Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: budyń

sobota, 29 lipca 2017

Ciasto kruche z czerwoną porzeczką

 


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500 g czerwonej porzeczki
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 850 ml mleka
  • 5 łyżek cukru

Formę o wymiarach 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki umyć, oderwać od gałązek. Ugotować budyń z cukrem.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Składniki połączyć na  jednolite ciasto.. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamarażalnika, drugą wyłożyć spód formy, ugnieść równo palcami. Podziurkować widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki, następnie wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć  na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC , piec przez około 40-45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.



czwartek, 06 lutego 2014

Bienenstich Muffins-

Muffinki z kremem budyniowym i migdałową glazurą

 


 

Suche składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru

Mokre skłdniki:

  • 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki + 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany  (24% tłuszczu- Schmand)

Glazura migdałowa:

  • 80 g płatków migdałowych
  • 100 g śmiatanki
  • 30 g miodu
  • 3 łyżki cukru

Poza tym:

  • 12 papilotek
  • forma do muffinek
  • cukier puder do posypania

Krem budyniowy: budyń wymieszać z 4 łyżkami mleka, cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować gęsty budyń w 100 ml mleka cały czas mieszając (około 1 minutę). Budyń przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Kwaśną śmietanę krótko zmiksować, dodać schłodzony budyń, miksować do połączenia się składników. Wstawić do lodówki na około 20 minut, aż masa stężeje.


Glazura migdałowa: do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i cukier, gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać, lekko przestudzuć.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre, a w drugim składniki suche. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi, ciasto dokładnie wymieszać łyżką i rozlać do 12  papilotek. Wstawić do piekarnika na około 20- 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Z każdej babeczki zciąć górną część, dolną posmarować 1-2 łyżki kremu budyniowego, przykryć zciętą „czapeczką”. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.


sobota, 05 stycznia 2013

 Deser budyniowy z biszkoptami


 

4 porcje :

  • 3 pomarańcze
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec (w wersji dla dzieci sok pomarańczowy)
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • do dekoracji czekolada

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ekstrakt waniliowy, w razie potrzeby dosłodzić. Budyń schłodzić. Biszkopty pokroić na 3 cm kawałki, skropić likierem pomarańczowym lub sokiem. Porańcze umyć, obrać dokładnie ze skórki, podzielic na czastki, usuwając w miarę możliwosci białe błonki, następnie pokroić na kawałki. Biszkopty, budyń, pomarańcze ułożyć warstwowo  w pucharkach.Udekorowć czekoladą. Szybki i smaczny deser, polecam !

Smacznego :-)