Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: cukinia

wtorek, 16 stycznia 2018

Kurczak w sosie imbirowo jogurtowym z cukinią

 


 

  • 30 g korzenia imbiru
  • 500g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • połowa papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek swieżej kolendry
  • 1 1,2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżka curry
  • 1,2 łyżeczki kurkumy
  • 1,2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  • 3 łyżki oliwy

Mięso i cukinię pokroić w kostkę. Chili, imbir, czosnek, cebulę drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, doać czosnek, cebulę, imbir zeszklić. Następnie dodać curry, kolendrę w proszku, kurkumę, kumin, podsmażyć przez minutę. Dodać pozostałe składniki: jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, posiekaną koledrę. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podajemy z ryżem basmati. 

wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

 


 

 

  • 200 g makaronu np. rurki
  • 1  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • bazylia
Makaron  ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową czosnku. Na patelni rozgrzać  oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać resztę czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć przez około 5 minut, aż cukinia. Następnie dodać mięso kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron,  podgrzać, posypać posiekaną bazylią.


Źródło: Kwestia Smaku.com
środa, 10 sierpnia 2016

Kasza jaglana zapiekana z warzywami





  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (średnia)
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200º C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojonego w  kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać surową kaszę jaglaną ( kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy,  bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Piec przez około 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.

Źródło: Kwestia smaku.com

poniedziałek, 09 listopada 2015

Placki z cukini i marchwi


 

  • 400 g startej marchwi
  • 300 g startej cukini
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia

Warzywa połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku, gdy ciasto jest zbyt mokre można dosypać mąki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na delikatnym ogniu, niewielkie placuszki (około 1 łyżka) na każdego, delikatnie spłaszczając. Po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


piątek, 02 października 2015

Zupa krem z warzyw

 



  • 1 brokuł
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmiatanki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Umyte warzywa, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego bulionu, przykryć i gotować przez około 20 minut. Garnek z warzywami zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny i śmiatanką.  Z tych proporcji wychodzi dość pokaźnej wielkości gar, więc zupy wystarczyło na następny dzień. Wzbogaciłam jej nieco smak, dodając kuleczki z mielonego mięsa (indyka).


wtorek, 15 września 2015

Cukinia faszerowana kaszą bulgur

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 100 g bulgur
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

W garnku rozgrzać oliwę, wsypać bulgur krotko smażyć, nastepnie wlqać bulion, wymieszać, gotwać pod przykryciem na najmnieszym ogniu  prze 15 min. Umytą cukinię należy przekroić na pół i środek delikatnie wydrążyć łyżeczką. Wydrążone połówki cukinii lekko oprószyć solą, a dopiero potem napełniać farszem. Wówczas danie będzie miało wyrazistszy smak, a całość bardziej soczysta.

Farsz z cukinii łączymy z bulgur, koncentratem pomidorowym, psiekana mietą i natką, przyprawiamy kminem rzymskim, solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy połówki cukinii, wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekamy 30-40 minut. Tak przygotowana cukinia świetnie pasuje do mięsa, jak również jako przystawka czy przekąska. Danie to możemy podać z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki.


środa, 09 września 2015

Warzywa z makaronem

 



  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 małe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g dowolnego makaronu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeży tymianek lub suszony
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu, bazylia i szczypiorek do dekoracji

Umyte warzywa pokroić na mniejsze kawałki, np,bakłażan i paprykę, pomidor w kostkę, a cukinię w plastry. Czosnek drobno pokroić. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika, skropić oliwą, octem balasamicznym, posypać tymianekiem, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać około 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowe warzywa wymieszać z ciepłym makaronem, posypać wiórkami parmezanu, szczypiorkiem, bazylią. Smacznego.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z warzywami w sosie jogurtowym

 


 

 

  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka platków chili - lub chili w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 



Piersi z  kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę oliwy. Odstawić. Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażan i paprykę w kostkę lub plasterki, cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczka, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć nasiona kopru włoskiego, następnie dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, starty imbir, kurkumę, kumin, platki chili, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać cukinię, paprykę i bakłażan, podsmażyć, dodać kawałki kurczka chwilkę smazyć, po czym wlać bulion i jogurt naturalny. Gotować na umiarkowanym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. (około 8-10 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, do podania może być np. ryż, couscous.

Smacznego :-)



niedziela, 17 sierpnia 2014

Brownie- mocno czekoladowe z cukinią

 


 

 

  • 150 g młodej małej cukinii
  • 50 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 100 g orzechów nerkowca (cashew)
  • 75 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 czubate łyżki dobrego kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Forę o wymiarach 27x 18 cm lub okrągłą o ø 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Umytą cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę i orzechy grubo posiekać. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem i ekstraktem z wanilii. Jajka ubić mikserem na puszysty krem, po czym dodać przestudzone masło. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wmieszać startą cukinię, czekoladę i orzechy. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC i piec 30-35 minut. Wystudzić na kratce.

Jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe, słodkie i wyśmienite w smaku, takie powinno być właśnie brownie. Polecam gorąco i smacznego.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii

 


 

  • 4 średnie cukinie (około 1 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por w całości
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1½-2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • sól morska, pieprz, do smaku

 Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki czy w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie wlać bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, śmietanką. Zupa jest pyszna i pożywna, polecam gorąco.






Tagi: cukinia
15:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z fetą

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4  średnie pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż, odciąć końcówki,  łyżką wydrążyć miąższ, zachować. Cebulę i czosnek drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać oliwę zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, smażyć przez kilka minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy, miąższ z cukini, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz do smaku. Chwilę smażyć, na koniec dodać pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Łódeczki cukini wypełnić farszem, posypać kawałeczkami fety. Cukinię  wstawić do nagrzanego piekarnika 190ºC, piec około 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.

 

 


piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.

środa, 09 października 2013

Spaghetti z warzywami w sosie pomidorowym

 


 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kartonik pasaty pomidorowej 500 g
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • wiórki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Umyty bakłażan i cukinię, pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w cienkie talarki. Obraną cebulę i  czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, podsmażyć, po czym dodać i zeszklić cebulę wraz czosnkiem. Na końcu wkładamy kawałki bakłażana i cukini, również podsmażamy. Warzywa zalewamy pasatą pomidorową, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem,  dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Makaranon ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe warzywa w sosie pomidorowo- śmiatanowym podajemy z ugotowanym makaronem posypując wiórkami parmezanu. Smacznego.

środa, 02 października 2013

Leczo z mięsem mielonym

 



 

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała żółta cukinia
  • 2 zielone cukinie
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty Harissa
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • sól morska

Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni na łyżce oliwy podsmażyć mięso mielone. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą oliwę, następnie wkładamy pokrojone warzywa i dusimy około 5-8 minut. Po czym dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), pastę Harissa, przecier pomidorowy. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

poniedziałek, 02 września 2013

Łosoś z warzywami w sosie koperkowym

 


 

 

  • 500 g łososia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml śmietanki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 


Paprykę i cukinię umyć. Paprykę  pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszyskie warzywa zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Posypać mąką, chwilę podsmażając, wlać bulion, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać koperek.

Rybę opłukać pod bierzącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 kawałków. Usmażyć na pozostałej oliwie 2-3 minuty z każdej strony, przyprawić solą i pieprzem. Łososia podajemy z warzywami w sosie  koperkowym  i jako dodatek np. ziemniaki lub ryż. SMACZNEGO!


środa, 21 sierpnia 2013

Łosoś na ryżu z cukinią

 



 

 

3 porcje:

  • 3 steki z łoosia (około 500 g)
  • 3 małe cukinie
  • około 150 g ryżu basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek  oliwy
  • 1 szalotka
  • 1+2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól morska, świeżo zmielony  pieprz

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na 3 części. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, ułożyć plasterki jednego ząbka czosnku. Odstawić na minimum 30 minut. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Obraną szalotkę i pozostały czosnek drobno pokroić. Orzeszki i czosnek uprażyć krótko na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, usmażyć cukinię przez około 5 minut, po czym dodać cebulkę i czosnek, krótko podsmażając. Połączyć z ugotowanym ryżem, dodać uprażony słonecznik wraz z orzeszkami i  wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Usmażyć steki z łososia po 3-4 minuty z każdej strony(na umiarkowanym ogniu).

Ryż z cukinią rozłożyć na talerzach, na wierzch ułożyć łososia. Życzę smacznego :-)



piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




czwartek, 01 listopada 2012

Lasagne z łososiem, szpinakiem i ricottą




  • 700 g szpinaku (użyłam mrożonego w liściach)
  • 9 blatów lasagne
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2  ząbki czosnku
  • 350 g sera ricotta
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g łososia
  • 1 łyżka masła
  • 40 g tartego parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

Szpinak rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i drono pokroić. Łosoś pokroić w plasterki. Ricottę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i cebulę. Dodać szpinak. Smażyć na niewielkim ogniu do chwili odparowania nadmiernego soku. Doprawić  solą i pieprzemi gałką. Odstawić.

