Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: żeberka

środa, 17 stycznia 2018

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

 


 

  • 600 g wędzonych żeberek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 grzybki suszone
  • 2,5 litra wody
  • 1 średnia  marchewka
  • 3 ziemniaki
  • kawałek kiełbasy np, wiejskiej
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać  liście laurowe i ziele angielskie. Posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obrane ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać pod koniec gotowania żeberek. Gotować jeszcze przez 15 minut. Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Gotować przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrojoną kiełbasę, przesmażyć. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić, dodać do gotującej się zupy, doprawić kminkiem, majerankiem solą i pieprzem. Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki.

środa, 28 listopada 2012

Żeberka duszone z  kapustą kiszoną, kaszą

 i suszonymi grzybkami

 


 

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, majeranek, lub ulubione przyprawy

Grzybki zalać gorącą wodą- odstawić. Żeberka umyć, osuszyć, odciąć nadmierny tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Cebulę i boczek  pokroić w kostkę.  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, żeberka obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę i boczek- podsmażyć. Całość zalać wodą, tak aby mięso było przykryte, dodać namoczone grzybki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby dolewać wody.

Nastepnie dodajemy kiszoną kapustę i kminek. Dusić następne 30 minut, po czym dodajemy kaszę i gotować do miękkości, pamiętając o dolewaniu wody, aby potrawa się nie przypaliła. Gotowe...Pycha... :-)

Smacznego !