burczaków
  • 2 litry rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1- 2 łyżeczki majeranku
  •  3 grzybki suszone namoczone w wodzie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy cytryny, cukier

 Buraczki dobrze umyć i ugotować. Ugotowane buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na maśle. Czosnek pokroić w plasterki.

Do rosołu dodajemy: buraczki, podsmażoną cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele angieskie, ziarenka pieprzu, majeranek. Całość zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia, barszcz przecedzić. Podgrzać (nie gotować!) doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy np,  z pasztecikami.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami :

  • rolka ciasta francuskiego 40x25 cm - 275g   (ja użyłam wersji light)
  • 30 g suszonych grzybków ( lub 500 g pieczarek )
  • 300 g kiszonej kapusty+ listek laurowy+ 3 ziarenka ziela angielskiego+kminek
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzybki namoczyć w zimnej wodzie 250 ml, po czym ugotować do miękkości (25-30 minut). Kapustę odcedzić z soku, pokroić, (gdy jest zbyt kwaśna przepłukać na sitku pod bieżącą wodą), przełożyć do garnka, wlać tyle wody aby przykryła kapustę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kminek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ugotowane  pokrojone  grzybki i posiekaną kapustę. Podsmażyć do połączenia się smaków. Doprawić do smaku.                    

Rrozkładamy ciasto francuskie, przekroić wzdłuż na dwie połowy. Nna środku każdego pasa ułozyć  farsz, zwinąć w rulon, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie w 10 cm kawałki. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce, pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do  200°C.

Paszteciki są smaczne, łatwe i  szybkie do przygotowania (zasługa  ciasta francuskiego). Doskonałe na każde przyjęcie, czy na każdą okazję. Farsz można zmieniać dowolnie np, z mięsem mielonym, pieczarkami. Polecam gorąco!

Smacznego :)

 

 

 


środa, 08 lutego 2012

Najlepszy krem z buraczków z krewetkami


Wspaniała zupa kremowa  z czerwonych buraczków z  dodatkiem świeżego soku pomarańczowego i imbiru. Podałam  ją z usmażonymi krewetkami. Nie jet to konieczne jeśli ktoś  nie lubi krewetek, smakuje równie bardzo  wybornie. Bardzo łatwa i  szybka do zrobienia. Polecam gorąco bardzo :-)


 

  •  1 kg buraczków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (wielkości włoskiego orzecha)
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (można zasąpić dobrym sokiem z kartonika)
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • sól morska, biały świeżo zmielony pieprz, cukier
  • kwaśna śmietana

 

 Buraki umyć, pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imbir, obrać drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę, czosnek, imbir, buraki, sól, pieprz - smażyć 3 minuty. Wlć 1 litr bulionu warzywnego, sok pomarańczowy. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu bez przykrycia.

Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki słodkiej śmietany, sok z cytryny, cukier do samku.

Podawać w miseczkach. Udekorować  kleksem  z kwaśnej  śmietany i ulubionymi ziołami.


Smacznego!