Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: dynia

piątek, 02 grudnia 2016

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną

 


4 porcje:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 500 g dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub 1 łyżka soku z limonki
Marynata do kurczaka:
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1  ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub mniej  czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso wyjąć wcześniej z lodówki. Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażać kurczaka. Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować na dużym ogniu przez około 15 minut, do miękkości dyni. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę, pastę tamaryndową lub sok z limonki. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 



wtorek, 22 listopada 2016

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z porem i bekonem

 


 

  • 500 g dyni hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 3-4  pory
  • 8 plastrów bekonu
  • kulka mozzarelli lub ser gouda
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • tymianek

Ziamniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dynię hokkaido pokroić (nie obieramy ze skórki) również  w kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie, umyty por przekrioić na połowy, blanszować przez około 8 minut.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Następnie dodać do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków z dynią, wlać mleko i ugnieść ugniataczką na gładkie purée. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, wyłożyć do naczynia żaroodpornrgo wysmarowanego masłem. Na wierzch ułożyć por owinięty plastrami bekonu, ułożyć ser, posypać listkami tymianku Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C, zapiekać przez 15-20 minut. Propozycja podania, np. pieczone kacze udko.



 



wtorek, 18 października 2016

Zupa dynowa z krewetkami

 


8 porcji:

  • około 1, 5 kg miąższu dyni np. hokkaido
  • 1 l bulionu bulionu warzywnego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno korzenia imbiru
  • kilkanaście krwetek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, chili, świeżo zmielony pieprz do smaku

Dynię pokroić na kawałki (hokkaido nie obieramy ze skórki). Marchew i pitruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklkić cebulę wraz z czosnkiem, pod koniec dodać imbir. Następnie dodać pokrojone warzywa, smażyć przez kilka minut, cały czas mieszjąc, po czym wlać bulion, sok, białe wino, przykryć i gotować na małym ognie przez 25 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili. Krewetki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do talerzy, ułożyć po kilka krawetek, udekorować np, koperkiem. Smacznego!

wtorek, 24 listopada 2015

Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





piątek, 20 listopada 2015

Carbonara z dynią

 


  • 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 125 g boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • starty parmezan

 

Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić (zachować 1/4 szklanki wody).
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojony boczek i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, oraz czosnek. Doprawić solą i smażyć przez około 10 minut co chwilę mieszając, dynia ma być bardzo miękka.
Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę, po czym dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec do posypania). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożym serem.



 

piątek, 10 października 2014

 

Zupa z hokkaido

 


 

 

 

  • około 500 g dyni hokkaido (jeśli używamy  innej należy obrać ze skórki)
  • około 20 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki soku pomarńczowego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą i dobrze oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imir, obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, czosnek, imir. Następnie dodać dynie, krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, zupę przykryć i gotować 20 minut na średnim ogniu. Gdy dynia jest miękka, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Zupę wstawić ponownie na ogień, wlać sok pomarańczowy, wino, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Zagotować. Gotowe, i smacznego.

środa, 08 października 2014

 

Quiche z dynią i kurczakiem

 




 

 

 

 

 

  • 125 g masła
  • 1+3 jajka
  • 125 g mąki przennej
  • 125 g mąki orkiszowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • około 500 g dyni np. hokkaido
  • 3 średnie piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 75 ml mleka
  • 150 g sera koziego śmietankowego

Mąkę przenną i orkiszową przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki, 2 łyżki wody, 1 jajko, wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.

Hokkaido pozbawione ziaren pokroić w cienkie plastry (jeśli jest to inna dynia, należy ją obrać ze skórki). Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, usmażyć piersi kurczka. Przewracając smażyć przez około 7-8 minut, następnie przełożyć na deskę.

