Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: biała czekolada

poniedziałek, 27 lutego 2017

Tort Royal z truskawkami

 


 

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

Beza

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki
  • 200 g truskawek
  • 200 g dżemu truskawkowego

Krem orzechowy

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
Krem biała trufla
  • 200 g białej czekolady
  • 350 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
Nasączenie
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki Malibu

Dekoracja

  • około 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach



Biazkopt: jajka ocieplić w temperatury pokojowej. Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C. Oddzielić białka od żółtek. 4 białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając około 6-7 minut. Następnie dodawać po jednym żółtku ( 7 sztuk) nadalcały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać 1/3 do ubitych jajek (ponownie przesiać przez sitko) i delikatnie wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować. Dodać resztę mąki i wymieszać delikatnie trzapaczką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec 25 minut, po upieczniu wystudzić.

Beza: piekarnik nagrzać do 170°C. Na papieprze do pieczenia narysować krąg o średnicy 24 cm, ułożyć na blaszce. Białka wlać do czystej, suchej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce drobny cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez kilkanaście sekund do połączenia się składników, bezę wyłożyć na narysowany krąg. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC, i piec jeszcze przez 20 minut. Wystudzić. Truskawki: umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na plasterki.
Krem orzechowy: do miski włożyć masło orzechowe, kawę, pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder. Ubijać przez około 2 - 3 minuty, aż masa stanie napuszona. Dodać mascarpone i miód, miksować jeszcze przez około 1 minutę aż krem będzie puszysty.
Krem biała trufla: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej- i do ciepłej czekolady dodawać po łyżce mascarpone (wcześniej wyciągnięty z lodówki), za każdym razem mieszając energicznie łyżką.  Ubić śmietankę razem z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Nasączenie: biszkopt przekroić na 2 blaty (dolny może być nieco grubszy). Dolny blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, posmarować dżemem, ułożyć truskawki a następnie 3/4 kremu biała trufla. Położyć drugi krążek, nasączyć pozostałym Malubu z sokiem z cytyny, wyłożyć krem z masła orzechowego i posypać  1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej w granulkach.
Boki tortu posmarować resztą białego kremu, na wierzchu położyć bezę. Boki posypać kawą w grnulkach. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Źródło: Kwestia Smaku. com



poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie z jagodami


 

 

 

 

 

Masa serowa:


• 1 kg białego sera
• 300 g białej czekolady
• około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
• 2 duże białka jaja
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 300g jagód

Spód:

• 200 g ciasteczek czekoladowych
• 1 pełna łyżka kakao
• 70 g masła
• 50 g ciemnej czekolady

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jagody  opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą jagód. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.