Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: jajka

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z ziemniakami

 



  • 300 g matiasów w oliwie
  • 5-6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka natki pietruszki, koperku, szczypiorku

Ugotowane przestudzone  ziemniaki obrać z łupinek i jajka obrane ze skorupek pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać posypać solą i odstawić na 10 minut. Matjasy, obrane jabłko pokroić w kosteczkę. Ogórki jeśli są małe w plasterki lub kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku połączyć. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

sobota, 08 czerwca 2013

Tortowa sałatka

 


 

 

  • połowa dowolnej sałaty
  • 6 jajek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 kromki białego pieczywa
  • 100 g startego parmezanu
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte  przez praskę
  • 5 łyżek majonezu
  • 1-2łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku
  • oliwa do smażenia

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupki, pokroić w plasterki. Pierś z kurczka umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy po 4-5  minut z każdej strony. Ostudzić, pokroić na cienkie plastry. Białe pieczywo pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilośći oliwie na złoty kolor. Ostudzić.  Jogurt, majonez, czosnek i sok z cytryny= wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, wywirować, porwać na małe kawałki.

Na dużym talerzu bąć na paterze ustawić obręcz do tortów na 24 cm. Na spód ułożyć ciasno połowę sałaty, następnie poukłdać plastry połowy ilośći mięsa z kurczka, polać sosem czosnkowym, posypać połową  parmezanu,  poukładać połowę plasterków jajek i połowę podsmażonych grzanek w kosteczce. Ponownie polać sosem. Całość powtórzyć z pozostałych składników. Delikatnie opjąć obręcz. Sałatkę udekorować parmezanem i bazylią. Polecam gorąco!

wtorek, 26 czerwca 2012

 Pomidory  w  pierzynce  z  jajek

 


 

 

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego  sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz
  • świeży koperek

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry, połowę ułożyć na płaskim półmisku. Opruszyć solą i pieprzem do smaku. Posypać połową pokrojonego jajka, potem połową tartego sera, polać sosem jogurtowym. Następnie ułożyć kolejną warstwę pomidorów, jajek i sera. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego :-)

 

środa, 02 maja 2012

  Quiche  z  bałkażanem

 


 

Ciasto na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 bakłażany
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka liści bazylii
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

 Składniki na ciasto szybko  zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Bakłażan, cukinię, marchew, por, umyć. Bałkażana i cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie paski.

Marchew pokroić na ukos w plastry, por w krążki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej  patelni z oliwą przez 5-8 minut.

Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną quiche  formę (brzegi także) ceramiczną o Ø 26 cm, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, piec 15- 20 minut na złoty kolor.

Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, roztrzepać, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Dodać posiekaną bazylię.

Po upieczeniu, na cisto wyłożyć podsmażone warzywa, polać masą jajeczną, posypać pokruszoną fetą lub innym tartym serem. Piec 30 minut w 180°C.

Smacznego :)

środa, 04 kwietnia 2012

   Potrawka  z jajek w sosie curry


 

Pyszna lekka,  ale jednocześnie dość sycąca. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami.  Świetna na obiad, gdy mamy mało czasu i niewiele składników w lodówce. Potrawka z jajek i świeżego szpinaku w sosie curry. Polecam miłośnikom szpinaku  :-)

 

  • 6 jajek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera, np. gouda
  • sól morska, świezo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jajka ugotować na twardo-około 10 minut. A w międzyczasie, szpinak oczyścić, umyć, zblanszować kilka minut w osolonej wodzie. Jajka przestudzić polewając zimną wodą. Cebulę  i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Marchewkę pokroić na plasterki. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchew- podsmażyć.  Opruszyć mąką i curry , krótko zasmażyć. Następnie wlać mleko i bulion, dokładnie wymieszać, gotować 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Do sosu dodać żółty ser, (sosu już nie gotować ). Jajka obrać ze skorupek, pokroić na ćwiardki lub ósemki. Do sosu dodać odcedzony szpinak, jajka. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Podawać na ciepło z ziemniakami.

Smacznego!

poniedziałek, 26 marca 2012

  Frittata  z  warzywami

 


 Frittata to prosty przepis na szybkie danie, którego podstawą są jajka. Można ją  wykonać  na wiele sposobów: mięsną, wegetariańską, śródziemnomorską, dadać ulubione świeże zioła.  W zależności od tego co masz  pod ręką  i co lubisz. Można ją podawać na zimno lub ciepło,  jako przystawka lub danie główne. 


  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 150 g  mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatałowa do smaku

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion, pokrioć na paski. Cebulę posiekać. Fasolkę wrzucić do osolnego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Połączyć z serem, posiekaną natką i szczypiorkiem, przyprawić solą, pieprzem, gałką.

Na ceramicznej lub żeliwnej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, paprykę, fasolkę. Pod koniec smażenia dodać pokrjone ziemniaki, następnie zalać wszystko masą jajeczną. Patelnię wstawić  do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekać 10-15 minut, aż wierzch fritaty będzie ścięty.

Smacznego :)