Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: makaron

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Spaghetti z pietruszką i czosnkiem


 

  • 200 g spaghetti
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki  parmezanu

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Obrany czosnek pokroić w plasterki, natkę pietruszki grubo pokroić. Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę wraz z masłem, czosnek i bardzo krótko podsmażyć. Następnie dodajemy makaron prosto z garnka. Na koniec dodać natkę pietruszki, sok z limonki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy na głębokich talerzach posypując parmezanem.


wtorek, 05 lipca 2016

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 150 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka suszoszonych pomidorów
  • kilka rzodkiewek
  • mały strąk papryki szpiczastej
  • 2-3 ogórki małosolne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka zielonego groszku
  • posiekana natka pietruszki oraz szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku y cytryny

Ugotowany makaron wystudzić. Oliwki pokroić w cienkie plasterki, ogórki i fetę w kosteczkę, suszone pomidory i paprykę w cienkie paseczki, rzodkiewkę w ćwiarteczki. Wszystkie pozostałe składniki połączyć z makaronem. (Tuńczyk wraz z olejem). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.



środa, 08 czerwca 2016

Szparagi z makaronem

 


 

4 porcje:

  • 500 g szparagów
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • koperek do posypania
  • sól, biały pieprz

Makaron ugotować według wkazówek na opakowaniu. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć i pokroić na około 3 cm kawałki. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szparagi i czosnek, posypać solą i  smażyć na delikatnym ogniu przez około 10 minut. Gdy szparagi są miękkie dodać ugotowany makaron (łyżką cedzakową prosto z garnka w którym się gotował), tarty ser, sok z cytryny, pieprz do smaku. Delikatnie wymieszać, posypać koperekiem, podawać na głębokich talerzach. Smacznego.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Łosoś z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego

 


 

 

  • 400 g łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 małą cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: np, makaron  Tagliatelle

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić. Łososia pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, usmażyć na rozgarznej patelni z oliwą, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło i posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, posypać 1 łyżką mąki, delikatnie zarumienić, zalać bulionem, śmietaną, dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi. Sos redukować około 10 minut. Po tym czasie dodać usmażonego łososia,  sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać przez kilka minut. Gotowy sos podajemy z makaronem. Smacznego.

wtorek, 07 października 2014

Makaron z bakłażanem i kurczakiem

 


 

  •  1  bakłażan
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu w kształcie rurek
  • 200 ml pasaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  •  2 pomidory
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeżo starty parmezan
  • listki bazalii

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na podłużne prążki. Posolić. Odstawić na 15 minut. Umyte mięso z kurczka posypać solą i pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy oraz drobno posiekany czosnek. Wymieszać i  odstawić na 10-15 minut.  Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, po czym obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. 
Na dużej patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, dodać bakłażan i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody aby bakłażan  się nie przypalił. Gdy bakłażan będzię miękki dodać passatę pomidorową i pokrojone pomidory. Doprawić kminem rzymskim, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować. Następnie na koniec dodać makaron i podsmażone mięso z kurczka. Podgrzewać przez chwilę. Danie podajemy posypane tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego.




piątek, 04 lipca 2014

Pyszna sałatka włoska z makaronem

 


 

  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • 300 g makaronu np. penne
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g parmezanu

Dressing:

  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z pozotałymi składnikami dressingu. Pomidory i pomidory suszone z zalwewy pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić w wiórki. Bazylię opłukać pod bieżącą wodą i również pokroić.

Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Do zimnego makaronu dodać wszystkie składniki wyżej wymienione, i wymieszać. Na koniec polać dressingiem. Polecam i smacznego!

piątek, 04 kwietnia 2014

Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem

 


 

  • 400 g makaronu kolorowe świderki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • połowa małego pora
  • 8 łyżek bulionu warzywnego
  • 5-6 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Umyte rzodkiewki i por pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki drobno posiekać. Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą.

Bulion, ocet jabłkowy, muszardę, cukier, sól i pieprz do smaku- dokładnie wymieszać. Następnie marynatę połączyć z wszystkimi składnikami na sałatkę (makaron, rzodkiewki, tuńczyk, awokado, natka pietruszki, por). 

Odstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego.

