Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: przyprawa do piernika

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Tort piernikowy

z powidłami śliwkowymi i cynamonowym kremem mascarpone

 




Ciasto piernikowe

  • 400 g mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  •  20 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
Krem
  • 500 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki dorze schłodzonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Dodatkowo

  • nasączenie: 9 łyżek amaretto lub soku z pomarańczy
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, orzechy włoskie do dekoracji



Formę o średnicy ok. 22-25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Do większej miski dodać mąkę, cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.

Do rondelka wlać mleko i miód. Podgrzać do rozpuszczenia miodu. Do drugiej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę. Wlać mleko z miodem i zmiksować.

Przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę. Do formy wylać 1/3 masy piernikowej, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika,ostudzić kilka minut, obkroić brzegi nożem, wyłożyć ciasto z papierem na kratkę. Spód formy ponownie wyłożyć papierem, brzegi wypuszczając na zewnątrz, wylać drugą część ciasta i upiec. To samo zrobić z 3 cześcią ciasta. Blaty piernikowe dobrze wystudzić.

Do miski dodać mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijać przez około 5 minut, aż krem będzie sztywny. Pod koniec dodać cynamon.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, skropić 3 łyżkami likieru, posmarować 2 łyżkami powideł i wyłożyć 1/3  część masy. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami. Wierzch posmarować kremem i wygładzić, boki tortu nie smarujemy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Wylać na wierzch tortu, wygładzić i rozprowadzić długim nożem do brzegu, tak aby czekolada spłynęła. Ułożyć orzechy włoskie. Schłodzić przez kilka godzin.



Źródło: Kwestia Smaku

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sernik na korzennym spodzie

 


 

Spód

  • 250 g ciasteczek korzennych (lub twardych pierników lub kruchych ciasteczek z dodadkiem 1 łyżki przyprawy do pierników)
  • 70 g masła

 Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja

  • orzechy  włoskie
  • ok. 300 g masy krówkowej

 

Tortownicę o ø 26 cm, spód wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka pokruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki (2 cm), uklepać łyżką, wstawić do lodówki.
Miękkie masło ubić na puszysty krem, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po kolei cukier wanilinowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną cały czas miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową delikatnie i dokładnie.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C. Piec przez ok. 60 minut.
Po ostudzeniu zdjąć obręcz z sernika. Masę krówkową dokładnie wymieszać i posmarować sernik. Udekorować orzechami.
Źródło> kwestia smaku
poniedziałek, 18 grudnia 2017

Torcik piernikowo-serowy

 


Masa serowa
  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g sera mascarpone lub twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
Masa piernikowa
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
Powidła:
  • słoiczek powideł śliwkowych 290 g
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego lub innego alkoholu (lub soku pomarańczowego)
Dekoracja:
  • reszta mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • orzechy włoskie



Masa serowa
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Do miski włożyć ser razem z mascarpone i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i mlekiem skondensowanym. Dodać jajka i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Masa piernikowa
W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, wciąż podgrzewając dodawać kolejno miód, połamaną czekoladę, przyprawę piernikową, kawę zbożową i cynamon. Podgrzewać cały czas mieszjąc do roztopienia się czekolady. Następnie zdjąć garnek z ognia dodać  sodę, mleko i jajko. Wszystko energicznie mieszać łyżką. Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno tortownicy wylać połowę  masy piernikowej, wyrównać łyżką i wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie wymieszać powidła z alkoholem
Wyjąć formę z piekarnika, rozsmarować na wierzchu połowę powideł, następnie wylać  połowę masy serowej, wyrównać i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Ponownie wyjąć formę i delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Po 15 minutach wyjąć  formę z piekarnika i rozsmarować  drugą część powideł, następnie delikatnie wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec ostatnie 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa
W rondelku podgrzać ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym. Rozsmarować po powierzchni sernika i udekorować orzechami.
Źródło: Kwestia Smaku



sobota, 26 listopada 2016

Likier piernikowy

 


 

  • 300 ml czystej wódki
  • 600 ml śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w garnku, podgrzewać przez 10 minut do rozpuszczenia się czekolady, na koniec delikatnie zagotować, 30 sekund. Wystudzony lokier przelać do czystej butelki. Przechowywać w lodówce.

środa, 25 grudnia 2013

Tort korzenny z masą cynamonową


 

 

 

           Biszkopt:

• 6 jajek
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
• 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
• 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
• 2 łyżki kaka

 

Nasączenie:

• sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)

 

Przełożenie:

 

• 1 słoiczek powideł śliwkowych (240-250 g)
• 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego


                                                         

Masa:
• 500 ml śmietany kremowej do deserów 36% (polecam Łaciatą), bardzo dobrze schłodzonej (minimum dobę)
• 500 g sera mascarpone

• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 i 1/2 łyżki cynamonu

Dekoracja:
• tarta czekolada na boki
• cynamon na wierzch (ewentualnie z gwiazdkami)



Biszkopt: Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy około 24 -26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty (u mnie były 2)

Masa: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund). Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Przełożenie: wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.

Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

Boki tortu obłożyć (dłonią) tartą czekoladą. Wierzch posypać cynamonem.

Źródło: Kwestia Smaku.com

 

 

 


niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne

 


 

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 20 g  przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne foremki

Z podanych powyżej składników zagnieść  ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na  placek o grubości 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty foremkami. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać. I tak do  całkowitego wyczerpania się ciasta.

Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

niedziela, 17 listopada 2013

Ekspresowy czekoladowy piernik

 


 

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (10g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 150 g miękkiego masła+ 1 łyżka
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g migdałów
  • 150g +50g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 170°C. Przesianą mąkę wymieszać z: proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do pierników. 150 g czekolady i migdały posiekać. Formę keksową o wymiarach około  35 x 7 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Mękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodając stopniowo  jajka. Następnie dodać miód i mleko, cały czas miksując dodawać powoli mąką z przyprawami. Na koniec wsypać posiekane migdały i czekoladę. Wymieszać, ciasto wlać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut, (do tzw. suchego patyczka).

Piernik po wystudzeniu polewamy pozostałą czekoladą: 1 łyżka masła i 1 łyżkę mleka podgrzać w rondelku, nastepnie dodać 50 g połamanej czekolady i mieszać od czasu do czasu aż całkowicie się rozpuści. Piernik można również polukrować.