Mleko, 3 jajka, ser kozi, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek- zmiksować blenderem. Dodać płatki chili, doprawić solą, pieprzem. Usmażone mięso z kurczka, pojroić na plastry. Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø, posmarować masłem.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na blacie (posypanym mąką) na okrągły placek o wielkości około 28 cm. Następnie rozwałkowany blat przenieść na wałku i rozłożyć na dnie i brzegach formy, dociskając palcami, i obcinając wystające brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika i podpiec około 15 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć plastry kurczka, następnie plastry dyni. Całość polać zmiksowaną masą serowo-jajeczną. Wstawić ponownie do piekarnika na około 30 minut. Polecam i smacznego.


 

piątek, 01 listopada 2013

Zupa krem z dyni

 


 

 

 

  • około 1,5 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr wody+ 200 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • do dekoracji crème fraîche

Dynię umyć, przekroić na pół, (jeśli jest to hokaido nie trzeba jej  obierać) wyjąć pestki i włóknisty miąższ. Pokroić na kawałki. W większym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki dyni, wlać wodę i sok pomarańczowy, posolić. Gotować do miękkości około 20- 30 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, curry i sokiem z cytryny, cynamonem, pieprzem i solą. Podawać w miseczkach, udekorować kleksem z crème fraîche. Zupa dyniowa jest gęsta, sysąca, zdrowa i oczywiście baaaardzo smaczna! Bardzo polecam i smacznego!
 

 

 

 


sobota, 12 października 2013

Tarta z dynią i mielonym mięsem

 


 

 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła 
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki wody

 

  • połowa małej dyni hokaido około 400 g
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera owczego feta
  • 200 g kwaśnej śmietany (crème fraíche)
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Do miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, masło pokrojone w kostkę, ½ łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  pestki, pokroić plasterki (0,5 cm) potrzebną nam ilość. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany czosnek drobno posiekać.Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, drobno pokroić.

Do wyższego naczynia wlać mleko, dodać   rozdrobniony ser feta, kwaśną śmietanę, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem na krem.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso z czosnkiem, pryprawić solą i pieprzem- zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć dynię z papryczką chili przez 2-3 minuty, na koniec dodać starte jabłko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø  smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła większego niż forma, przenieść wałkiem opruszonym mąką do formy i rozłożyć, ponakłuwać widelcem. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na ciasto rozłożyć połowę farszu dyniowo- mięsnego, wylać połowę masy serowo- jajecznej, czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. W razie potrzeby przykryć  15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!

 

 


 


czwartek, 10 października 2013

Placki serowo - dyniowe na słodko

 


 

 

 


• 200 g surowej dyni hokaido
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g białego sera

• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

• olej do smażenia

 


Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.


Do twarogu  dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy. Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy.

Rozgrzać patelnię i posmarować olejem, nałożyć pełną łyżkę masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem, twarożku z cukrem, śmietany  czy ulubionej konfitury. Przepis pochodzi z Kwesii Smaku.


poniedziałek, 07 października 2013

Dynia pieczona z fetą

 



 

 

 

  • dynia hokaido około 1,2 kg
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  miąższ wraz z pestkami. Jescze raz umyć. Pokroić w 1-2 cm plastry, gdy są długie przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Czosnek obrać drobno posiekać, wymieszać z oliwą, natką pietruszki, otartą skórką i 2 łyżkami soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną marynatę, posmarować kawałki dyni. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 35-40 minut,(na 15 minut przed końcem pieczenia rozłożyć fetę pokrojoną w kostkę).

Dynia w tej postaci jest doskonała jako przystawka, pyszna przekąska lub dodatek do dań głównych jak: mięso kurczaka, wieprzowiny, wołowiny czy ryb. Również też jako danie samodzielne np. kolację. Polecam gorąco.



wtorek, 01 października 2013

Zrazy mielone z puree dyniowo- ziemniaczane

i podsmażonym jałbkiem z cebulą

 


 

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 500 g ziemnaków
  • 2 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz

Dynię należy umyć,  przekroić, na pół, wydrążyć  nasiona, obrać ze skórki i całość pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, również pokroić na mniejsze kawałki. Gotować około 25 minut w osolonej wodzie.

Jabłka umyć (nie obierać) wydrążyć środek spacjalnym nożykiem, pokroić  plasterki. Obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Natomiast drugą cebulę drobno posiekać.

