Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka z ciasta francuskiego o smaku korzennym

 


 

  • opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (450 g)
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml skondensowanego mleka do kawy 7%
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Ciasto odmrozić. W rondelku zagotować mleko, cukier, miód oraz przyprawę do piernika. Gotować na małym ogniu kilka minut aż masa zacznie gęstnieć- cały czas mieszając. Wystudzić.

Płaty ciasta ułożyć na papierze do pieczenia w prostokąt, zakładając brzegi jeden na drugi, delikatnie przewałkować wałkiem w celu złączenia brzegów. Rosmarować masę korzenną , następnie boki ciasta zwinąć do środka, najpierw z jednej strony potem z drugiej. Przewrócić złączeniem do dołu. Wstawić do lodówki  na około 10 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki pokroić ostrym nożem na 0,5-1 cm grubości plasrty. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

iu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5- - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



iu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5- - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



czwartek, 22 października 2015

Tarta z ciasta francuskiego

z pomidorami i kozim serem


  • 1 op. ciasta francuskiego (270 g)
  • 500 g pomidorków cherry
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • 300 g koziego sera typu feta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, odstawić na 10 minut. Umyte pomidorki przepołowić. Formę o wymiarch około 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto, pozostawiając wyższe brzegi. Posypać tartą bułką, ułożyć pomidorki rozcięciem do góry. Posypać solą, pieprzem, następni pokruszyć kozi ser i pozypać listkami tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek, ew. brzegi ciasta posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25 minut. Polecam i smacznego.

 

 

 

czwartek, 15 stycznia 2015

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

 


 

 

 

 

  • około 500g- 550 g polędwicy wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 blaty ciasta francuskiego mrożonego (150 g)
  • 2 łyżki śmiatany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska, pieprz do steków lub świeżo grubo zmielony
  • 1 żółtko rozmieszane z 2 łyżkami mleka

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika, ułożyć na blacie, tak aby końce delikatnie nakładały się na siebie tworząc prostokąt. Suszone grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez 15 minut. Cebulę i oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę.  Z polędwicy usunąć białe błonki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i obficie pieprzem. Na patelni rozgrzać masło  klarowane, obsmażyć polędwicę z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i wyłowione z wody suszone grzyby, razem usmażyć. Na koniec dodać tymianek, natkę pietruszki, 2 łyżki śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ułożone blaty ciasta francuskiego rozwałkować delikatnie aby sie skleiły (25x35). Ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i położyć papier do pieczenia. Na ciasto rozłożyć usmażone grzyby, zachowując odstęp z każdej strony, następnie ułożyć podsmażoną polędwicę. Całość zwijamy w roladę złączeniem do dołu. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-22 min. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut. POLECAM GORĄCO!



środa, 08 maja 2013

Tarta na cieście francuskim z łososiem i szparagami

 


 


 

  • 300 g łososia bez skóry
  • 500 g szparagów
  • 1 rolka ciasta francuskiego 270 g
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • około 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, pokroić na małe kawałki i, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 8-10 minut.Odcedzić.

Ciasto wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Do naczynia wbić jajka, dodać śmietanę, koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tortownicę z odpinaną obręczą (26 cm ø), wyłożyć ciastem francuskim. Wystające brzegi ciasta obciąć i wlepić w brakujące brzegi obręczy. Posypać bułką tartą. Rozłożyć kawałki szpargów, łososia, polać masą jajeczną- koperkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

piątek, 09 listopada 2012

Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego

 


 

Barszcz :

  • 1,5 kg burczaków
  • 2 litry rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1- 2 łyżeczki majeranku
  •  3 grzybki suszone namoczone w wodzie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy cytryny, cukier

 Buraczki dobrze umyć i ugotować. Ugotowane buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na maśle. Czosnek pokroić w plasterki.

Do rosołu dodajemy: buraczki, podsmażoną cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele angieskie, ziarenka pieprzu, majeranek. Całość zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia, barszcz przecedzić. Podgrzać (nie gotować!) doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy np,  z pasztecikami.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami :

  • rolka ciasta francuskiego 40x25 cm - 275g   (ja użyłam wersji light)
  • 30 g suszonych grzybków ( lub 500 g pieczarek )
  • 300 g kiszonej kapusty+ listek laurowy+ 3 ziarenka ziela angielskiego+kminek
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzybki namoczyć w zimnej wodzie 250 ml, po czym ugotować do miękkości (25-30 minut). Kapustę odcedzić z soku, pokroić, (gdy jest zbyt kwaśna przepłukać na sitku pod bieżącą wodą), przełożyć do garnka, wlać tyle wody aby przykryła kapustę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kminek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ugotowane  pokrojone  grzybki i posiekaną kapustę. Podsmażyć do połączenia się smaków. Doprawić do smaku.                    

Rrozkładamy ciasto francuskie, przekroić wzdłuż na dwie połowy. Nna środku każdego pasa ułozyć  farsz, zwinąć w rulon, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie w 10 cm kawałki. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce, pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do  200°C.

Paszteciki są smaczne, łatwe i  szybkie do przygotowania (zasługa  ciasta francuskiego). Doskonałe na każde przyjęcie, czy na każdą okazję. Farsz można zmieniać dowolnie np, z mięsem mielonym, pieczarkami. Polecam gorąco!

