Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: makaron

wtorek, 25 września 2018

Makaron z cukinią w sosie mascarpone

 


  • 2-3 małe cukinie
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki zielonego pesto, własnej produkcji lub kupione
  • kawałek pora
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • parmezan
  • około 250 g dowolnego makaronu

Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półksiężyce. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojonego pora w krążki oraz czosnek w plasterkach, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię. Smażyć przez kilka minut, po czym dodajemy pesto, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość ponownie smażymy przez kilka minut wod czasu do czasu mieszjąc, pod koniec dodać serek mascarpone i sok z cytryny, podgrzać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszac z ugotowanym makaronem, przed podaniem posypać wiórkami parmezanu.Smacznego.

 

 




poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Spaghetti z pietruszką i czosnkiem


 

  • 200 g spaghetti
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki  parmezanu

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Obrany czosnek pokroić w plasterki, natkę pietruszki grubo pokroić. Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę wraz z masłem, czosnek i bardzo krótko podsmażyć. Następnie dodajemy makaron prosto z garnka. Na koniec dodać natkę pietruszki, sok z limonki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy na głębokich talerzach posypując parmezanem.


wtorek, 05 lipca 2016

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 150 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka suszoszonych pomidorów
  • kilka rzodkiewek
  • mały strąk papryki szpiczastej
  • 2-3 ogórki małosolne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka zielonego groszku
  • posiekana natka pietruszki oraz szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku y cytryny

Ugotowany makaron wystudzić. Oliwki pokroić w cienkie plasterki, ogórki i fetę w kosteczkę, suszone pomidory i paprykę w cienkie paseczki, rzodkiewkę w ćwiarteczki. Wszystkie pozostałe składniki połączyć z makaronem. (Tuńczyk wraz z olejem). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.



środa, 08 czerwca 2016

Szparagi z makaronem

 


 

4 porcje:

  • 500 g szparagów
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • koperek do posypania
  • sól, biały pieprz

Makaron ugotować według wkazówek na opakowaniu. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć i pokroić na około 3 cm kawałki. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szparagi i czosnek, posypać solą i  smażyć na delikatnym ogniu przez około 10 minut. Gdy szparagi są miękkie dodać ugotowany makaron (łyżką cedzakową prosto z garnka w którym się gotował), tarty ser, sok z cytryny, pieprz do smaku. Delikatnie wymieszać, posypać koperekiem, podawać na głębokich talerzach. Smacznego.

środa, 09 marca 2016

Makaron orkiszowy z pietruszkowym pesto

 


 

 

3 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti orkiszowego
  • pesto z pietruszki: (pęczek pietruszki,3 łyżki oliwy,2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki startego parmezanu-wszystko dokładnie zblendować)
  • parmezan do posypania
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odłożyć 2-3  łyżki wody a resztę odcedzić i przelać zimną wodą. Do tego samego garnka przełożyć spaghetti, dodać  wodę po gotowaniu makaronu, oraz pesto z pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerze i podawać posypane parmezanem. 

wtorek, 28 kwietnia 2015

Łosoś z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego

 


 

 

  • 400 g łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 małą cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: np, makaron  Tagliatelle

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić. Łososia pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, usmażyć na rozgarznej patelni z oliwą, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło i posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, posypać 1 łyżką mąki, delikatnie zarumienić, zalać bulionem, śmietaną, dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi. Sos redukować około 10 minut. Po tym czasie dodać usmażonego łososia,  sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać przez kilka minut. Gotowy sos podajemy z makaronem. Smacznego.

wtorek, 07 października 2014

Makaron z bakłażanem i kurczakiem

 


 

  •  1  bakłażan
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu w kształcie rurek
  • 200 ml pasaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  •  2 pomidory
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeżo starty parmezan
  • listki bazalii

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na podłużne prążki. Posolić. Odstawić na 15 minut. Umyte mięso z kurczka posypać solą i pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy oraz drobno posiekany czosnek. Wymieszać i  odstawić na 10-15 minut.  Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. 
Na dużej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, dodać bakłażan i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody aby bakłażan  się nie przypalił. Gdy bakłażan będzię miękki dodać passatę pomidorową i pokrojone pomidory. Doprawić kminem rzymskim, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować. Następnie na koniec dodać makaron i podsmażone mięso z kurczka. Podgrzewać przez chwilę. Danie podajemy posypane tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego.




