Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: rabarbar

poniedziałek, 29 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i budyniem


 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki (300 g) m±ki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 Prostok±tn± formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę 26-28 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać m±kę, dodać sól, proszek do pieczenia, m±kę ziemniaczan±, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone zimne masło. Składniki poł±czyć aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i poł±czyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 czę¶ci, jedn± czę¶ć ciasta włożyć do lodówki, drug± wyłożyć  spód formy, ugnie¶ć palcami. Podziurkować widelcem.

Ugotować budynie, dodaj±c cukier i cukier waniliowy.
Rabarbar umyć, osuszyć, odci±ć li¶cie, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć  na spód, następnie wyłożyć na niego gor±cy budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć palacami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 40-45 minut na złoty kolor. Wyj±ć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
¬ródło: Kwestia smaku. com

Tagi: rabarbar
22:52, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 21 kwietnia 2017

Ciasto kruche z rabarbarem i bez±

 




 

Kruchy spód
  • 200 g m±ki pszennej
  • 50 g m±ki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
  • około 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej  bez pestek
  • 3 łyżki płatków migdałów
Beza
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej

Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm, posmarować masłem. M±ki przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnie¶ć palcami masło z m±k± aż powstanie kruszonka, dodać żółtka i ponownie zagnie¶ć do połaczenia się składników. Ciastem wylepić formę. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 175° C (góra i dół). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać m±kę ziemniaczan±, cynamon i połowę konfitury malinowej, wymieszać.

Białka ubić na sztywn± pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijaj±c na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcz±ca, następnie dodać m±kę ziemniaczan± i miksować przez 30 sekund.

Podpieczony spód posmarować pozostał± konfitur±, wyłożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 175° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 65° i wł±czyć  termoobieg, suszyć bezę przez 15 minut.





wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto z rabarbarem i truskawakmi

 



 

  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki m±ki
  • 100 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilliowego

Masa kokosowa:

  • 100 g gęstej kwa¶nej ¶mietany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na małe kawałki. Formę o ¶rednicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszysty krem, następnie dodawać kolejno 2 jajka. Na koniec dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia oraz sod± i zmiksować na wolnych obrotach miksera do poł±czenia się składników. Odłożyć 2 łyżki ciasta do miseczki. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozsmarować, po czym rozłożyć rabarbari truskawki.

Masa kokosowa: do odłożonego ciasta dodać  jajko, cukier, kwa¶n± ¶mietanę, wiórki kokosowe, krótko zmiksować do poł±czenia składników. Masę wylać na ciasto z owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. 

wtorek, 14 czerwca 2016

Ciasto z rabarbarem i kruszonk±


 

 

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbar
  • cukier puder do posypania
Kruszonka
  • 150 g m±ki
  • 80 g masła
  • 150 g cukru

 

Masło i jajka wyj±ć wcze¶niej z lodówki. Okr±gł± formę z odpinan± obręcz± o ¶rednicy 26 cm wysmarować masłem.
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać cukier i po chwili m±kę, wymieszać, ostudzić.
Ciasto:  masło utrzeć z cukrem pudrem na gładk± i puszyst± masę. Nie przerywaj±c ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu.
Zmniejszyć obroty miksera na ¶rednie i dodać przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać j± w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksuj±c do poł±czenia się składników w jednolite ciasto.
Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonk± i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

Ľródło: Kwestia smaku.com

Tagi: rabarbar
10:40, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 maja 2016

Tort z rabarbarem i truskawkami

 


 

 

Biszkopt:
  • 5 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g m±ki
  • 30 g roztopionego masła
Przełożenie:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • ok. 1/3 szklanki rumu kokosowego Malibu
Krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 250 ml ¶mietanki kremówki 30% (zimna)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
  •  ¶wieże truskawki, pokruszona beza

Tortownicę o ¶rednicy 24 cm, wyłożyć  papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.Całe jajka ubijać razem z cukrem pudrem przez około 10 minut na puszysty, gęsty i jasny krem. M±kę przesiać do ubitego kremu i delikatnie wymieszać szpatułk± (m±kę najlepiej dodać w  2  porcjach i po każdej porcji delikatnie wymieszać lub krótko miksować na najmniejszych obrotach miksera). Dodać rozpuszczone oraz ostudzone masło i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyj±ć i ostudzić.

 Rabarbar umyć, odci±ć najbardziej zielone czę¶ci rabarbaru. Resztę najbardziej różowych czę¶ci łodyg pokroić na kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, skropić limonk±, dodać ziarenka z wanilii (ekstrakt lub cukier wanilinowy), wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec przez 20 minut.

