Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: cukinia

wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

 


 

 

  • 200 g makaronu np. rurki
  • 1  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • bazylia
Makaron  ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową czosnku. Na patelni rozgrzać  oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać resztę czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć przez około 5 minut, aż cukinia. Następnie dodać mięso kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron,  podgrzać, posypać posiekaną bazylią.


Źródło: Kwestia Smaku.com
środa, 10 sierpnia 2016

Kasza jaglana zapiekana z warzywami





  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (średnia)
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200º C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojonego w  kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać surową kaszę jaglaną ( kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy,  bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Piec przez około 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.

Źródło: Kwestia smaku.com

poniedziałek, 09 listopada 2015

Placki z cukini i marchwi


 

  • 400 g startej marchwi
  • 300 g startej cukini
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia

Warzywa połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku, gdy ciasto jest zbyt mokre można dosypać mąki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na delikatnym ogniu, niewielkie placuszki (około 1 łyżka) na każdego, delikatnie spłaszczając. Po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


piątek, 02 października 2015

Zupa krem z warzyw

 



  • 1 brokuł
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmiatanki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Umyte warzywa, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego bulionu, przykryć i gotować przez około 20 minut. Garnek z warzywami zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny i śmiatanką.  Z tych proporcji wychodzi dość pokaźnej wielkości gar, więc zupy wystarczyło na następny dzień. Wzbogaciłam jej nieco smak, dodając kuleczki z mielonego mięsa (indyka).


wtorek, 15 września 2015

Cukinia faszerowana kaszą bulgur

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 100 g bulgur
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

W garnku rozgrzać oliwę, wsypać bulgur krotko smażyć, nastepnie wlqać bulion, wymieszać, gotwać pod przykryciem na najmnieszym ogniu  prze 15 min. Umytą cukinię należy przekroić na pół i środek delikatnie wydrążyć łyżeczką. Wydrążone połówki cukinii lekko oprószyć solą, a dopiero potem napełniać farszem. Wówczas danie będzie miało wyrazistszy smak, a całość bardziej soczysta.

Farsz z cukinii łączymy z bulgur, koncentratem pomidorowym, psiekana mietą i natką, przyprawiamy kminem rzymskim, solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy połówki cukinii, wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekamy 30-40 minut. Tak przygotowana cukinia świetnie pasuje do mięsa, jak również jako przystawka czy przekąska. Danie to możemy podać z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki.


środa, 09 września 2015

Warzywa z makaronem

 



  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 małe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeży tymianek lub suszony
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu, bazylia i szczypiorek do dekoracji

Umyte warzywa pokroić na mniejsze kawałki, np,bakłażan i paprykę, pomidor w kostkę, a cukinię w plastry. Czosnek drobno pokroić. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika, skropić oliwą, octem balasamicznym, posypać tymianekiem, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać około 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowe warzywa wymieszać z ciepłym makaronem, posypać wiórkami parmezanu, szczypiorkiem, bazylią. Smacznego.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z warzywami w sosie jogurtowym

 


 

 

  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka platków chili - lub chili w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 



Piersi z  kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę oliwy. Odstawić. Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażan i paprykę w kostkę lub plasterki, cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczka, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć nasiona kopru włoskiego, następnie dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, starty imbir, kurkumę, kumin, platki chili, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać cukinię, paprykę i bakłażan, podsmażyć, dodać kawałki kurczka chwilkę smazyć, po czym wlać bulion i jogurt naturalny. Gotować na umiarkowanym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. (około 8-10 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, do podania może być np. ryż, couscous.

Smacznego :-)



niedziela, 17 sierpnia 2014

Brownie- mocno czekoladowe z cukinią

 


 

 

  • 150 g młodej małej cukinii
  • 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 100 g orzechów nerkowca (cashew)
  • 75 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 czubate łyżki dobrego kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Forę o wymiarach 27x 18 cm lub okrągłą o ø 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Umytą cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę i orzechy grubo posiekać. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem i ekstraktem z wanilii. Jajka ubić mikserem na puszysty krem, po czym dodać przestudzone masło. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wmieszać startą cukinię, czekoladę i orzechy. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC i piec 30-35 minut. Wystudzić na kratce.

Jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe, słodkie i wyśmienite w smaku, takie powinno być właśnie brownie. Polecam gorąco i smacznego.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii

 


 

  • 4 średnie cukinie (około 1 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por w całości
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1½-2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • sól morska, pieprz, do smaku

 Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki czy w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie wlać bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, śmietanką. Zupa jest pyszna i pożywna, polecam gorąco.






