Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ser żółty

poniedziałek, 29 października 2012

Halloween Burger

 


 

  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jajko
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2-3 plastry żółtego sera np. cheddar
  • listki dowolnej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek korniszon
  • 4 mozzarella-mini-kulki
  • 4 oliwki nadziewane  papryką lub kapary
  • 3 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką musztardy
  • ketchup

 

Mięso mielone połączyć z posiekaną na drbno cebulą, papryką w proszku, jajkiem, musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsa uformować 4 równe płaskie kotlety i usmażyć na lekko brązowy kolor.

Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Z sera wyciąć wąskie trójkąty. Bułki przepołowić, opiec w opiekaczu lub na  powlekanej patalni bez tłuszczu. Dolną część bułki posmarować sosem majonezowym, ułożyć liść sałaty, następnie usmażony kotlet, plaster pomidora i ogórka, 4-5 trójkąty sera, polać ketchupem i przykryć drugą połową bułki. Kulki mozzarelli i oliwki  przekroić na pół, dwie połówki mozzarelli i oliwki ułożyć na bułce tworząc oczy.

Hamburgery sprawią dzieciakom (i nie tylko) ogromną   radość i są wyjątkowo smaczne !

Smacznego:-)

wtorek, 26 czerwca 2012

 Pomidory  w  pierzynce  z  jajek

 


 

 

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego  sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz
  • świeży koperek

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry, połowę ułożyć na płaskim półmisku. Opruszyć solą i pieprzem do smaku. Posypać połową pokrojonego jajka, potem połową tartego sera, polać sosem jogurtowym. Następnie ułożyć kolejną warstwę pomidorów, jajek i sera. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego :-)

 

niedziela, 11 marca 2012

  Wyśmienita  sałatka  meksykańska

 


Bardzo smaczna warstwowa sałatka mekykańska, idealna na kolację. To również  doskonały dodatek do codziennych obiadów, grilla -  można wtedy nie dodawać mięsa.

Wyjątkowgo smaku i aromatu  nadaje sałatce kumin, salsa i pasujące doskonale chrupiące chipsy tortilla. Namawawiam serdecznie  do zrobienia tej sałatki,  jest wyśmienita.

 

 

  • mała sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limetki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100 g sera cheddar lub gouda
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 4-6  łyżek meksykańskiego sosu salsa ( gotowy sos w butelce )
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 cebulki dymki
  • 300 g kwaśnej śmietany 10%
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • kukurydziane chipsy tortilla
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso mielone podsmarzyć bez dodatku tłuszczu, doprawić do smaku salą i pieprzem, wystudzić. Sałatę umyć, pokroić w paski. Pomidory umyte pokroić w kostkę. Awokado przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę, obrać ze skórki,  pokroić w kosteczkę i wymieszać z sokiem z limetki. Fasolkę odcedzić przez sitko i opłukać wodą. Ser potrzeć na tartce jarzynowej. Cebulke dymkę umyć, pokrioć w krążki, połączyć z kwaśną śmietaną i kuminem, doprawić solą i pieprzem. Umytą i osuszoną  kolendre posiekać.

Sałatkę układać według kolejności jak powyżej w składnikach, kąńcząc polewając sosem śmietanowym. Poukładać chipsy. Schłodzić, przed podaniem wymieszać.

 Smacznego :-)

 

 


piątek, 17 lutego 2012

  Faszerowane   pierożki  z  mięsem


Przepyszne pierożki wykonane z mrożonego  ciasta francuskiego.Farsz można zmieniać,może być dowolny np:cukinia,papryka,szynka.Idealne danie na szybką i prostą  przystawkę  np. na imprezę.Polecam :)

 

 

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera np: emmentaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  tymianku
  • sól himalajska,  świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować i wyciąć 12 kwadratów około  11 x 11  centymetrów  wielkości. Formę   do mufinów natłuścić, w wgłębienia rozłożyć kwadraty z ciasta.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone. Ściągnąć z patelni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać do momentu wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Wymieszać  z podsmażonym mięsem.

Jajka i śmietanę rozczepać, doprawić solą i pieprzem. Farsz mięsno-pieczarkowy rozłożyć w wgłębienia z ciasta, polać masą jajeczną.Posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 220°C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć  tempereturę do 200°C i piec przez następne 10-15 minut.Gotowe.

Smacznego :)



środa, 25 stycznia 2012

 Rolada z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

 



 

 

  • 2 piersi  z kurczaka
  • ciasto francuskie ( płat o wymiarach  ok. 20 x 35 cm)
  • 100g startego żółtego sera
  • 500g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

 

Pierś kurczaka  delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Odstawiamy do lodówki na około 30min.

W międzyczasie, oczyścić pieczarki, pokroić  w drobną kosteczkę, podsmażyć z łyżką masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć przestudzone pieczarki zachowując odstęp 2 cm od brzegu,  posypać żółtym serem. Następnie rozkładamy płaty z piersi kurczaka. Całość zwijamy od dłuszej strony w roladę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec około 30-35 minut.

 

Smacznego!