Smacznego :)

 

 

 


środa, 11 lipca 2012

 

Tarta z ciasta francuskiego  z fetą i mietą

 




  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (400 g; 6 plastrów 10 x 20 cm)
  • 4 średnie cukinie
  • 1 por
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilkanaście listków mięty

Ciasto francuskie rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić na plastry, por w krążki.

Cukinię wymieszać z oliwą, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, (np. grillowej ). Por podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać cukier, ocet winny. Dusić  przez 5 minut.

Naczynie żroodporne nasmarować tłuszczem, rozłożyć 3 plastry ciasta francuskiego. Na ciasto rozłożyć podsmażoną cukinię, opruszyć sola i pieprzem. Następnie rozkładamy por, posypujemy pokruszoną fetą i listkami mięty. Całość przykrywamy pozostałymi płatami ciasta francuskiego. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 210°C, pieczemy przez około 30 minut.

Smacznego :-)

środa, 27 czerwca 2012

  Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 


 

 

  • 1 rolka ciasta francuskiego ( 270 g )
  • 500 g mrożone liście szpinaku np. iglo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorków coctailowe
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie jeśli było mrożone- rozmrozić. To samo zrobić ze szpinakiem. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidorki przepołowić.

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, krótko podsmażyć. Dodać pomidorki.

Piekarnik nagrzać do 220°C. Mleko i jajka rozmącić, doprawić solą i pieprzem. Formę opłukać zimną wodą i wyłożyć po brzegi ciastem. Na ciasto rozłożyć szpinak z pomidorkami. Polać  jajkami z mlekiem. Zapiekać 20-25 minut.

Smacznego :-)


 

czwartek, 07 czerwca 2012

 Quiche z ciasta francuskiego  z  łososiem  i  porem


 

 Wspaniałe w smaku. Wykwintne quiche z ciasta francuskego z wędzonym łososiem i dożą ilością zdrowego pora. Równie doskonałe jak z ciasta kruchego. Koniecznie do wyprópowania.

 

  • 1 kg pora
  • 250 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 1 opakowanie śwwieżego ciasta francuskiego light ( 24 x 42 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki bułki tartej

Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek i por. Delikatnie podsmażyć 3-4 minuty. Jajka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. 

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Formę  quiche lub tortownicę (26 cm ø) natłuścić.

Ciasto rozwinąć, przepołowić na pół. Wyłożyć nim formę po brzegi. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłożyć na przemian por z łososiem. Polać masą jajeczną. Włożyć do piekarnika, piec 30-40 minut.

Smacznego :)


wtorek, 03 kwietnia 2012

  Chrupiące  rożki z ciasta francuskiego

 


Łatwe do przygotowania pierożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem- papryką, wędzonym chudym boczkiem i  kozim serem (możemy zastąpić innym serem, np fetą ). Doskonałe na obiad ( z sałatą ) lub na przystawkę np, spotkanie towarzyskie czy imprezę.

 12 rożków:

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 150- 200 g twarożku z  koziego sera
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • połowa pora
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko

 Ciasto jeśli mrożone- rozmrozić. Boczek pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni ( bez dodatku tłuszczu ), do zarumienienia się.

Paprykę pokroić na drobną kostkę, por posiekać, połączyć z kozim twarożkiem i natką. Wymieszć z przestudzonym boczkiem, doprawić do smaku solą i na pikantnie pieprzem.

Ciasto pokroić na 12 kwadratów około 12x 12 cm. Na środek  kwadratu położyć 1-2 łyżki farszu. Tworząc trójkąt, zlepić boki. Docisnąć  widelcem  miejsce złączenia, odłożyć na blaszkę z papierem. Żółtko rozmącić z łyzką wody, posmarować rożki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 12- 15 minut na złoty kolor.

Smacznego :-)

 

piątek, 17 lutego 2012

  Faszerowane   pierożki  z  mięsem


Przepyszne pierożki wykonane z mrożonego  ciasta francuskiego.Farsz można zmieniać,może być dowolny np:cukinia,papryka,szynka.Idealne danie na szybką i prostą  przystawkę  np. na imprezę.Polecam :)

 

 

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera np: emmentaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  tymianku
  • sól himalajska,  świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować i wyciąć 12 kwadratów około  11 x 11  centymetrów  wielkości. Formę   do mufinów natłuścić, w wgłębienia rozłożyć kwadraty z ciasta.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone. Ściągnąć z patelni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać do momentu wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Wymieszać  z podsmażonym mięsem.

Jajka i śmietanę rozczepać, doprawić solą i pieprzem. Farsz mięsno-pieczarkowy rozłożyć w wgłębienia z ciasta, polać masą jajeczną.Posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 220°C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć  tempereturę do 200°C i piec przez następne 10-15 minut.Gotowe.

Smacznego :)



środa, 25 stycznia 2012

 Rolada z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

 



 

 

  • 2 piersi  z kurczaka
  • ciasto francuskie ( płat o wymiarach  ok. 20 x 35 cm)
  • 100g startego żółtego sera
  • 500g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

 

Pierś kurczaka  delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Odstawiamy do lodówki na około 30min.

W międzyczasie, oczyścić pieczarki, pokroić  w drobną kosteczkę, podsmażyć z łyżką masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć przestudzone pieczarki zachowując odstęp 2 cm od brzegu,  posypać żółtym serem. Następnie rozkładamy płaty z piersi kurczaka. Całość zwijamy od dłuszej strony w roladę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec około 30-35 minut.

 

Smacznego!