Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: indyk

niedziela, 21 sierpnia 2016

Szaszłyki z indyka marynowane w jogurcie

 


 

  • 500 g piersi z indyka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekannego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej czerwonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

dodatkowo

  • 1 cukinia
  • kilka patyczków do szaszłyków

Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Następnie do mięsa dodać wszyskie składniki wyżej wymienione, dokładnie wymieszać. Marynować przez całą noc. Następnego dnia, cukinię pokroić w plastry i nabijać na przemian z kawałkami indyka. Grillować po 3 minuty z każdej strony.

czwartek, 26 kwietnia 2012

 Kieszonki z inyka faszerowane kozim serem

 


 

 

 

4 porcje :

  • 4 sznycle z  indyka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 150 g kremowego sera koziego ( pleśniowy w kształcie rulonika)
  • 200 ml  półwytrawnego wina marsala (ew. porto )
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka wykałaczek

Żurawinę wsypać do miseczki, wlać wino, moczyć przez 10-15 minut.

Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Żurawinę wycisnąć (wino zatrzymać do sosu) i drobno posiekać. Ser pokroić na plasterki. Rozłożyć na środku każdego sznycla, na wierzch ułożyć żurawinę. Złączyć brzegami i spiąć ostrożnie wykałaczkami. Oliwę rozgrzać na patelni, kieszonki smażyć na wolnym ogniu  z każdej strony po 3 minuty. Po czym zdjąć z patelni, wlać wino pozostałe z żurawiny i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kieszonki ponownie umieścić na patelni, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Podawać np. z sałatą.

Smacznego :)