Tagi: cukinia
15:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z fetą

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4  średnie pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, odciąć końcówki,  łyżką wydrążyć miąższ, zachować. Cebulę i czosnek drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać oliwę zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, smażyć przez kilka minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy, miąższ z cukini, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz do smaku. Chwilę smażyć, na koniec dodać pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Łódeczki cukini wypełnić farszem, posypać kawałeczkami fety. Cukinię  wstawić do nagrzanego piekarnika 190ºC, piec około 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.

 

 


piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.

środa, 09 października 2013

Spaghetti z warzywami w sosie pomidorowym

 


 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kartonik pasaty pomidorowej 500 g
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • wiórki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Umyty bakłażan i cukinię, pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w cienkie talarki. Obraną cebulę i  czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, podsmażyć, po czym dodać i zeszklić cebulę wraz czosnkiem. Na końcu wkładamy kawałki bakłażana i cukini, również podsmażamy. Warzywa zalewamy pasatą pomidorową, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem,  dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Makaranon ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe warzywa w sosie pomidorowo- śmiatanowym podajemy z ugotowanym makaronem posypując wiórkami parmezanu. Smacznego.

środa, 02 października 2013

Leczo z mięsem mielonym

 



 

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała żółta cukinia
  • 2 zielone cukinie
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty Harissa
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • sól morska

Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni na łyżce oliwy podsmażyć mięso mielone. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą oliwę, następnie wkładamy pokrojone warzywa i dusimy około 5-8 minut. Po czym dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), pastę Harissa, przecier pomidorowy. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

poniedziałek, 02 września 2013

Łosoś z warzywami w sosie koperkowym

 


 

 

  • 500 g łososia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml śmietanki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 


Paprykę i cukinię umyć. Paprykę  pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszyskie warzywa zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Posypać mąką, chwilę podsmażając, wlać bulion, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać koperek.

Rybę opłukać pod bierzącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 kawałków. Usmażyć na pozostałej oliwie 2-3 minuty z każdej strony, przyprawić solą i pieprzem. Łososia podajemy z warzywami w sosie  koperkowym  i jako dodatek np. ziemniaki lub ryż. SMACZNEGO!


środa, 21 sierpnia 2013

Łosoś na ryżu z cukinią

 



 

 

3 porcje:

  • 3 steki z łoosia (około 500 g)
  • 3 małe cukinie
  • około 150 g ryżu basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek  oliwy
  • 1 szalotka
  • 1+2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól morska, świeżo zmielony  pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na 3 części. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, ułożyć plasterki jednego ząbka czosnku. Odstawić na minimum 30 minut. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Obraną szalotkę i pozostały czosnek drobno pokroić. Orzeszki i czosnek uprażyć krótko na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, usmażyć cukinię przez około 5 minut, po czym dodać cebulkę i czosnek, krótko podsmażając. Połączyć z ugotowanym ryżem, dodać uprażony słonecznik wraz z orzeszkami i  wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Usmażyć steki z łososia po 3-4 minuty z każdej strony(na umiarkowanym ogniu).

Ryż z cukinią rozłożyć na talerzach, na wierzch ułożyć łososia. Życzę smacznego :-)



piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




czwartek, 01 listopada 2012

Lasagne z łososiem, szpinakiem i ricottą




  • 700 g szpinaku (użyłam mrożonego w liściach)
  • 9 blatów lasagne
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2  ząbki czosnku
  • 350 g sera ricotta
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g łososia
  • 1 łyżka masła
  • 40 g tartego parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

Szpinak rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i drono pokroić. Łosoś pokroić w plasterki. Ricottę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i cebulę. Dodać szpinak. Smażyć na niewielkim ogniu do chwili odparowania nadmiernego soku. Doprawić  solą i pieprzemi gałką. Odstawić.

Do gotującej wody z solą, włożyć płaty lasagni na 4-5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręczniku papierowym. Dno naczynia żaroodpornego (23 x 31), posmarować masą z ricotty, ułożyć 3 blaty, wyłożyć  połowę szpinaku, cukini, łososia. Posmarować 1/3 sosem z ricotty. Rozłożyć następne blaty szpinaku, wyłożyć pozostały szpinak, cukinię i łosoś. Posmarować 1/3 sosu, ułożyć ostatnie 3 blaty lasagni i rozmarować pozostały sos. Posypać  tartym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec 20-25 minut.

Smacznego

wtorek, 25 września 2012

 Ziemniaki z pomidorem i cukinią pod beszamelem

 


 

  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • dowolne zioła np, oregano, bazilia, tymianek
  • Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 1 łyżka soku z cytryny, gałka muszkatałowa, sól morska, pieprz

Warzywa umyć, pomodory i cukinię pokroić na grube plastry. Ziemniaki obrać pokroić na plasterki i obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut.

 Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć nie rumieniąc. Zdjąć z ognia, wlać mleko ciągle mieszając. Ponownie postawić na ogniu ciągle mieszając, podgrzewać aż sos  zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny.

Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać w nim plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów. Polać  beszamelem, posypać ulubionymi ziołami i startym parmezanem. Piec 30 minut w 190°C.

Zapiekanka  jest doskonałym dodatkiem do ryb, mięs lub można ją podawać jako danie samodzielne na obiad czy kolację.

Smacznego!


wtorek, 28 sierpnia 2012

 Makaron z cukinią i tofu

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 200 g tofu
  • 1 mała cebula
  • 2 małe cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki  gotowej pasty Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tofu wyjąć z  opakowania i osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Obraną  cebulę i umytą cukinię pokroić w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać, umyte pomidory pokroić w ćwiardki. Na patelni z oliwą zeszklić  czosnek i cebulę dodać tofu i zrumienić. Następnie dodać cukinię, pomidory, pastę Ajvar i sok z cytryny, podsmażyć  do miękkości. Makaron wymieszać z tofu i warzywami, chwilę podgrzewając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekane listki bazylii .

Smacznego...

 


środa, 11 lipca 2012

 

Tarta z ciasta francuskiego  z fetą i mietą

 




  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (400 g; 6 plastrów 10 x 20 cm)
  • 4 średnie cukinie
  • 1 por
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilkanaście listków mięty

Ciasto francuskie rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić na plastry, por w krążki.

Cukinię wymieszać z oliwą, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, (np. grillowej ). Por podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać cukier, ocet winny. Dusić  przez 5 minut.

Naczynie żroodporne nasmarować tłuszczem, rozłożyć 3 plastry ciasta francuskiego. Na ciasto rozłożyć podsmażoną cukinię, opruszyć sola i pieprzem. Następnie rozkładamy por, posypujemy pokruszoną fetą i listkami mięty. Całość przykrywamy pozostałymi płatami ciasta francuskiego. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 210°C, pieczemy przez około 30 minut.

Smacznego :-)

piątek, 08 czerwca 2012

 Sałatka  antipasti  z  zielonymi  szparagami


Najlepsza sałatka antipasti. Pieczone warzywa w piekarniku. Doskonała na kolację czy przystawkę. My ją wprost  uwielbiamy ! Pychotkaaaaaa!!!

 

  • 2 średnie cukinie
  • 1-2  bakłażany
  • 3 srtrąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 4-5 średnich pomidorów
  • 6+ 2 ząbki czosnku
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżek białego  ocetu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki.  Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, obrany czosnek pokroić na plastry, paprykę w większe kawałki. Pomidory pokroić w plastry. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z z bułką tartą i natką pietruszki.

Warzywa wyłożyć na dóżą blaszkę, polać  oliwą z oliwek, posolić. Rozłożyć gałązki tymianku. Na wierzch poukładać pomidory, posypując po całości mieszanką z bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 25-30 minut. Wystudzić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Do sałatki najlepiej smakuje ciabatta.

Smacznego...

sobota, 02 czerwca 2012

 Spaghetti z wstążkami z cukini i marchewki

 


 


Pyszny, łatwy, pomysł na szybki obiad. Zwłaszcza dla dzieci, które  uwielbiają spaghetti. Mój syn  zajadał się :-)

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki octu białego balsamiczego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g sera feta

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię i marchewkę umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Pomidory pokroić na ósemki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć krótko cebulę i czosnek, dodać wstążki cukini i marchewki. Podsmażyć przez 5 minut, po czym dodać pomodory i ocet balsamiczny, poddusić przez następne 5 minut. Przyprwić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, chwilę podgrzewając, posypać fetą, udekorować bazylią.

Smacznego !

środa, 02 maja 2012

  Quiche  z  bałkażanem

 


 

Ciasto na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 bakłażany
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka liści bazylii
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

 Składniki na ciasto szybko  zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Bakłażan, cukinię, marchew, por, umyć. Bałkażana i cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie paski.

Marchew pokroić na ukos w plastry, por w krążki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej  patelni z oliwą przez 5-8 minut.

Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną quiche  formę (brzegi także) ceramiczną o Ø 26 cm, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, piec 15- 20 minut na złoty kolor.

Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, roztrzepać, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Dodać posiekaną bazylię.

Po upieczeniu, na cisto wyłożyć podsmażone warzywa, polać masą jajeczną, posypać pokruszoną fetą lub innym tartym serem. Piec 30 minut w 180°C.

Smacznego :)

 
1 , 2