Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: chilli

piątek, 07 kwietnia 2017

Zupa rybna z warzywami

 



  • 300 g dorsza lub innej ryby
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • połowa pora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • połowa papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • papryka czerwona
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały świeżo zmielony pieprz, koper

Rybę umyć, osuszyć pikroić w kostkę. Wszystkie warzywa pokroić w dobrowolne kształty, a por pokroić w talarki. Cebulę, imbir, czosnek, chilli drobno posiekać zeszkilić z masłem w większym garnku. Następnie dodać pokrojone warzywa, krótko podsmażyć po czym wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać śmietanę, dorsza, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać w miseczkach i udekorować koperkiem.

środa, 06 marca 2013

Krewetki z łososiem w sosie kokosowym

 


 

3 porcje:

  • 300 g łososia
  • około 15 krewetek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • sól morska
  • 1 łyżka sklarowanego masła (Ghee)
  • 150 g dowolnego ryżu

Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym (oczyścić jeśli były w pancerzach). Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obraną cebulę, czosnek, imbir, chili (bez pestek), bardzo drobno posiekać. W garnku rozgrzać klarowane masło, włożyć posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili, zeszklić. Posypać kurkumą, krótko podsmażyć, następnie wlać mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie włożyć krewetki, kawałki łososia, wlać sok z limonki, przyprawić do smaku solą. Całość podgrzewać przez 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Dodam tylko, że danie jest przepyszyne, polecam gorąco.

Smacznego !!!

środa, 06 lutego 2013

Kurczak w sosie kokosowym z garam masala

 


 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 400 g marchewki ( 5 średniej wielkości )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 mleka
  • 3 łyżki oleju sazamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chilli
  • sól morska
  • ryż basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Umytą marchewkę pokroić w słupki, dymkę w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oleju, włożyć mięso i czosnek, podsmażyć na złoty kolor (3 min). Do mięsa wsypać curry, garam masala, mąkę ziemniaczaną- krótko smażąc, następnie wlać mleko i mleko kokosowe. Doprawić solą. Dodać marchewkę i cebulkę dymkę. Sos redukować 5 minut. Na koniec potrawę doprawić sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem basmati. Posypać płatkami chilli.

ŻYCZĘ Smacznego :-))

 

wtorek, 11 grudnia 2012

  Pieczone buraczki z fetą


 

Smak tak przygotowanych buraków jest całkiem inny niż gotowanych, stanowczo lepszy. Mają bardziej intensywny smak i zachowują wartości odżywcze. To wspaniały dodatek do mięsa  jak i  do ryb.  Polecam gorąco. Samo zdrowie :)

 

  • 1  kg średnich buraków
  • ¼  szklanki oliwy z oliwy
  • ½ łyżeczki zmielonego kuminu- opcjonalnie
  • ½  łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1  łyżka  miodu
  • 150g fety
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Buraczki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy  w plastry o grubości 0,5 cm.

W  żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, kmin, chili, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Następnie do gotowej marynaty dodajemy buraczki i dokładnie mieszamy. Układamy gałązki rozmarynu.

Przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschły w trakcie pieczenia  i piczemy w 200°C przez około 1 godziny, do momentu gdy buraczki będą miękkie.

Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i posypujemy pokrojoną lub pokruszoą feta.

Smacznego !

 



 

piątek, 05 października 2012

  Zupa dyniowo- pomarańczowa

 


 

2 porcje:

  • 500-600 g dyni Hokkaido
  • 150 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cebulki dymki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • połowa małej papryczki chilli
  • kawałek imbiru (0k. 20 g)
  • 2 łyżeczki curry
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dynie pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Ziemniaki obrać, również pokroić na kawałki, cebulę, chilli, imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. W  większym garnku roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę i chilli, dodać pokrjoną dynię i ziemniaki, podsmażyć 5 minut, po czym dodac imbir i curry, delikatnie podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy i bulion, dusić pod przykryciem przez 15-20 minu.

Cebulke dymke umyć, pokroić w krążki i podsmażyć z mięsem mielonym, przyprawić solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, doprawi sol i piepryem, wyłożyć na talarze, posypać  mięsem mielonym. Gotowe.