piątek, 04 lipca 2014

Pyszna sałatka włoska z makaronem

 


 

  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • 300 g makaronu np. penne
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g parmezanu

Dressing:

  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z pozotałymi składnikami dressingu. Pomidory i pomidory suszone z zalwewy pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić w wiórki. Bazylię opłukać pod bieżącą wodą i również pokroić.

Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Do zimnego makaronu dodać wszystkie składniki wyżej wymienione, i wymieszać. Na koniec polać dressingiem. Polecam i smacznego!

piątek, 04 kwietnia 2014

Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem

 


 

  • 400 g makaronu kolorowe świderki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • połowa małego pora
  • 8 łyżek bulionu warzywnego
  • 5-6 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Umyte rzodkiewki i por pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki drobno posiekać. Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą.

Bulion, ocet jabłkowy, muszardę, cukier, sól i pieprz do smaku- dokładnie wymieszać. Następnie marynatę połączyć z wszystkimi składnikami na sałatkę (makaron, rzodkiewki, tuńczyk, awokado, natka pietruszki, por). 

Odstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego.

środa, 05 lutego 2014

Makaron z sosem chili

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g makaronu np. casareccie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 250 ml sosu hot chili w butelce
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, płatki chili

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszlkić wraz z mięsem. Po czym wlać pasatę pomidorową oraz sos hot chili, dodać kmin rzymski, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.

Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę. Umyte pomidory również pokroić w kosteczkę i wymieszać z awokado.

Ugotowany makaron połączyć z sosem mięsnym. Na wierzch rozłożyć awokado z pomidorem, posypać płatkami chili. Gotowe. Życzę smacznego.

 

poniedziałek, 11 listopada 2013

Zapiekanka z makaronem Kritharaki

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • słodka papryka, pieprz kajeński
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 500 ml bulionu
  • 250 g makaronu greckiego kritharaki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmiety
  • 200 g sera feta

Piekarnik nagrzać do 175°C. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, dodać: cynamon, słodką paprykę, pieprz kajeński, tymianek, pokrojone pomidory wraz sokiem, bulion, sól i pieprz. Dusić przez około 5  minut.

Mleko, kwaśną śmietanę połączyć z nieugotowanym makaronem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos mięsno-pomidorowy, posypać pokrojoną w kostkę fetą. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Smacznego!


 

 


piątek, 17 maja 2013

Makaron po meksykańsku


 

 

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu salsa (gotowy w butelce)
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g dowolnego makaronu
  • szczypta cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać.Umyte pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę, wymieszć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso mielone, kumin, cukier i sól do smaku- podsmażyć na ostrym ogniu. Wlać bulion i sos salsa, dusić przez 3-4 minuty. Makaron połączyć z sosem, podgrzać. Danie serwujemy posypując sałatką awokado z pomidorem.

Danie jest super szybkie do wykonania, bardzo proste i smaczne. Smaczne  połączenie, smażonego mięsa przyprawione kuminem, duszone w sosie salsa, a akcentu dodaje awokado z pomidrem. Polecam!

czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z szparagami, krewetkami

w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

 

 

  • 300 g zielonych szparagów
  • 400 g krewetek tygrysich
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 250 g makorunu wstążki
  • 2+ 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki wytrawnego martini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Zielone szparagi umyć  - obciąć zdrewniałe końcówki (1/3 długości szparaga) i pokroić ukośnie na małe kawałki, (ja pokroiłam po ugotowaniu). Ugotować w osolonej wodzie  5 minut. Wodę od szparagów zatrzymać.

Krewetki obrać z pancerzy i pozbawić głów (jeśli zostały kupione z pancerzami), pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego  jeśli posiadają. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi pokroić w paski. 

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zarumienić. Po czym wlać 400 ml wody po szparagach, martini, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową- sos zagotować.

