Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: śledzie

wtorek, 18 grudnia 2018

Śledzie w musztardzie

 



 

  • 5-6 filetów śledziowych solonych
  • ok. 5 łyżek musztardy
  • 2 cebule
  • olej np. rzepakowy
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • około 1/2 szklanki oleju rzepakowego

 

Śledzie moczyć w mleku, ok. godzinę, odsączyć, osuszyć, pokroić wna mniejsze kawałki. Śledzie wymieszać z musztardą, pieprzem, sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka. W słoiku na dnie ukłożyć na przemian warstawami cebulę, śledzie wraz z musztardą. Ułożyć listek laurowy i ziele angielskie. Zalać oliwą. Śledzie wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.



niedziela, 05 listopada 2017

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi


  • 4-5 filetów śledziowych w oleju
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklaki pokrojonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do miseczki, dodać koncentrat pomidorowy  wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodać ocet, orzechy, pieprz i dokładnie wymieszać. Filety śledziowe pokroić na kawałki i wymieszać ze wszystkimi składnikami, wlać olej. Przełożyć do słoika, przechowujemy w lodówce.



sobota, 31 grudnia 2016

Śledź pod pierzynką

 


 

  • 250 g solonych śledzi (matjasy)
  • 4 jajka
  • 2-3 buraczki
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • około 200 g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 60 minut, odsączyć i pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki, buraczki ugotować  w mundurkach. Warzywa wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka również zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem. 

Pokrojone śledzie ułożyć w szklanej misce. Następnie ułożyć cebulę, ziemniaki, posypać solą i pieprzem, polać połowę sosu majonezowego, buraczki, następna warstwa marchewka, polać resztę sosu, ostatnią warstwę kończą jajka. Posypać szczypiorkiem, odstawić na godzinę do lodówki. 


 

 

 

 



piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie cytrynowe

 


 

  • 2 opakawania śledzi matias w oleju (600 g)
  • 2 cytryny
  • mała garść goździków
  • 2-3 łyżki oliwy

Cytryny bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać  je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu cytryn wycisnąć z nich sok. Śledzie opłukać pod  bierzącą  zimną wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowymi  i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

W słoiku ułożyć warstwę skórek z cytryny, na to kilka goździków i warstwę śledzi. Kontynuować  do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać oliwę, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują po dwóch dniach leżakowania ;-) Smacznego.

Źródło: Eksplozja smaku

środa, 27 listopada 2013

Śledź po sułtańsku


 

  • 300 g filetów śledziowych (matjasy)
  • 50 g rodzynek
  • 150 g koncentratu pomidorowgo
  • 2 cebule
  • ½ szklanki oliwy+2 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1-2 listki laurowe, świeżo zmielony pieprz

Śledzie wymoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Osuszyć i pokroić na mniejsze  kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i parzyć przez 10 minut, odcedzić. 

Obraną cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić na oliwie, posypać cukrem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet winny, rodzynki, listek laurowy, przyprawić pieprzem, chwilę dusić. Wystudzić.

Śledzie układać w słoiku na przemian  z sosem pomidorowo-rodzynkowym. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego.


 

 

 


sobota, 23 marca 2013

Sałatka ze śledzi,

marynowanej papryki i czerwonej cebuli


 

  • 4 filety śledziowe (matjasy)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 małe jabłko
  • 4 marynowane papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku. Filety pokroić na małe kawałki. Jabłko i cebulę obrać  i pokroić w kosteczkę. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, jabłko, majonez, jogurt doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym koperkiem. 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com (z małymi zmianami)

niedziela, 30 grudnia 2012

Śledzie marynowane w przyprawach korzennych z whisky

Doskonała przekąska na sylwestrową noc

 


 





 

  • 400 g  filetów śledziowych w oleju  (matjasy)
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 180 ml oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego)
  • 1 mała cebula

 

Przyprawy:

  • 1 listek laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ja dodałam 1 łyżeczkę kolendry w ziarenkach)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 

Śledzie wyjąć z opakowania, pokroić na kawałki.

Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 180 ml oleju lnianego. Odstawić.

Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kolendry i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Przełożyć do zalewy i wymieszać. Śledzie układać  w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni. Przed podaniem ułożyć na  półmisku.

Smacznego ;-)



Źródło: Kwestia smaku



niedziela, 23 grudnia 2012

 Ryba opiekana w zalewie pomidorowo- octowej


 

 

 

  • 1 kg filetów rybnych np, dorsz, mintaj, morszczuk
  • bułka tarta
  • 1- 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażania
  • około 300 g papryki konserwowej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa :

  • 1/ 3 szklanki oliwy
  • 1/3  szklanki octu ( jeśli lubimy bardziej kwaśne, dodajemy więcej octu )
  • 400 g  pomidorów puszce ( lub 300 ml pasaty pomidorowej  lub soku pomidorowego )
  • 2 łyżki cukru
  • 1- 2  łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy 4 sztuki, ziele angieskie kilka ziarenek

 

Rybę dobrze rozmrozić, opłukać zimną wodą i dokładnie oszuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę.

Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier, sól,  pomidory ( jeśli były w całości rozdrobnić ), liść laurowy, ziele angielskie- zagotować. Pod koniec dodając pokrojoną cebulę. Przestudzić. Do zalewy dodać pokrojony ogórek i paprykę.

Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć warstwowo ( w wysokim naczyniu ) na przemian z zalewą pomidorową. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.


Smacznego :)