Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kozi ser

czwartek, 22 października 2015

Tarta z ciasta francuskiego

z pomidorami i kozim serem


  • 1 op. ciasta francuskiego (270 g)
  • 500 g pomidorków cherry
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • 300 g koziego sera lub innego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, odstawić na 10 minut. Umyte pomidorki przepołowić. Formę o wymiarch około 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto, pozostawiając wyższe brzegi. Posypać tartą bułką, ułożyć pomidorki rozcięciem do góry. Posypać solą, pieprzem, następni pokruszyć kozi ser i pozypać listkami tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek, ew. brzegi ciasta posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25 minut. Polecam i smacznego.

 

 

czwartek, 26 kwietnia 2012

 Kieszonki z inyka faszerowane kozim serem

 


 

 

 

4 porcje :

  • 4 sznycle z  indyka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 150 g kremowego sera koziego ( pleśniowy w kształcie rulonika)
  • 200 ml  półwytrawnego wina marsala (ew. porto )
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka wykałaczek

Żurawinę wsypać do miseczki, wlać wino, moczyć przez 10-15 minut.

Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Żurawinę wycisnąć (wino zatrzymać do sosu) i drobno posiekać. Ser pokroić na plasterki. Rozłożyć na środku każdego sznycla, na wierzch ułożyć żurawinę. Złączyć brzegami i spiąć ostrożnie wykałaczkami. Oliwę rozgrzać na patelni, kieszonki smażyć na wolnym ogniu  z każdej strony po 3 minuty. Po czym zdjąć z patelni, wlać wino pozostałe z żurawiny i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kieszonki ponownie umieścić na patelni, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Podawać np. z sałatą.

Smacznego :)


wtorek, 03 kwietnia 2012

  Chrupiące  rożki z ciasta francuskiego

 


Łatwe do przygotowania pierożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem- papryką, wędzonym chudym boczkiem i  kozim serem (możemy zastąpić innym serem, np fetą ). Doskonałe na obiad ( z sałatą ) lub na przystawkę np, spotkanie towarzyskie czy imprezę.

 12 rożków:

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 150- 200 g twarożku z  koziego sera
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • połowa pora
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko

 Ciasto jeśli mrożone- rozmrozić. Boczek pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni ( bez dodatku tłuszczu ), do zarumienienia się.

Paprykę pokroić na drobną kostkę, por posiekać, połączyć z kozim twarożkiem i natką. Wymieszć z przestudzonym boczkiem, doprawić do smaku solą i na pikantnie pieprzem.

Ciasto pokroić na 12 kwadratów około 12x 12 cm. Na środek  kwadratu położyć 1-2 łyżki farszu. Tworząc trójkąt, zlepić boki. Docisnąć  widelcem  miejsce złączenia, odłożyć na blaszkę z papierem. Żółtko rozmącić z łyzką wody, posmarować rożki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 12- 15 minut na złoty kolor.

Smacznego :-)