Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: sok pomarańczowy

niedziela, 02 września 2012

Cocktail- Vodka Sunrise

 


 

 

 

  • 60 ml wódki
  • 120 ml soku pomarńczowego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu grenadyna
  • kostki lodu
  • do dekoracji np, plaster  pomarańczy, physalis

Wysoką szklankę typu highball napełnić kostkami lodu, następnie wlać wódkę, uzupełnić sokiem  pomarńczowym, delikatnie wymieszać. Na koniec powoli wlać syrop grenadyna, który powinien opaść na dół. Udekorowć plastrem pomarańczy i physalis.

Na zdrowie !

środa, 08 lutego 2012

Najlepszy krem z buraczków z krewetkami


Wspaniała zupa kremowa  z czerwonych buraczków z  dodatkiem świeżego soku pomarańczowego i imbiru. Podałam  ją z usmażonymi krewetkami. Nie jet to konieczne jeśli ktoś  nie lubi krewetek, smakuje równie bardzo  wybornie. Bardzo łatwa i  szybka do zrobienia. Polecam gorąco bardzo :-)


 

  •  1 kg buraczków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (wielkości włoskiego orzecha)
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (można zasąpić dobrym sokiem z kartonika)
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • sól morska, biały świeżo zmielony pieprz, cukier
  • kwaśna śmietana

 

 Buraki umyć, pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imbir, obrać drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę, czosnek, imbir, buraki, sól, pieprz - smażyć 3 minuty. Wlć 1 litr bulionu warzywnego, sok pomarańczowy. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu bez przykrycia.

Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki słodkiej śmietany, sok z cytryny, cukier do samku.

Podawać w miseczkach. Udekorować  kleksem  z kwaśnej  śmietany i ulubionymi ziołami.


Smacznego!