Smacznego!

piątek, 11 maja 2012

  Łosoś  z  zielonymi  szparagami  w sosie estragonowym

 


 

 

 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250-300 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 250 g makaronu np: penne
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

sos :

  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml  wytrawnego białego wina
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany  30%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Szparagi umyć, odciąć twarde końce, pokroić na większe kawałki. Wodę zagotowć z cukrem, sokiem z cytryny, dodać szparagi i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, odlać 300 ml wody z szparagów ( do sosu ).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Estragon umyć, listeczki oddzielić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Chilli przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę i chilli, wlać wino i 300 ml wody z szparagów. Dusić przez około 6 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, estragon, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie umyć łososia, osuszuć (jeśli był mrożony, rozmrozić). Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać szparagi i podsmażyć, dodać makaron, podgrzać. Połączyć z sosem. Podawać. Pychotka.......!

Smacznego :)

niedziela, 06 maja 2012

 Casserole z  kurczakiem, ziemniakami i czarną fasolą





 Pyszne danie jednogarnkowe. Kurczak casserole  wykonałam już kilka razy i za każdym razem smakuje mi coraz bardziej. Koniecznie do wypróbowania :-)

  • 3-4 udka kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g małych ziemniaków (pokrojone na ćwiartki)
  • 2 małe cebule
  • 1 puszka czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)
  • 1 filiżanka bulionu drobiowego
  • 1 cytryna pokrojona ćwiartki
  • sól morska

Marynata

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kurczaka, umyć osuszyć, posolić. Składniki marynaty połączyć. Udka wraz z marynatą włożyć do woreczka foliowego, zamknąć szczelnie klamrą bąć gumką, kilka razy obracając woreczek do dokładnego połączenia się kurczaka z marynatą.Wstawić do lodówki  na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.  Dzięki takiemu marynowaniu przyprawy dobrze wnikają w mięso, a kurczak po upieczeniu jest aromatyczny i soczysty.

Piekarnik nagrzać do 200°C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać ziemniaki i  cebulę pokrojoną w ósemki.  Podsmażyć na dużym ogniu  mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka,  włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty. Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut. 

Smacznego :)

Żródło: Kwestia Smaku.com

środa, 25 kwietnia 2012

 Błyskawiczna  zupa  tajska


 Zupa ta jest naprawdę szybka i łatwa  do wykonania. Zajmie Wam około 20 minut.  A najważniejsze, jest bardzo smaczna. W wersji dla dzieci można pominąć papryczke chilli.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • ½ papryczki chilli ( w wersji dla dzieci można pominąć )
  • 500 ml bulionu drobowiego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200- 300 g kiełków fasoli mung
  • 40 g kiełków alfalfa (lucerny)
  • 2 łyżki soku z limetki
  • sól morska
  • 2 gałązki świeżej kolendry

Czosnek, imbir obrać. Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tartce. Papryczkę chili oczyścić z ziarenek, drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroic na wąskie paski. Kiełki umyć, osuszyć.

W garnku rozgrzać olej, podsmażyć krótko czosnek i imbir. Wlać mleko kokosowe, bulion, dodać paski kurczaka. Gotować  na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić sokiem z limetki i solą. Na koniec dodać kiełki, i gotować jeszcze przez 5 minut. Posypać listeczkami kolendry.  Zupa gotowa do spożycia.

Smacznego !

 

wtorek, 14 lutego 2012

  Makaron serduszka z krewetkami


Wspaniałe,  smaczne, lekkie danie.  Idealne  na Walentykową romantyczną kolację. Delikatnie  rozgrzewające dzięki papryczce chili. Polecam gorąco :-)

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 250-300 g krewetek tygrysich
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście rucoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • pół papryczki chili drobno pokrojonej
  • tarty parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Pokrojony w plasterki czosnek,suszone pomidory, chili, włożyć na rozgrzaną oliwę. Krótko podsmażyć.

Dodać umyte i osuszone krewetki. Podsmażyć delikatnie, wlać białe wino i sok z cytryny.

Poddusić, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z makaronem i rucolą.

Posypać wiórkami tartego parmezanu i danie gotowe.

 Życzę smacznego!