środa, 05 lutego 2014

Makaron z sosem chili

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g makaronu np. casareccie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 250 ml sosu hot chili w butelce
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, płatki chili

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszlkić wraz z mięsem. Po czym wlać pasatę pomidorową oraz sos hot chili, dodać kmin rzymski, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.

Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę. Umyte pomidory również pokroić w kosteczkę i wymieszać z awokado.

Ugotowany makaron połączyć z sosem mięsnym. Na wierzch rozłożyć awokado z pomidorem, posypać płatkami chili. Gotowe. Życzę smacznego.

 

poniedziałek, 11 listopada 2013

Zapiekanka z makaronem Kritharaki

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • słodka papryka, pieprz kajeński
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 500 ml bulionu
  • 250 g makaronu greckiego kritharaki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmiety
  • 200 g sera feta

Piekarnik nagrzać do 175°C. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, dodać: cynamon, słodką paprykę, pieprz kajeński, tymianek, pokrojone pomidory wraz sokiem, bulion, sól i pieprz. Dusić przez około 5  minut.

Mleko, kwaśną śmietanę połączyć z nieugotowanym makaronem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos mięsno-pomidorowy, posypać pokrojoną w kostkę fetą. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Smacznego!


 

 


piątek, 17 maja 2013

Makaron po meksykańsku


 

 

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu salsa (gotowy w butelce)
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g dowolnego makaronu
  • szczypta cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać.Umyte pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę, wymieszć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso mielone, kumin, cukier i sól do smaku- podsmażyć na ostrym ogniu. Wlać bulion i sos salsa, dusić przez 3-4 minuty. Makaron połączyć z sosem, podgrzać. Danie serwujemy posypując sałatką awokado z pomidorem.

Danie jest super szybkie do wykonania, bardzo proste i smaczne. Smaczne  połączenie, smażonego mięsa przyprawione kuminem, duszone w sosie salsa, a akcentu dodaje awokado z pomidrem. Polecam!

czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z szparagami, krewetkami

w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

 

 

  • 300 g zielonych szparagów
  • 400 g krewetek tygrysich
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 250 g makorunu wstążki
  • 2+ 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki wytrawnego martini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Zielone szparagi umyć  - obciąć zdrewniałe końcówki (1/3 długości szparaga) i pokroić ukośnie na małe kawałki, (ja pokroiłam po ugotowaniu). Ugotować w osolonej wodzie  5 minut. Wodę od szparagów zatrzymać.

Krewetki obrać z pancerzy i pozbawić głów (jeśli zostały kupione z pancerzami), pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego  jeśli posiadają. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi pokroić w paski. 

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zarumienić. Po czym wlać 400 ml wody po szparagach, martini, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową- sos zagotować.

Na głębokiej  patelni rozgrarzać pozostałe masło, podsmażyć szparagi przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć krewetki (3 minuty), przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do patelni z krewetkami włożyć szparagi, pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać sos, i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzewać chwilkę. Makaron podajemy na głębokich talerzach. Życzę smacznego!



czwartek, 11 kwietnia 2013

 

Spaghettini z tuńczykiem i koprekiem

 


 

  • 200 g makaronu spaghettini
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • otarta skórka z połowy wyparzonej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiakanego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • parmezan

 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać i lekko usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodać tuńczyk wraz z olejem, orzeszki piniowe, otartą skórkę z cytryny, makaron. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem.  Podgrzewać przez 2 minuty. Posypać koperkiem. Podajemy na głębokich talerzach, posypujemy  świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




piątek, 01 lutego 2013

Makaron z wątróbką i pieczarkami

 


 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnego makaronu
  • kilkanaście listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę pozbawić  błonek i resztek tłuszczu, wypłukać pod bieżącą zimną wodą  i osączyć na sicie i  pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć pieczarki na dużym ogniu perzez 3-4 minuty, posolić, pod koniec włożyć masło. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać pozostałą oliwę, zeszklić  cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć na dużym ogniu przez 2- 3 minuty. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę połączyć z pieczarkami, makaronem i listkami bazylii- wymieszać. Gotowe!

Smacznego....