Mięso połączyć z posiekaną cebulą, musztardą, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, 1 łyżką natki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić i uformować podłużne zrazy. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć mięso na wolnym ogniu. Po usmażeniu zrazy zdjąć z patalni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć krążki cebuli na złoty kolor, następnie dodać plastry jabłek i pozostałą natkę pietruszki, krótko podsmażyć.

Dynię i ziemniaki odcedzić, dodać masło, gałkę muszkatałową, sok z cytryny. Całość utłuc tłuczkiem lub zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Zrazy serwujemy z puree i podsmżoną cebulą wraz z jabłkami. Polecam gorąco.

Smacznego:-)



sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

wtorek, 30 października 2012

Pyszna zapiekanka z dyni

 


 

  • około 700 g  dyni
  • 400 g mięsa wołowego mielonego lub mieszanego
  • 1 puszka pomidorów 425 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka przypraw 5 smaków
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe plastry i obrać ze skórki. Na większej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć  mięso 3 minuty, dodać pokrojoną cebulę wraz z  czosnkiem  przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, następnie włożyć dynię i smażyć przez 5-7 minuty, dodać pomidory z sokiem (jeśli były w całości to pokroić), dodać przyprawy, oderwane listki tymianku i mięso mielone. Całość dusić przez 3-4 minuty, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i zapiekać 10- 15 minut. Wyjąć z piekarnika, krótko ostudzić, udekorować tymiankiem.

Smacznego :-)

wtorek, 16 października 2012

  Egzotyczna zupa z dyni 

 




  • 600- 800 g dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • kawałek  świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki curry
  • kilkanaście krewetek
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła,  natka pietruszki, ząbek czosnku
  • 4 szpadki

 Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać  oliwę, cebulę i dynię podsmażyć 4 minuty, po 3 minutach oprószyć curry. Wlać bulion, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Gotować 15 minut. Imbir obrać i drobno posiekć, chili pokroić w cienkie krążki, dodać do zupy imbir, chili i listki kolendry. Gotować przez 5-8 minut, po czym zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Krewetki ( jeśli były mrożone rozmrozić ) nadziać po kilka na szpadki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony ząbek czosnku, krewetki, natkę pietruszki, smażyć przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, podawać z krewetkami.

Smacznego~!

piątek, 05 października 2012

  Zupa dyniowo- pomarańczowa

 


 

2 porcje:

  • 500-600 g dyni Hokkaido
  • 150 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cebulki dymki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • połowa małej papryczki chilli
  • kawałek imbiru (0k. 20 g)
  • 2 łyżeczki curry
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dynie pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Ziemniaki obrać, również pokroić na kawałki, cebulę, chilli, imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. W  większym garnku roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę i chilli, dodać pokrjoną dynię i ziemniaki, podsmażyć 5 minut, po czym dodac imbir i curry, delikatnie podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy i bulion, dusić pod przykryciem przez 15-20 minu.

Cebulke dymke umyć, pokroić w krążki i podsmażyć z mięsem mielonym, przyprawić solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, doprawi sol i piepryem, wyłożyć na talarze, posypać  mięsem mielonym. Gotowe.

Smacznego!

czwartek, 13 września 2012

 Błyskawiczne curry z dynią i kurczakiem

 


 

4 porcje:

  • mała dynia hokkaido ( 500 g bez skórki )
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 por w całości
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić. Dynię przepołowić, wyjąć miąższ, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 

Papryczkę chili  przepołowić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć por i dynię, dodać  chili  wraz czosnkiem. Następnie dodać pastę curry, mleko kokosowe, oraz bulion. Dusić przez 10-12 minut, aż dynia będzie miękka.Po tym czasie  podsmażone kawałki kurczaka połączyć z dynią i podgrzewać 2-3 minuty. Posypać posiekaną kolendrą.Podajemy z ryżem basmati.

Muszę  tylko dodać, że danie jest fantastyczne, nie spodziewałam się tak doskonałego smaku, koniecznie do wypróbowania. Polecam i smacznego!