Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: gyros

czwartek, 23 stycznia 2014

Gyros z pomidorowym ryżem

i sosem tzatziki



  • 400 g mięsa wieprzowego np. sznycel
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500- 550  ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietuszki
  • sól morska, biały pieprz, cukier do smaku
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Do naczynia wlać 2 łyżki oliwy, wsypać przyprawę do gyrosa, dodać mięso i cębulę, wymieszać i odstawić na minium 30 minut.

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą cukru.

Do garnka wlać sok pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zagotować, wsypać ryż (wcześniej opłukany na sitku pod bieżącą zimną wodą). Gotować bez przykrycia 8-10 minut, (od czasu do czasu mieszając), po czym przykryć i wyłączyć płytę. Pozostawić garnek na ciepłej płycie przez około 10-15 minut. Gdy ryż jest miękki, dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, i podsmażyć paprykę, zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tą samą rozgrzaną patelnię, włożyć zamarynowane mięso. Smażyć na wysokim ogniu przez 4-5 minuty. Do mięsa dodać paprykę i krótko razem podsmażyć. 

Gyros podajemy z ryżem i sosem taztziki. Życzę smacznego!


 

środa, 02 stycznia 2013

 Zupa  gyrosowa

 


 

4 porcje:

  • 300 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 strąki papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1-2 łyzki koncentratu  pomidorowego
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyszczone pieczrki pokroić w plasterki. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, oliwą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.

Paprykę umyć oczyścić z nasion pokroić na cienkie paski. Paprykę chili umyć (założyć gumowe rękawice), następnie wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na gorącej patelni przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, po czym włożyć paprykę, chili, pieczarki i krótko podsmażyć, dodać tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Przełożyć do garnka z mięsem, wlać ¾ litra wody, śmietanę. Całość gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut. Jeśli lubimy aby zupa była bardziej gęsta, zagęszczamy mąką.

Smacznego :-)