środa, 23 stycznia 2013

Makaron z koprem włoskim, mięsem mielonym 

w sosie śmietanowo- winnym

 


 

 



4 porcje:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400- 500 g kopru włoskiego ( jedna duża bulwa)
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka śmietankowego np.philadelphia
  • 3 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu np. (penne rigate)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, koper umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznej, łykowatej warstwy. Następnie odkroić nać  (odłożyć do dekoracji dania) i  spód  pokroić w talarki. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę wraz z koprem włoskim przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjać z patelni, i włożyć mięso mielone, również podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Po czym ponownie dodać podsmażony koper i cebulę. Wlać wino, bulion warzywny. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny, serek śmietankowy i podgrzewać do rozpuszczenia.  Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, podgrzewając chwilę. Serwujemy na głębokich talerzach, dekorując odłożoną zieloną nacią.

Smacznego!

wtorek, 28 sierpnia 2012

 Makaron z cukinią i tofu

 


 

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 200 g tofu
  • 1 mała cebula
  • 2 małe cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki  gotowej pasty Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tofu wyjąć z  opakowania i osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Obraną  cebulę i umytą cukinię pokroić w półksiężyce. Czosnek drobno posiekać, umyte pomidory pokroić w ćwiardki. Na patelni z oliwą zeszklić  czosnek i cebulę dodać tofu i zrumienić. Następnie dodać cukinię, pomidory, pastę Ajvar i sok z cytryny, podsmażyć  do miękkości. Makaron wymieszać z tofu i warzywami, chwilę podgrzewając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekane listki bazylii .

Smacznego...

 


czwartek, 12 lipca 2012

 Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym

 


 

  • 200 g kurek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g dowolnego makaronu

Kurki dobrze oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać kurki, ponownie podsmażyć, wsypać natkę i wlać bulion. Dusić około 5 minut. Na koniec dodać kwaśną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski lub w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy, podsmażyć na oddzielnej patelni na lekko złoty kolor.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie polewamy zimną wodą.

Kurczaka połączyć z sosem kurkowym. Podajemy  z  makaronem. Gotowe. Palce lizać.

Smacznego!


 

środa, 13 czerwca 2012

  Zapiekanka  z  makaronu  i  szpinaku

 


 

 

 

Danie jest super błyskawiczne  i super smaczne z małym nakładem pracy. Polecam, dla zapracowanych i nielubiącym stać długo przy  kuchni.

  • 200 g makaronu np, pennette
  • 500 g mrożonego szpinaku liściastego
  • 100 g szynki
  • 100 ml bulionu
  • 100 g kawaśnej śmietany 36% ( Creme fraiche )
  • 100 g tartego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Szynkę pokroić w kosteczkę, rozłożyć na makaron.

Piekarnik nagrzać 200°C.

Do rondelka włożyć szpinak, wlać bulion. Dusić do rozmrożenia się szpinaku, po czym dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylać na  makaron, posypać tartym serem. Piec około 20 minut.

Smacznego :)



 


poniedziałek, 11 czerwca 2012

Makaron  mie  z  warzywami

 

 


 

  • 250 g makaronu mie
  • 1 pierś z kurczaka
  • połowa brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego obranego imbiru
  • 2+3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teryjaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz kajenski

Pierś z kurczaka pokroić na paski. Przełożyć do miseczki, wlać 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, teryjaki, dodać czosnek i imbir. Marynować minimum 30 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty brokół podzielić na różyczki, paprykę pokroić w paski, por w krążki.

Pierś wraz z marynatą  podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, zdjąć z patelni. Wlać pozostałą oliwę, włożyć por, brokół, paprykę, smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut ( w razie konieczności wlać odrobinę wody ). Warzywa  połączyć z kurczakiem i makaronem, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem kajenskim. Podgrzać.

Smacznego :-)


sobota, 02 czerwca 2012

 Spaghetti z wstążkami z cukini i marchewki

 


 


Pyszny, łatwy, pomysł na szybki obiad. Zwłaszcza dla dzieci, które  uwielbiają spaghetti. Mój syn  zajadał się :-)

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki octu białego balsamiczego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g sera feta

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię i marchewkę umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Pomidory pokroić na ósemki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć krótko cebulę i czosnek, dodać wstążki cukini i marchewki. Podsmażyć przez 5 minut, po czym dodać pomodory i ocet balsamiczny, poddusić przez następne 5 minut. Przyprwić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, chwilę podgrzewając, posypać fetą, udekorować bazylią.

