Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: biszkopty

niedziela, 30 listopada 2014

Tort Malakoff

 


 

 

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 10 łyżek rumu
  • ½ słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1 budyń waniliowy+ 4 łyżki cukru
  • 250 g marscapone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g uprażonych płatków migdałowych
  • 150 ml śmiatanki kramówki
  • dowolny  kształt czekolady dokoracyjnej

 

Ugotować budyń z cukrem według wskazówek na opakowaniu. Wystudzić. Marscapone, cukier puder i wystudzony budyń zmiksoawć na gładki krem.

Tortownicę o wymiarach 24-26 cm ø, wyłożyć połową biszkoptów, skropić połową ilości rumu, po czym rozmarować połowę dżemu porzeczkowego. Następnie rozsmarować połowę kremu i posypać 1/3 ilości uprażonych płatków migdałowych. Po czym czynność powtrzamy: biszkopty, rum,  dżem, krem (3-4 łyżki pozostawić na posmarowanie boków), płatki migdałowe. Deser wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, zdjąć obręcz tortownicy, boki posmarować odłożonym krem i obsypać pozostałymi płatkami migdałów. Udekorować ubitą  na sztywno śmietaną. Schładzać w lodówce przez kilka godzin. Polecam i życzę smacznego.

niedziela, 09 czerwca 2013

Tiramisu z rabarbarem i  truskawkami

 


 

 

 

  • 150 rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 9 podłużnych biszkoptów
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar umyć pokroić w kostkę. Do garnka wsypać 50 g cukru, skarmelizować, po czym dodać połowę truskawek i rabarberu. Dusić przez 5 minut, mieszając. Następnie dodać pozostałe truskawki i rabarbar i gotować jeszcze przez 1 minutę. Schłodzić.

Sok połączyć z likierem, skropić biszkopty poukładane w formie. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy- wymieszać. Masę serową wyłożyć nierówno na biszkopty. Na wierzch rozłożyć konfiturę truskawkowo- rabarberową. Schłodzić minimum 2 godziny.