Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wołowina

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Zupa buraczkowa z kulkami mięsnymi

 


 

  • 4 małe buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała  czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • tarty parmezan

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Buraczki, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Umyte buraczki pokroić na mniejszą kostkę, a ziemniaki na większą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone buraczki i ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion, dodać kminek, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 25 minut.

Mięso wymieszać z wyciśniętą bułką, majerankiem, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki,  włożyć do zupy, zmniejszyć ogień  na minimum i pozostawić zupę jeszcze na 15 minut. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupę udekorować tartym parmezanem. Zupa jest intensywna w smaku, pożywna i wyśmienita. Polecam!

Smacznego :-)

 

wtorek, 30 października 2012

Pyszna zapiekanka z dyni

 


 

  • około 700 g  dyni
  • 400 g mięsa wołowego mielonego lub mieszanego
  • 1 puszka pomidorów 425 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka przypraw 5 smaków
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe plastry i obrać ze skórki. Na większej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć  mięso 3 minuty, dodać pokrojoną cebulę wraz z  czosnkiem  przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, następnie włożyć dynię i smażyć przez 5-7 minuty, dodać pomidory z sokiem (jeśli były w całości to pokroić), dodać przyprawy, oderwane listki tymianku i mięso mielone. Całość dusić przez 3-4 minuty, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i zapiekać 10- 15 minut. Wyjąć z piekarnika, krótko ostudzić, udekorować tymiankiem.

Smacznego :-)

piątek, 02 marca 2012

  Zapiekany koper włoski z  mięsnymi kulkami

 


Smaczna, z lekkim posmakiem anyżku. Dość sycąca zapiekanka z udziałem fenkułu, ziemniaków, kuleczk z mięsa wołowego mielonego, mozarelli, polana sosem jajecznym.Warto spróbować.

  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 kulka mozzarelii (125 g )
  • sól morska,   świeżo zmielony pieprz,słodka papryka w proszku

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie  15- 20 min. Cebulę pokroić w kosteczkę. 1/3 cebuli połączyć z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą,1 jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką. Uformować około 20 kuleczek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kulki mięsa 5 min. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć  pozostałą cebulą z posiekanym  drobno czosnkiem.Wlać mleko,podgrzać,dodać kwaśną śmietanę. Odstawić na bok.

Oczyść  bulwy kopru. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać. Ddetnij łodyżki i korzonki. Bulwy pokroić pionowo w  cienkie plastry.Ugotowane ziemniaki pokroić w większe kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dojąc kulki mięsne i koper.

Pozostałe 2 jajka rozmącić, połączyć z sosem cebulowym, doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Wylać  na zapiekankę. Mozarellę pokroić w plasterki poukładać na wierzch. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C i piec przez około 30 min.

Smacznego :-)


 


czwartek, 09 lutego 2012

  Cukinia faszerowana sosem bolońskim


 


  • 400 g  mielonego mięsa wołowo-wiepszowego
  • 4 cukinie
  • 2 małe marchewki
  • pół pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pmidorowego
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 50 g tartego sera Gouda
  • suszona bazylia,tymianek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Umytą marchew obrać, pokroić w drobną kosteczkę. To samo zrobić z porem, cebulą , czosnkiem.

Oliwę rozgrzać na  patelni, podsmażyć mięso mielone. Następnie dodac czosnek,  cebul, por. Podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć i wlać wino. Poddusić około 5 minut, dodać  rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić suszoną bazylią i tymiankiem. Dusić przez 5 minut, doprawić do smaku  solą, pieprzem, cukrem.

Cukinię umyć, pokroić w 4-5 cm kawałki. Wydrążyć otwory z jednej strony. Cukinię wypełnić farszem, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:-)