Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: sernik

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sernik na korzennym spodzie

 


 

Spód

  • 250 g ciasteczek korzennych (lub twardych pierników lub kruchych ciasteczek z dodadkiem 1 łyżki przyprawy do pierników)
  • 70 g masła

 Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja

  • orzechy  włoskie
  • ok. 300 g masy krówkowej

 

Tortownicę o ø 26 cm, spód wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka pokruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki (2 cm), uklepać łyżką, wstawić do lodówki.
Miękkie masło ubić na puszysty krem, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po kolei cukier wanilinowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną cały czas miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową delikatnie i dokładnie.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C. Piec przez ok. 60 minut.
Po ostudzeniu zdjąć obręcz z sernika. Masę krówkową dokładnie wymieszać i posmarować sernik. Udekorować orzechami.
Źródło> kwestia smaku
poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach

 


  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  •  mielony cynamon
  • laska cynamonu

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka miksując krótko po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód i śmietankę kremówkę, zmiksować. Wylać na pierniczki, wstawić do nagrzanego piekarnika  180°C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec jeszcze przez 90 minut.

Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować laską cynamonu.



Źródło: Kwestia Smaku

wtorek, 18 października 2016

 Sernik

 


 

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g chudego sera
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120g -150 g cukru
  • 250ml mleka
  • 250 ml śmietany
  • 150 ml roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka moreli z słoika (opcjonalnie)

Piana z białek :

  • 2 białka
  • 6 łyżek cukru pudru



Tortownicę o wymiarach ø 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Składniki na spód zagnieść, ciasto wyłożyć na dno tortownicy oraz boki. Piekarnik nagrzać do 175ºC, góra/dół.Ser przełożyć do większej miski i rozmieszać łyżką,następnie dodawać kolejne pozostałe składniki,mieszając łyżką. Bardzo płynną masę serową przelać ostrożnie do formy, jeśli dodajemy- wcisnąć połowki moreli. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, ubić białka z cukrem pudrem na sztywno. Wysunąć sernik z piekarnika, rozmarować pianę, zachowując 1 cm odstęp od brzegu, wsunąć sernik z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu dobrze wystudzić.



niedziela, 15 lipca 2012

Kremowy sernik jagodowy na zimno z chrupiącym spodem

 


 

 

 

 

  • 300 g jagód
  • 400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 150 g cukru (ja dodałam 100 g) + 2 łyżki
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g herbatników
  • 75 g migdałów (z skórką)
  • 100 masła
  • 6 listków żelatyny*
  • 1 cytryna

* 1 listek żatyny to 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Żelatynę w pruszku należy również namoczyć w wodzie ( 5 minut ). Na 1 łyżeczkę dodajemy  2 łyżeczki wody. Rozpuszczamy w garnuszku na ciepłej płycie.

 

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm ø,  natłuścić. Masło  rozpuścić w rondelku. Migdały grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Herbatniki pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem i migdałami. Dokładnie wymieszać, wyłożyć dno tortownicy dobrze ugniatając. Włożyć na około 30 minut do lodówki.

5 listków + 1 listek żelatyny namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie (około 5 minut). Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Zetrzeć skórke. Przepołowić na pół, wycisnąć sok z jednej połówki. Śmietanę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.

Serek śmietankowy, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy, skórkę i 3 łyżki soku z cytryny dokładnie wymieszać lub utrzeć krótko mikserem. Namoczone  5 listków żelatyny wycisnąć, rozpuścić w garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, wmieszać 2 łyżki masy serowej. Po czym wymieszać z pozostałą masą serową, następnie szybko połączyć z ubitą śmienatną. Krem  wyłożyć na spód herbatnikowy-migdałowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru. Pozostały 1 listek żelatyny wycisnąć i rozpuścić w garnuszku na ciepłej płycie, dodać 1 łyżkę zmiksowanych jagód, wymieszać i połączyć z pozostałymi jagodami. Jagody wylać na tęrzejącą masę serową. Tort przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!

 


wtorek, 01 maja 2012

 Sernik  z  musem  truskawkowym


 

 

 

Sernik dwuwarstwowy z białą i ciemną czekoladą, z czekoladowym brownie, z dużą ilością musu truskawkowego.

Spód brownie:

  • 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 2 duże jajka
  • 50 - 70 g zmielonych  migdałów
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Mus truskawkowy:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   
     

Ser i jajka na sernik należy ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 26 cm.

Przygotować mus truskawkowy: truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach musu truskawkowego, dokładnie zagotować i odstawić z ognia.

Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić mieszając na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać na gładką i jednolitą masę. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Przygotować masę serową: ser krótko zmiksować z mąką i cukrem, a następnie z jajkami i wanilią. Podzielić na pół i do jednej  połówki dodać roztopioną białą czekoladę, do drugiej połowy ciemną czekoladę (może być ciepła, ale nie gorąca). Czekoladę można roztopić w mikrofalówce, w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku (połamać na kosteczki i mieszając podgrzewać na minimalnym ogniu).

Masę z ciemną czekoladą wyłożyć łyżką na spód brownie, wyrównać powierzchnię. To samo zrobić z masą z białą czekoladą. Łyżeczką wyłożyć mus truskawkowy - np. w taki sposób: częściowo zagłębić łyżeczkę z musem w masie serowej, drugą łyżeczką lub palcem zsunąć mus w powstałe wgłębienie.

Wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut, aż masa będzie zastygnięta, wyłączyć piekarnik (nie otwierać) i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Można podawać po całkowitym ostudzeniu, można też dodatkowo schłodzić w lodówce aby nabrało jeszcze lepszej konsystencji.

Źródło: Kwestia Smaku.com