Na głębokiej  patelni rozgrarzać pozostałe masło, podsmażyć szparagi przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć krewetki (3 minuty), przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do patelni z krewetkami włożyć szparagi, pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać sos, i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzewać chwilkę. Makaron podajemy na głębokich talerzach. Życzę smacznego!



czwartek, 11 kwietnia 2013

 

Spaghettini z tuńczykiem i koprekiem

 


 

  • 200 g makaronu spaghettini
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • otarta skórka z połowy wyparzonej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiakanego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • parmezan

 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać i lekko usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodać tuńczyk wraz z olejem, orzeszki piniowe, otartą skórkę z cytryny, makaron. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem.  Podgrzewać przez 2 minuty. Posypać koperkiem. Podajemy na głębokich talerzach, posypujemy  świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




piątek, 01 lutego 2013

Makaron z wątróbką i pieczarkami

 


 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnego makaronu
  • kilkanaście listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę pozbawić  błonek i resztek tłuszczu, wypłukać pod bieżącą zimną wodą  i osączyć na sicie i  pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć pieczarki na dużym ogniu perzez 3-4 minuty, posolić, pod koniec włożyć masło. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać pozostałą oliwę, zeszklić  cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć na dużym ogniu przez 2- 3 minuty. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę połączyć z pieczarkami, makaronem i listkami bazylii- wymieszać. Gotowe!

Smacznego....


środa, 23 stycznia 2013

Makaron z koprem włoskim, mięsem mielonym 

w sosie śmietanowo- winnym

 


 

 



4 porcje:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400- 500 g kopru włoskiego ( jedna duża bulwa)
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka śmietankowego np.philadelphia
  • 3 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu np. (penne rigate)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, koper umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznej, łykowatej warstwy. Następnie odkroić nać  (odłożyć do dekoracji dania) i  spód  pokroić w talarki. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę wraz z koprem włoskim przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjać z patelni, i włożyć mięso mielone, również podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Po czym ponownie dodać podsmażony koper i cebulę. Wlać wino, bulion warzywny. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny, serek śmietankowy i podgrzewać do rozpuszczenia.  Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, podgrzewając chwilę. Serwujemy na głębokich talerzach, dekorując odłożoną zieloną nacią.

Smacznego!

wtorek, 28 sierpnia 2012

 Makaron z cukinią i tofu

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 200 g tofu
  • 1 mała cebula
  • 2 małe cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki  gotowej pasty Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tofu wyjąć z  opakowania i osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Obraną  cebulę i umytą cukinię pokroić w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać, umyte pomidory pokroić w ćwiardki. Na patelni z oliwą zeszklić  czosnek i cebulę dodać tofu i zrumienić. Następnie dodać cukinię, pomidory, pastę Ajvar i sok z cytryny, podsmażyć  do miękkości. Makaron wymieszać z tofu i warzywami, chwilę podgrzewając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekane listki bazylii .

Smacznego...

 


czwartek, 12 lipca 2012

 Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym

 


 

  • 200 g kurek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g dowolnego makaronu

Kurki dobrze oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać kurki, ponownie podsmażyć, wsypać natkę i wlać bulion. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski lub w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy, podsmażyć na oddzielnej patelni na lekko złoty kolor.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie polewamy zimną wodą.

Kurczaka połączyć z sosem kurkowym. Podajemy  z  makaronem. Gotowe. Palce lizać.

Smacznego!


 

środa, 13 czerwca 2012

  Zapiekanka  z  makaronu  i  szpinaku

 


 

 

 

Danie jest super błyskawiczne  i super smaczne z małym nakładem pracy. Polecam, dla zapracowanych i nielubiącym stać długo przy  kuchni.

  • 200 g makaronu np, pennette
  • 500 g mrożonego szpinaku liściastego
  • 100 g szynki
  • 100 ml bulionu
  • 100 g kawaśnej śmietany 36% ( Creme fraiche )
  • 100 g tartego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Szynkę pokroić w kosteczkę, rozłożyć na makaron.

Piekarnik nagrzać 200°C.

