Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka z ciasta francuskiego o smaku korzennym

 


 

  • opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (450 g)
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml skondensowanego mleka do kawy 7%
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Ciasto odmrozić. W rondelku zagotować mleko, cukier, miód oraz przyprawę do piernika. Gotować na małym ogniu kilka minut aż masa zacznie gęstnieć- cały czas mieszając. Wystudzić.

Płaty ciasta ułożyć na papierze do pieczenia w prostokąt, zakładając brzegi jeden na drugi, delikatnie przewałkować wałkiem w celu złączenia brzegów. Rosmarować masę korzenną , następnie boki ciasta zwinąć do środka, najpierw z jednej strony potem z drugiej. Przewrócić złączeniem do dołu. Wstawić do lodówki  na około 10 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki pokroić ostrym nożem na 0,5-1 cm grubości plasrty. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

iu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5- - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



iu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5- - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



czwartek, 22 października 2015

Tarta z ciasta francuskiego

z pomidorami i kozim serem


  • 1 op. ciasta francuskiego (270 g)
  • 500 g pomidorków cherry
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • 300 g koziego sera lub innego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, odstawić na 10 minut. Umyte pomidorki przepołowić. Formę o wymiarch około 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto, pozostawiając wyższe brzegi. Posypać tartą bułką, ułożyć pomidorki rozcięciem do góry. Posypać solą, pieprzem, następni pokruszyć kozi ser i pozypać listkami tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek, ew. brzegi ciasta posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25 minut. Polecam i smacznego.

 

 

czwartek, 15 stycznia 2015

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

 


 

 

 

 

  • około 500g- 550 g polędwicy wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 blaty ciasta francuskiego mrożonego (150 g)
  • 2 łyżki śmiatany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska, pieprz do steków lub świeżo grubo zmielony
  • 1 żółtko rozmieszane z 2 łyżkami mleka

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika, ułożyć na blacie, tak aby końce delikatnie nakładały się na siebie tworząc prostokąt. Suszone grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez 15 minut. Cebulę i oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę.  Z polędwicy usunąć białe błonki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i obficie pieprzem. Na patelni rozgrzać masło  klarowane, obsmażyć polędwicę z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i wyłowione z wody suszone grzyby, razem usmażyć. Na koniec dodać tymianek, natkę pietruszki, 2 łyżki śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ułożone blaty ciasta francuskiego rozwałkować delikatnie aby sie skleiły (25x35). Ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i położyć papier do pieczenia. Na ciasto rozłożyć usmażone grzyby, zachowując odstęp z każdej strony, następnie ułożyć podsmażoną polędwicę. Całość zwijamy w roladę złączeniem do dołu. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-22 min. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut. POLECAM GORĄCO!



środa, 08 maja 2013

Tarta na cieście francuskim z łososiem i szparagami

 


 


 

  • 300 g łososia bez skóry
  • 500 g szparagów
  • 1 rolka ciasta francuskiego 270 g
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • około 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, pokroić na małe kawałki i, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 8-10 minut.Odcedzić.

Ciasto wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Do naczynia wbić jajka, dodać śmietanę, koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tortownicę z odpinaną obręczą (26 cm ø), wyłożyć ciastem francuskim. Wystające brzegi ciasta obciąć i wlepić w brakujące brzegi obręczy. Posypać bułką tartą. Rozłożyć kawałki szpargów, łososia, polać masą jajeczną- koperkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

środa, 11 lipca 2012

 

Tarta z ciasta francuskiego  z fetą i mietą

 




  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (400 g; 6 plastrów 10 x 20 cm)
  • 4 średnie cukinie
  • 1 por
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilkanaście listków mięty

Ciasto francuskie rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić na plastry, por w krążki.

Cukinię wymieszać z oliwą, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, (np. grillowej ). Por podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać cukier, ocet winny. Dusić  przez 5 minut.

Naczynie żroodporne nasmarować tłuszczem, rozłożyć 3 plastry ciasta francuskiego. Na ciasto rozłożyć podsmażoną cukinię, opruszyć sola i pieprzem. Następnie rozkładamy por, posypujemy pokruszoną fetą i listkami mięty. Całość przykrywamy pozostałymi płatami ciasta francuskiego. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 210°C, pieczemy przez około 30 minut.

Smacznego :-)

środa, 27 czerwca 2012

  Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 


 

 

  • 1 rolka ciasta francuskiego ( 270 g )
  • 500 g mrożone liście szpinaku np. iglo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorków coctailowe
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie jeśli było mrożone- rozmrozić. To samo zrobić ze szpinakiem. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidorki przepołowić.

