Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: przyprawa do piernika

środa, 25 grudnia 2013

Tort korzenny z masą cynamonową


 

 

 

           Biszkopt:

• 6 jajek
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
• 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
• 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
• 2 łyżki kaka

 

Nasączenie:

• sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)

 

Przełożenie:

 

• 1 słoiczek powideł śliwkowych (240-250 g)
• 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego


                                                         

Masa:
• 500 ml śmietany kremowej do deserów 36% (polecam Łaciatą), bardzo dobrze schłodzonej (minimum dobę)
• 500 g sera mascarpone

• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 i 1/2 łyżki cynamonu

Dekoracja:
• tarta czekolada na boki
• cynamon na wierzch (ewentualnie z gwiazdkami)



Biszkopt: Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy około 24 -26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty (u mnie były 2)

Masa: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund). Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Przełożenie: wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.

Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

Boki tortu obłożyć (dłonią) tartą czekoladą. Wierzch posypać cynamonem.

Źródło: Kwestia Smaku.com

 

 

 


niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne

 


 

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 20 g  przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne foremki

Z podanych powyżej składników zagnieść  ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na  placek o grubości 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty foremkami. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać. I tak do  całkowitego wyczerpania się ciasta.

Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

niedziela, 17 listopada 2013

Ekspresowy czekoladowy piernik

 


 

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (10g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 150 g miękkiego masła+ 1 łyżka
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g migdałów
  • 150g +50g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 170°C. Przesianą mąkę wymieszać z: proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do pierników. 150 g czekolady i migdały posiekać. Formę keksową o wymiarach około  35 x 7 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Mękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodając stopniowo  jajka. Następnie dodać miód i mleko, cały czas miksując dodawać powoli mąką z przyprawami. Na koniec wsypać posiekane migdały i czekoladę. Wymieszać, ciasto wlać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut, (do tzw. suchego patyczka).

Piernik po wystudzeniu polewamy pozostałą czekoladą: 1 łyżka masła i 1 łyżkę mleka podgrzać w rondelku, nastepnie dodać 50 g połamanej czekolady i mieszać od czasu do czasu aż całkowicie się rozpuści. Piernik można również polukrować.