Do rondelka włożyć szpinak, wlać bulion. Dusić do rozmrożenia się szpinaku, po czym dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylać na  makaron, posypać tartym serem. Piec około 20 minut.

Smacznego :)



 


poniedziałek, 11 czerwca 2012

Makaron  mie  z  warzywami

 

 


 

  • 250 g makaronu mie
  • 1 pierś z kurczaka
  • połowa brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego obranego imbiru
  • 2+3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teryjaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz kajenski

Pierś z kurczaka pokroić na paski. Przełożyć do miseczki, wlać 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, teryjaki, dodać czosnek i imbir. Marynować minimum 30 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty brokół podzielić na różyczki, paprykę pokroić w paski, por w krążki.

Pierś wraz z marynatą  podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, zdjąć z patelni. Wlać pozostałą oliwę, włożyć por, brokół, paprykę, smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut ( w razie konieczności wlać odrobinę wody ). Warzywa  połączyć z kurczakiem i makaronem, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem kajenskim. Podgrzać.

Smacznego :-)


sobota, 02 czerwca 2012

 Spaghetti z wstążkami z cukini i marchewki

 


 


Pyszny, łatwy, pomysł na szybki obiad. Zwłaszcza dla dzieci, które  uwielbiają spaghetti. Mój syn  zajadał się :-)

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki octu białego balsamiczego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g sera feta

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię i marchewkę umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Pomidory pokroić na ósemki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć krótko cebulę i czosnek, dodać wstążki cukini i marchewki. Podsmażyć przez 5 minut, po czym dodać pomodory i ocet balsamiczny, poddusić przez następne 5 minut. Przyprwić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, chwilę podgrzewając, posypać fetą, udekorować bazylią.

Smacznego !

piątek, 11 maja 2012

  Łosoś  z  zielonymi  szparagami  w sosie estragonowym

 


 

 

 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250-300 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 250 g makaronu np: penne
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

sos :

  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml  wytrawnego białego wina
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany  30%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Szparagi umyć, odciąć twarde końce, pokroić na większe kawałki. Wodę zagotowć z cukrem, sokiem z cytryny, dodać szparagi i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, odlać 300 ml wody z szparagów ( do sosu ).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Estragon umyć, listeczki oddzielić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Chilli przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę i chilli, wlać wino i 300 ml wody z szparagów. Dusić przez około 6 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, estragon, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie umyć łososia, osuszuć (jeśli był mrożony, rozmrozić). Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać szparagi i podsmażyć, dodać makaron, podgrzać. Połączyć z sosem. Podawać. Pychotka.......!

Smacznego :)

sobota, 05 maja 2012

   Spaghetti  z  kurczakiem

 

 



Danie błyskawiczne w niecałe  20 minut. Smaczne, proste  danie na obiad dla zapracowanych, miłośników makaronu,  dzieci i nie tylko. Polecam gorąco !

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 g pomidorów krojonych ( z puszki )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól mrska, świeżo zmielony biały pieprz
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 25 g tartego parmezanu

 

Spaghetti ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem, bazylię, dodać pomidory. Poddusić 2-3 minuty. Wlać śmietanę, dodać parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem. Podawać.

Smacznego :)

sobota, 21 kwietnia 2012

 Panierowana feta z makaronem szpinakowym

 


 


 

  • 2 opakowania sera owczego feta ( 2x 200 g )
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 250 g szpinaku ( świeży lub mrożony)
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa, szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie opłukać szpinak ( mrożony rozmrozić ). Pomidorki umyć, przepołowić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Fetę podzielić na cztery kawałki. 

Jajko rozmącić na talerzu, mąkę i bułkę wysypać na oddzielne talerze. Rozgrzaćna patelni  2 łyżki oliwy. Fetę panierować w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej- obsmażyć z każdej strony na złoty kolor 4-5 minut.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidorki i szpinak. Wlać bulion. Dusić przez 3-4 minuty.

Odcedzony makaron połączyć z szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, cukrem. Podawać na ciepło z smażoną fetą. PYCHOTKA !

Smacznego :)


 
1 , 2