Smacznego !

piątek, 11 maja 2012

  Łosoś  z  zielonymi  szparagami  w sosie estragonowym

 


 

 

 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250-300 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 250 g makaronu np: penne
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

sos :

  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml  wytrawnego białego wina
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany  30%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Szparagi umyć, odciąć twarde końce, pokroić na większe kawałki. Wodę zagotowć z cukrem, sokiem z cytryny, dodać szparagi i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, odlać 300 ml wody z szparagów ( do sosu ).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Estragon umyć, listeczki oddzielić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Chilli przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę i chilli, wlać wino i 300 ml wody z szparagów. Dusić przez około 6 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, estragon, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie umyć łososia, osuszuć (jeśli był mrożony, rozmrozić). Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać szparagi i podsmażyć, dodać makaron, podgrzać. Połączyć z sosem. Podawać. Pychotka.......!

Smacznego :)

sobota, 05 maja 2012

   Spaghetti  z  kurczakiem

 

 



Danie błyskawiczne w niecałe  20 minut. Smaczne, proste  danie na obiad dla zapracowanych, miłośników makaronu,  dzieci i nie tylko. Polecam gorąco !

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 g pomidorów krojonych ( z puszki )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól mrska, świeżo zmielony biały pieprz
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 25 g tartego parmezanu

 

Spaghetti ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem, bazylię, dodać pomidory. Poddusić 2-3 minuty. Wlać śmietanę, dodać parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem. Podawać.

Smacznego :)

sobota, 21 kwietnia 2012

 Panierowana feta z makaronem szpinakowym

 


 


 

  • 2 opakowania sera owczego feta ( 2x 200 g )
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 250 g szpinaku ( świeży lub mrożony)
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa, szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie opłukać szpinak ( mrożony rozmrozić ). Pomidorki umyć, przepołowić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Fetę podzielić na cztery kawałki. 

Jajko rozmącić na talerzu, mąkę i bułkę wysypać na oddzielne talerze. Rozgrzaćna patelni  2 łyżki oliwy. Fetę panierować w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej- obsmażyć z każdej strony na złoty kolor 4-5 minut.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidorki i szpinak. Wlać bulion. Dusić przez 3-4 minuty.

Odcedzony makaron połączyć z szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, cukrem. Podawać na ciepło z smażoną fetą. PYCHOTKA !

Smacznego :)


sobota, 31 marca 2012

  Tagliatelle  z cukinią i łososiem

 


Makaron wstążki  z cukinią i łososiem w sosie śmiatanowo-cytrynowym. Smaczne i sycące. Danie, którego przygotowanie zajmie Wam 30 minut.


4 porcje:

  • 250- 300 g   świeżego łososia
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 16%
  • 1 łyżka mąki
  • 250 bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytrymy+ otarta skórka
  • sól morska, świeżo zmielony biały  pieprz
  • 300 g  makaronu tagliatelle 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie umyć łososia, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski- najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek obrać i zeszklić na maśle, posypać mąką, ponownie podsamżyć. Wlać bulion i śmietanę, gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać cukinię, dusić jeszcze przez  2-3 minuty. Pod koniec dodać łososia, sok i skórkę  z cytryny, sól, pieprz. Podgrzewać przez 2 minuty. Sos wymieszać z makaronem.

Smacznego :)


środa, 28 marca 2012

    Kokardki z cukinią i fetą


Pychotkaaaaaaaaa, pyszny makaron w sosem pomidorowym. Uwielbiam takie smaki. Naprawdę polecam :)

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200g sera feta
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano, tymianek, bazylia
  • 250 g makaronu kokardki

Cukinię opłukać, osuszyć następnie pokroić w 3 cm słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Umyte pomodory pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. 

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę.Dodać pomidory, oregano, tymianek, bazylię, czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić około 15 minut bez przykrycia. Następnie dodać cukinię i wlać śmietanę. Dusić 5 minut.

Połączyć z pokrojoną w kosteczkę fetą. Podawać z makaronem.

 

Smacznego :)

 
1 , 2