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, krótko podsmażyć. Dodać pomidorki.

Piekarnik nagrzać do 220°C. Mleko i jajka rozmącić, doprawić solą i pieprzem. Formę opłukać zimną wodą i wyłożyć po brzegi ciastem. Na ciasto rozłożyć szpinak z pomidorkami. Polać  jajkami z mlekiem. Zapiekać 20-25 minut.

Smacznego :-)


 

czwartek, 07 czerwca 2012

 Quiche z ciasta francuskiego  z  łososiem  i  porem


 

 Wspaniałe w smaku. Wykwintne quiche z ciasta francuskego z wędzonym łososiem i dożą ilością zdrowego pora. Równie doskonałe jak z ciasta kruchego. Koniecznie do wyprópowania.

 

  • 1 kg pora
  • 250 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 1 opakowanie śwwieżego ciasta francuskiego light ( 24 x 42 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki bułki tartej

Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek i por. Delikatnie podsmażyć 3-4 minuty. Jajka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. 

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Formę  quiche lub tortownicę (26 cm ø) natłuścić.

Ciasto rozwinąć, przepołowić na pół. Wyłożyć nim formę po brzegi. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłożyć na przemian por z łososiem. Polać masą jajeczną. Włożyć do piekarnika, piec 30-40 minut.

Smacznego :)


wtorek, 03 kwietnia 2012

  Chrupiące  rożki z ciasta francuskiego

 


Łatwe do przygotowania pierożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem- papryką, wędzonym chudym boczkiem i  kozim serem (możemy zastąpić innym serem, np fetą ). Doskonałe na obiad ( z sałatą ) lub na przystawkę np, spotkanie towarzyskie czy imprezę.

 12 rożków:

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 150- 200 g twarożku z  koziego sera
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • połowa pora
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko

 Ciasto jeśli mrożone- rozmrozić. Boczek pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni ( bez dodatku tłuszczu ), do zarumienienia się.

Paprykę pokroić na drobną kostkę, por posiekać, połączyć z kozim twarożkiem i natką. Wymieszć z przestudzonym boczkiem, doprawić do smaku solą i na pikantnie pieprzem.

Ciasto pokroić na 12 kwadratów około 12x 12 cm. Na środek  kwadratu położyć 1-2 łyżki farszu. Tworząc trójkąt, zlepić boki. Docisnąć  widelcem  miejsce złączenia, odłożyć na blaszkę z papierem. Żółtko rozmącić z łyzką wody, posmarować rożki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 12- 15 minut na złoty kolor.

Smacznego :-)

 

piątek, 17 lutego 2012

  Faszerowane   pierożki  z  mięsem


Przepyszne pierożki wykonane z mrożonego  ciasta francuskiego.Farsz można zmieniać,może być dowolny np:cukinia,papryka,szynka.Idealne danie na szybką i prostą  przystawkę  np. na imprezę.Polecam :)

 

 

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera np: emmentaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  tymianku
  • sól himalajska,  świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować i wyciąć 12 kwadratów około  11 x 11  centymetrów  wielkości. Formę   do mufinów natłuścić, w wgłębienia rozłożyć kwadraty z ciasta.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone. Ściągnąć z patelni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać do momentu wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Wymieszać  z podsmażonym mięsem.

Jajka i śmietanę rozczepać, doprawić solą i pieprzem. Farsz mięsno-pieczarkowy rozłożyć w wgłębienia z ciasta, polać masą jajeczną.Posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 220°C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć  tempereturę do 200°C i piec przez następne 10-15 minut.Gotowe.

Smacznego :)



środa, 25 stycznia 2012

 Rolada z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

 



 

 

  • 2 piersi  z kurczaka
  • ciasto francuskie ( płat o wymiarach  ok. 20 x 35 cm)
  • 100g startego żółtego sera
  • 500g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

 

Pierś kurczaka  delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Odstawiamy do lodówki na około 30min.

W międzyczasie, oczyścić pieczarki, pokroić  w drobną kosteczkę, podsmażyć z łyżką masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć przestudzone pieczarki zachowując odstęp 2 cm od brzegu,  posypać żółtym serem. Następnie rozkładamy płaty z piersi kurczaka. Całość zwijamy od dłuszej strony w roladę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec około 30-35 minut.

 

Smacznego!