Ostudzić, następnie delikatnie wyj±ć rabarbar z formy, do soku powstałego z pieczenia rabarbaru dodać połowę rumu Malibu wymieszanego z m±k± ziemniaczan±. Mieszaj±c podgrzewać aż syrop zgęstnieje. Przełożyć go do rabarbaru i  tak pozostawić.

 Mascarpone, ¶mietankę, cukier wanilinowy i cukier puder ubić na gęsty i puszysty krem (ok. 5 minut). .

 Po ostudzeniu biszkoptu przekroić go na 2 blaty. Pierwszy posmarować zmiksowanymi truskawkami, wyłożyć rabarbar wraz z gęstym syropem. Przykryć połow± kremu, położyć drugi kr±żek, nas±czyć go reszt± Malibu i obłożyć reszt± kremu mascarpone. Boki tortu obłożyć pokruszon± bez±. Wierzch udekorować ¶wieżymi truskawkami. Można też cały tort posypać pokruszon± bez±.

 

¬ródło:Kwestia Smaku.com

niedziela, 31 maja 2015

Sernik na spodzie brownie z rabarbarem





Brownie:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 135 g m±ki
  • szczypta soli


Sernik:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko


Rabarbar:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek wiórków kokosowych

Brownie: dno tortownicy o ¶rednicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia, czekoladę i mieszaj±c roztopić do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopion± czekoladę z masłem i zmiksować na gładk± masę. Dodać m±kę ( przesiać j± przez sito bezpo¶rednio do masy), sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 23 minuty.

Rabarbar: pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z m±k± ziemniaczan± i cukrem pudrem.

Sernik: twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, nasionkami wanilii lub cukrem waniliowym oraz budyniem (krótko, do poł±czenia się składników). Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć rabarbar, posypać reszt± cukru i m±ki z miski oraz wiórkami kokosowymi. Piec przez ok. 45 minut w 160°C do ¶cięcia się masy.

Je¶li sernikobrownie stało dłuższy czas w lodówce to przed podaniem warto ocieplić je w temperaturze pokojowej, aby spód brownie odpowiednio zmiękł.

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



niedziela, 13 kwietnia 2014

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

 


 

  • 1 kg rabarbaru    
  • 3 szklanki m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru+ 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilliowego
  • 4 jajka+ 2 jajka
  • 200 g kwa¶nej gęstej ¶mietany

Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Formę o wymiarach około 27 x 38 wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło z cukrem (2 szklanki) i ekstraktem z wanilii utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie dodawać kolejno 4 jajka. Na koniec dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach do poł±czenia się składników. Odłożyć 2 łyżki ciasta do miseczki. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozsmarować, po czym rozłożyć rabarbar.

Do odłożonego cisata dodać 2 jajka, 1 szkankę cukru, kwa¶n± ¶mietanę, i krótko zmiksować. Masę wylać na ciasto z rabarbarem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-190ºC, piec 50-55 minut.


 

Tagi: rabarbar
12:58, ginam35 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
niedziela, 09 czerwca 2013

Tiramisu z rabarbarem i  truskawkami

 


 

 

 

  • 150 rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 9 podłużnych biszkoptów
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Truskawki umyć, osuszyć, usun±ć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar umyć pokroić w kostkę. Do garnka wsypać 50 g cukru, skarmelizować, po czym dodać połowę truskawek i rabarberu. Dusić przez 5 minut, mieszaj±c. Następnie dodać pozostałe truskawki i rabarbar i gotować jeszcze przez 1 minutę. Schłodzić.

Sok poł±czyć z likierem, skropić biszkopty poukładane w formie. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy- wymieszać. Masę serow± wyłożyć nierówno na biszkopty. Na wierzch rozłożyć konfiturę truskawkowo- rabarberow±. Schłodzić minimum 2 godziny.

niedziela, 02 czerwca 2013

Szarlotka rabarbarowa


 

Ciasto:

  • 450 g m±ki (3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń  (waniliowy, ¶mietankowy, kokosowy)

Rabarbar:

  • 600 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Ciasto: M±kę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać jajka i poł±czyć składniki w jedn± kulę. Ciasto podzielić na 2 czę¶ci. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.

Ugotować budyń.Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować  masłem.

