Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: bulgur

wtorek, 15 września 2015

Cukinia faszerowana kaszą bulgur

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 100 g bulgur
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

W garnku rozgrzać oliwę, wsypać bulgur krotko smażyć, nastepnie wlqać bulion, wymieszać, gotwać pod przykryciem na najmnieszym ogniu  prze 15 min. Umytą cukinię należy przekroić na pół i środek delikatnie wydrążyć łyżeczką. Wydrążone połówki cukinii lekko oprószyć solą, a dopiero potem napełniać farszem. Wówczas danie będzie miało wyrazistszy smak, a całość bardziej soczysta.

Farsz z cukinii łączymy z bulgur, koncentratem pomidorowym, psiekana mietą i natką, przyprawiamy kminem rzymskim, solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy połówki cukinii, wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekamy 30-40 minut. Tak przygotowana cukinia świetnie pasuje do mięsa, jak również jako przystawka czy przekąska. Danie to możemy podać z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki.


środa, 19 sierpnia 2015

Bulgur orientalny z mięsem

 


  • 300 g kaszy bulgur
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 słoik papryki marynowanej (550ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 cebulki dymki
  • 550 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry

Na głebokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mielone mięso. Następnie dodać pokrojoną  cebulkę dymkę i bulgur smażyć przez 2 minuty, po czym dodać pastę harissa, pastę curry oraz wlać gorący bulion. Gotować na bardzo małym ogniu przez 8-10 minut, w miedzyczasie mieszając. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać. Gotowe danie możemy podać z sosem jogurtowym tzatziki. Polecam serdecznie.

czwartek, 31 lipca 2014

Turecki bulgur

 


 

  • 250 g bulgur
  • 2-3 średnie pomidory
  • połowa ogórka szklarniowego
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanej mięty
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 50 ml oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Bulgur opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, wlać 250 g wody (1:1), oraz sól do smaku. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez 7 minut. Następnie wyłączyć ogień, wlać oliwę, dodać koncentrat pomidorowy oraz kmin rzymski, dokładnie wymieszać i trzymyć pod przykryciem przez około 5 minut. Wystudzić.

W międzyczasie pokroić umyte pomidory i ogórek na drobną kostkę, i dodać do bulgur. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, miętę, sok z cytryny, oraz sól, pieprz do smaku.

Sałatka bulgur jest wyśmienita, szybka i bardzo łatwa do wykonania. Doskonała do dań z grilla, mięs, ryb, lub jako danie samodzielne np, na lekką kolację. Ja mogłabym ją jeść codziennie ;-))

 


piątek, 22 listopada 2013

 Orientalne kulki mięsne z pomidorowym bulgur

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1+ 1  łyżki oliwy
  • 300 g bulgur
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (425 ml)
  • 2 cebule
  • kilkanaście listków mięty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½-1 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso dokładnie wymieszać z: jajkiem, bułką tartą, posiekaną miętą,  1 cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim, solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformować około 18 kulek. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć kuleczki z każdej strony 5-7 minut.

Pozostałą cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce oliwy, wsypać bulgur, krótko smażyć po czym wlać 150 ml wody oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu  10 minut, dość często mieszając. Gdy bulgur jest gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać delikatnie z pokruszoną fetą. Podajemy z mięsnymi kulkami, jako dodatek  smaku,  w małej miseczce obok, można podać jogurt grecki. Polecaaaaam, pychotka!

Smacznego!




poniedziałek, 07 maja 2012

  Bulgur  zapiekany z  warzywami  i  fetą


 

 

 

  • 1 brokuł
  • 3 duże marchewki
  • 250 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w puszce (400 g)
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Brokuł rozdzielić na mniejsze kawałki, umyć. Obraną i umytą marchew pokroić w talarki. Do garnka wlać bulion, włożyć brokół i marchew, gotować pod przykryciem 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Bulion zatrzymać.

Bulgur opłukać na sitku. Obraną cebulę pokroic w piórka. Oliwę rozgrzać na dóżej  patelni, podsmażyć cebulę i bulgur, wlać bulion i dusić pod przykryciem 5 minut.

Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać, wraz z pomidorami (rozdrobnić jeśli są w całości ) w puszce dodać do bulgur. Ponownie pddusić przez 5-10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brokuł, marchew, połowę sera  feta (rozdrobnić ),  połączyć  z pomidorowym  bulgur. Wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać pozostałą fetą. Piec 20 minut, w 175°C.

Smacznego :)

 

 

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

  Pałki   kurczaka  z  bulgur

 



 Smaczny pomysł na szybki obiad. Zapiekane podudzia z kurczaka z warzywami i przepyszną kaszą bulgur.

Wrzywa można dodać dowolne, a bulgur zamienić na ziemniaki ( wcześniej podgotowane) lub ryż.

 

  • 8 pałek z kurczaka
  • 150 g kaszy bulgur
  • 4 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Pałki kurczaka umyć, osuszyć. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy, mieloną papryką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut, lub więcej jeśli mamy czas.

Warzywa umyć, marchew pokroić w talarki, paprykę w paski, cebulę na większe kawałki, czosnek w plasterki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć pałki z każdej strony przez 6-8 minut na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć cebulę i czosnek, krótko podsmażyć, następnie dodać paprykę i marchew. Dodać bulgur, zioła prowansalskie, przecier pomidorowy, wlać bulion, doprawić solą i pieprzem,  poddusić przez 2-3 minuty. Warzywa z bulgur  przełożyć do żaroodpornego naczynia, rozłożyć pałki z kurczaka i wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C. Zapiekać 30-35 minut.

Smacznego :)

 

 

 

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

   Bakłażan  z  kaszą  bulgur


Super smaczny pomysł na bakłażana. Danie bezmięsne- wegetariańskie. Wyrazista w smaku, zdrowa, kasza bulgur z suszonymi morelami, pomidorami, przyprawiona cynamonem. Całość w połączeniu z sosem  jogurtowo- imbirowym daje niesamowity smak.

Kaszę bulgur można zamienić na kaszę kuskus, ryż. Robiłam to danie kilkakrotnie i polubiłam je bardzo. Polecam, jeśli lubisz niecodzienne smaki. 

  • 2 bakłażany
  • 2 łyzki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g kaszy bulgur ( gruba)
  • 200 g bulionu
  • 4 suszone pomidory
  • 10 suszonych moreli
  • połowa zielonej części pora
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sos jogourtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (około 2 cm)
  • sól morska, biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 190°C. Bakłażany umyć, przekroić w poprzek na pół, ponacinać miąższ. Posmarowć oliwą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika na 25 min.

Kaszę bulgur zalać bulionem i gotowć na małym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania bulionu (na sypko).

Mrele, suszone pomidory i porkroić. Dodaj do kaszy, doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Z upiczonych  bałkażanów wyjąć miąższ,  pokroić drobno i dodać do kaszy- wymieszać. Wnętrza bałkażanów posypać solą i pieprzem, rozłożyć farsz. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczone bałkażany podawać ciepłe z chłodnym sosem jogurtowym.

Smacznego :)