Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ciastka

wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto Raffaello


 

 

  • 400 g herbatników 
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 150 g wiórków kokosowych
Budyń
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
Opcjonalnie
  • 2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto



Budyń: odlać 1,5 szklanki mleka i  wymieszać  z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, energicznie mieszając. Zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu  budyń odstawić z ognia, całkowicie ostudzić.

Krem budyniowy: miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty na pusyzsty krem, następnie stopniowo, dodawać budyń ciągle ubijając.
Przełożenie: formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com



Tagi: ciastka
22:13, ginam35 , Desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 27 listopada 2012

Torcik czekoladowy na spodzie z pokruszonych  ciasteczek

 


 

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 300 g dowolnych kruchych ciasteczek (mogą być czekoladowe)
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau
  • 1 łyżka kakao do posypania
  • kulki marcepanowe do dekoracji (opcjonalnie)

 

 Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę gorzką i mleczną. Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę do momentu powstania jednolitej masy. Czekoladę rozlać do dwóch naczyń (do jednego naczynia ¾ masy, do drugiego ¼ masy). Przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Tortownicę o ø 24 cm, nasmarować olejem. Ciastka dokładnie pokruszyć (najlepszy sposób - włożyć ciastka do woreczka do zamrażania, zciągnąć gumką i rozwałkowywać wałkiem) i połączyć z roztopionym masłem i likierem pomarańczowym. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy. Wstawic do lodówki na 30 minut.

¾ masy czekoladowej ubijać  mikserem przez 1 minutę, rozłożyć na spód z ciastek. Pozostałą ¼ masy również ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować (inwencja twórcza nieograniczona). Na wierzch ułożyć np, kulki marcepanowe lub orzechy i posypać kakao.

Smacznego :-)