Do gotującej wody z solą, włożyć płaty lasagni na 4-5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręczniku papierowym. Dno naczynia żaroodpornego (23 x 31), posmarować masą z ricotty, ułożyć 3 blaty, wyłożyć  połowę szpinaku, cukini, łososia. Posmarować 1/3 sosem z ricotty. Rozłożyć następne blaty szpinaku, wyłożyć pozostały szpinak, cukinię i łosoś. Posmarować 1/3 sosu, ułożyć ostatnie 3 blaty lasagni i rozmarować pozostały sos. Posypać  tartym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec 20-25 minut.

Smacznego

wtorek, 25 września 2012

 Ziemniaki z pomidorem i cukinią pod beszamelem

 


 

  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • dowolne zioła np, oregano, bazilia, tymianek
  • Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 1 łyżka soku z cytryny, gałka muszkatałowa, sól morska, pieprz

Warzywa umyć, pomodory i cukinię pokroić na grube plastry. Ziemniaki obrać pokroić na plasterki i obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut.

 Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć nie rumieniąc. Zdjąć z ognia, wlać mleko ciągle mieszając. Ponownie postawić na ogniu ciągle mieszając, podgrzewać aż sos  zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny.

Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać w nim plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów. Polać  beszamelem, posypać ulubionymi ziołami i startym parmezanem. Piec 30 minut w 190°C.

Zapiekanka  jest doskonałym dodatkiem do ryb, mięs lub można ją podawać jako danie samodzielne na obiad czy kolację.

Smacznego!


wtorek, 28 sierpnia 2012

 Makaron z cukinią i tofu

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 200 g tofu
  • 1 mała cebula
  • 2 małe cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki  gotowej pasty Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tofu wyjąć z  opakowania i osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Obraną  cebulę i umytą cukinię pokroić w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać, umyte pomidory pokroić w ćwiardki. Na patelni z oliwą zeszklić  czosnek i cebulę dodać tofu i zrumienić. Następnie dodać cukinię, pomidory, pastę Ajvar i sok z cytryny, podsmażyć  do miękkości. Makaron wymieszać z tofu i warzywami, chwilę podgrzewając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekane listki bazylii .

Smacznego...

 


środa, 11 lipca 2012

 

Tarta z ciasta francuskiego  z fetą i mietą

 




  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (400 g; 6 plastrów 10 x 20 cm)
  • 4 średnie cukinie
  • 1 por
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilkanaście listków mięty

Ciasto francuskie rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić na plastry, por w krążki.

Cukinię wymieszać z oliwą, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, (np. grillowej ). Por podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać cukier, ocet winny. Dusić  przez 5 minut.

Naczynie żroodporne nasmarować tłuszczem, rozłożyć 3 plastry ciasta francuskiego. Na ciasto rozłożyć podsmażoną cukinię, opruszyć sola i pieprzem. Następnie rozkładamy por, posypujemy pokruszoną fetą i listkami mięty. Całość przykrywamy pozostałymi płatami ciasta francuskiego. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 210°C, pieczemy przez około 30 minut.

Smacznego :-)

piątek, 08 czerwca 2012

 Sałatka  antipasti  z  zielonymi  szparagami


Najlepsza sałatka antipasti. Pieczone warzywa w piekarniku. Doskonała na kolację czy przystawkę. My ją wprost  uwielbiamy ! Pychotkaaaaaa!!!

 

  • 2 średnie cukinie
  • 1-2  bakłażany
  • 3 srtrąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 4-5 średnich pomidorów
  • 6+ 2 ząbki czosnku
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżek białego  ocetu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki.  Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, obrany czosnek pokroić na plastry, paprykę w większe kawałki. Pomidory pokroić w plastry. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z z bułką tartą i natką pietruszki.

Warzywa wyłożyć na dóżą blaszkę, polać  oliwą z oliwek, posolić. Rozłożyć gałązki tymianku. Na wierzch poukładać pomidory, posypując po całości mieszanką z bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 25-30 minut. Wystudzić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Do sałatki najlepiej smakuje ciabatta.

Smacznego...

sobota, 02 czerwca 2012

 Spaghetti z wstążkami z cukini i marchewki

 


 


Pyszny, łatwy, pomysł na szybki obiad. Zwłaszcza dla dzieci, które  uwielbiają spaghetti. Mój syn  zajadał się :-)

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki octu białego balsamiczego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g sera feta

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię i marchewkę umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Pomidory pokroić na ósemki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć krótko cebulę i czosnek, dodać wstążki cukini i marchewki. Podsmażyć przez 5 minut, po czym dodać pomodory i ocet balsamiczny, poddusić przez następne 5 minut. Przyprwić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, chwilę podgrzewając, posypać fetą, udekorować bazylią.

Smacznego !

 
1 , 2