Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: biała czekolada

poniedziałek, 26 lutego 2018

Tort Berry & White





Biszkopt
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Owoce: około 500 g, np. maliny, borówki amerykańskie, truskawki (świeże lub mrożone)

Mus z białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g białej czekolady
  • 750 ml śmietanki kremówki  30% ( 350 ml dobrze schłodzonej)

Nasączenie

  • ostudzona czarna herbata z cytryną lub np, nalewka malinowa z przegotowaną wodą (1/2 szklanki)
Boki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • okruszki z biszkoptu
Wierzch
  • cukier puder, cynamon



Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 170 º C.

Ubijać białka przez około 2 minuty, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając (około 5 - 6 minut) na sztywną pianę. Po dodaniu cukru ubijać jeszcze białka przez około 3 minuty, aż będą sztywne i błyszczące. Następnie, wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku.

Dodać przesiane mąki w 3 partiach za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera lub mieszając delikatnie szpatułką.

Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć tortownicę z piekarnika. Ostudzić.

Mus z białej czekolady: żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. 
400 ml śmietanki zagotować w rondelku, odstawić z ognia.

Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści, nie gotować. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. 

Następnie dodać roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. 

Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką.

1/4 musu odłożyć do posmarowania (boki i wierzch tortu).

Przełożenie:biszkopt przekroić  na 3 blaty (zachować okruszki). Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, nasączyć, wyłożyć połowę owoców (mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać). Posmarować połową musu czekoladowego. Położyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć, wyłożyć owoce i drugą połową musu. Przykryć ostatnim trzecim krążkiem, boki i wierzch posmarować odłożonym musem.

Wierzch tortu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na środek ułożyć owoce. Boki obsypać mieszanką okruszków z biszkoptu i wiórków kokosowych. Dobrze schłodzić, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.

Źródło:Kwestia smaku

poniedziałek, 27 lutego 2017

Tort Royal z truskawkami

 


 

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

Beza

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki
  • 200 g truskawek
  • 200 g dżemu truskawkowego

Krem orzechowy

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
Krem biała trufla
  • 200 g białej czekolady
  • 350 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
Nasączenie
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki Malibu

Dekoracja

  • około 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach



Biazkopt: jajka ocieplić w temperatury pokojowej. Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C. Oddzielić białka od żółtek. 4 białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając około 6-7 minut. Następnie dodawać po jednym żółtku ( 7 sztuk) nadalcały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać 1/3 do ubitych jajek (ponownie przesiać przez sitko) i delikatnie wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować. Dodać resztę mąki i wymieszać delikatnie trzapaczką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec 25 minut, po upieczniu wystudzić.

Beza: piekarnik nagrzać do 170°C. Na papieprze do pieczenia narysować krąg o średnicy 24 cm, ułożyć na blaszce. Białka wlać do czystej, suchej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce drobny cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez kilkanaście sekund do połączenia się składników, bezę wyłożyć na narysowany krąg. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC, i piec jeszcze przez 20 minut. Wystudzić. Truskawki: umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na plasterki.
Krem orzechowy: do miski włożyć masło orzechowe, kawę, pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder. Ubijać przez około 2 - 3 minuty, aż masa stanie napuszona. Dodać mascarpone i miód, miksować jeszcze przez około 1 minutę aż krem będzie puszysty.
Krem biała trufla: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej- i do ciepłej czekolady dodawać po łyżce mascarpone (wcześniej wyciągnięty z lodówki), za każdym razem mieszając energicznie łyżką.  Ubić śmietankę razem z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Nasączenie: biszkopt przekroić na 2 blaty (dolny może być nieco grubszy). Dolny blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, posmarować dżemem, ułożyć truskawki a następnie 3/4 kremu biała trufla. Położyć drugi krążek, nasączyć pozostałym Malubu z sokiem z cytyny, wyłożyć krem z masła orzechowego i posypać  1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej w granulkach.
Boki tortu posmarować resztą białego kremu, na wierzchu położyć bezę. Boki posypać kawą w grnulkach. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Źródło: Kwestia Smaku. com



poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie z jagodami


 

 

 

 

 

Masa serowa:


• 1 kg białego sera
• 300 g białej czekolady
• około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
• 2 duże białka jaja
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 300g jagód

Spód:

• 200 g ciasteczek czekoladowych
• 1 pełna łyżka kakao
• 70 g masła
• 50 g ciemnej czekolady

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jagody  opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą jagód. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.