Pierwsz± czę¶ć ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypuj±c papier i wałek m±k± lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi m±k±. Odkleić górny papier, przenie¶ć ciasto do formy drugim papierem do góry, odkleić papier a brakuj±ce miejsca w formie dolepić ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.

Drug± czę¶ć ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180° C.

Rabarbar opłukać, odci±ć li¶cie, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Włożyć je do miski, dodać m±kę ziemniaczan±, cukier wanilinowy, cukier, cynamon. Wszystko wymieszać i wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzchu wyłożyć  budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Szarlotkę przestudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. Com




 



czwartek, 23 maja 2013

Ciasto jogurtowe z rabarbarem


 

 

 

  • 3-4  łodygi rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowgo
  • 3 jajka
  • 275 g m±ki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania

Truskawki umyć, usun±ć szypułki, przepołowić. Rabarbar umyć, pokroić na uko¶ne  1 cm kawałki, posypać 1łyżk± cukru. Miękkie masło utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym do biało¶ci. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać m±kę wymieszan± z proszkiem, na koniec dodać  jogurt. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułk± tart± formy, o wymiarach 26 ø cm. Na wierzch wyłożyć owoce  wciskaj±c w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec około 45-50 minut. Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Ciasto jest delikatne w smaku, wy¶mienite. Polecam gor±co.

czwartek, 14 czerwca 2012

 Ciasto drożdżowe  z rabarbarem




 

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g m±ki przennej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru + 4 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g ¶wieżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • około 1 kg rabarbaru

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka  m±ki

 

  • Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gor±ce), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszcz±. Dodać 1 łyżke m±ki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpu¶cić, wystudzić. Dodać jajka i zmiksować.
  •  Do miski wsypać  m±kę, cukier, dodać wyro¶nięty rozczyn, rozpuszczone masło z jajkami. Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami- spiralkami (kilka minut). Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
  • Formę o wymiarach  36x 27 cm, nasmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę z m±ki, cukru i masła, rozcieraj±c składniki palcami. 
  • Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wyro¶nięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar.Posypać 4 łyżkami cukru, a następnie kruszonk±. Ciasto przykryć odstawić ponownie do wyro¶nięcia 15-20 minut.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika. Wł±czyć piekarnik na 180°C, piec ok. 30 minut. Po upływie tego czasu, zwiększyć  temperaturę do 200°C i piec jeszcze ok. 10 minut.

 

Smacznego :)





czwartek, 17 maja 2012

 Obłędny  tort  rabarbarowy  z  bez±

 


Tort jest naprawdę obłędny w smaku, rozpływa się w ustach. Niezwykle prosty do wykonania. Koniecznie do wypróbowania!    

P.s  Torcik  jest dla papi od synka Louisa. Mamy nadzieję, że będzie mu smakował ;-)

  • 500 g rabarbar
  • 400 g ¶metany kremówki 30%
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek cukru
  • cukier puder

Skadniki na ciasto :

  • 4 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 150 g m±ki
  • 125 g cukru ( ja dodałm 100 g )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  (lub 1 łyżka cukru waniliowego)
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

Beza :

  • 4 białka
  • 200 g cukru ( ja dodałam  150 g )

Tortownicę z odpinan± obręcz± o wymiarach 26 cm ø, nasmarować tłuszczem. Najlepiej gdy mamy dwie.

Nagrzać piekarnik do 175° C.

Ciasto: Masło, cukier, szczypta soli, ekstrakt z wanilii, utrzeć mikserem, następnie dodawać pojedyńczo żółtka cały czas miksuj±c. Na koniec dodać m±kę przesian± z proszkiem, na przemian z mlekiem. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać.

Beza : Białka ubić na sztywno, następnie dodawać  stopniowo 200 g cukru.

Połowę ubitej  piany wyłożyć na cisto w tortownicy, posypać 2 łyżkami płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika, piec 25-30 minut. Wystudzić, wyj±ć z formy.

To samo zrobić z drug± połow± cista i piany z białek, posypuj±c 2 łyżkami  płatków migdałowych. Upiec, wystudzić.

W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, zalać 100 ml wody i dodać 4-5 łyżki cukru. Dusić pod przykryciem na małym około 5 minut. Budyń rozmieszać z 6 łyżkami wody, wmieszać do rabarbar, zagotować ( 1 minutę). Nieco wystudzić i równomiernie rozłożyć na upieczony ciasto z bez±. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 

¦mietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wyłożyć na schłodzony rabarbar, przykryć drugim ciastem z bez±. Posypać cukrem pudrem. Polecam gor±co.

Smacznego :-)