Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: marchew

środa, 19 grudnia 2018

Tradycyjna sałatka jarzynowa

 


  • 10 ziemniaków
  • 5-6 marchewek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 korzenie pietruszki
  • 6 jajek
  • 1 jabłko
  • kawałek selera
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki, (posiekany)
  • mały kawałek pora
  • około 5-7 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, śweżo zmielony pieprz

Ziemniaki ugotować u mundurakach, wystudzić, obrać. Marchew, seler, pietruszkę ugotować (około 20 minut), wystudzić obrać. Jajka  ugotować na twardo. Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Odcedzić.

Kiszone ogórki, pokroić w kostkę i przełożyć na sitko. Obrane jabłko  pokroić w kostkę. Por drobno posiekać. Ostudzone warzywa, jajka również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. W miseczce wymieszać majonez, musztardę, jogurt, oraz sól i pieprz. Wlać do sałatki i dokładnie wymieszać delikatnymi ruchami łyżki. Przełożyć do dwóch szklanych naczyń, posmarować cienko majonezem, udekorować. Wstawić do lodówki.


poniedziałek, 24 września 2018

Sałatka colesław

 


 

  • połówka główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony pieprz

Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do kapusty z marchewką i cebulą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.

piątek, 07 kwietnia 2017

Zupa rybna z warzywami

 



  • 300 g dorsza lub innej ryby
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • połowa pora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • połowa papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • papryka czerwona
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały świeżo zmielony pieprz, koper

Rybę umyć, osuszyć pikroić w kostkę. Wszystkie warzywa pokroić w dobrowolne kształty, a por pokroić w talarki. Cebulę, imbir, czosnek, chilli drobno posiekać zeszkilić z masłem w większym garnku. Następnie dodać pokrojone warzywa, krótko podsmażyć po czym wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać śmietanę, dorsza, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać w miseczkach i udekorować koperkiem.

środa, 22 lutego 2017

Zupa grzybowa z kurczakiem

 


 

  • 500 g mrożonej mieszanki grzybowej
  • około 200 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Warzywa pokroić w kosteczkę: marchew, ziemniak, cebulę oraz czosnek. Mięso kurczka pokroić w kostkę.

Do garnaka z bulionem, włożyć  zamrożone grzyby, kawałki kurczaka, marchew, ziemniak, dodać sól orz pieprz, gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszkić, posypać łyżką mąki, chwilę smażyć po czym wlać powoli śmietanę cały czas mieszając. Zawartość patelni przelać do gotującej się zupy, gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić do smaku salą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać natkę pietruszki. 


sobota, 31 grudnia 2016

Śledź pod pierzynką

 


 

  • 250 g solonych śledzi (matjasy)
  • 4 jajka
  • 2-3 buraczki
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • około 200 g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 60 minut, odsączyć i pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki, buraczki ugotować  w mundurkach. Warzywa wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka również zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem. 

Pokrojone śledzie ułożyć w szklanej misce. Następnie ułożyć cebulę, ziemniaki, posypać solą i pieprzem, polać połowę sosu majonezowego, buraczki, następna warstwa marchewka, polać resztę sosu, ostatnią warstwę kończą jajka. Posypać szczypiorkiem, odstawić na godzinę do lodówki. 


 

 

 

 



poniedziałek, 14 listopada 2016

 

Barszcz ukraiński

 


  • 200 g białej fasoli
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidowrowego
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych)
  • 1 łyżka  masła
  • 2 litry wywaru jarzynowego lub rosołu z kurczaka
  • pół szklanki  śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • ew. 1 płaska łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
     

Fasolę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc- skraca czas gotowania. Następnie ugotować do miękkości.

W międzyczasie ziemniaki i marchew należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać również ziele angielskie, liść laurowy, suszone  grzybki,  gotować przez około 15 minut. Obrane umyte buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle na patelni, do momentu, aż stanie się szklista, dodać do wywaru, oraz dodać pokrojoną kapustę, gotować 20 minut. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez około 10 minut. Wlać śmietanę i sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką rozmieszną w 4 łyżkach wody.

 




piątek, 12 sierpnia 2016

Zupa ogórkowa

 


  • 2 skrzydełka lub (udko kurczaka, żeberka)
  • por, kawałek selera, korzeń pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 młode marchewki
  • 3- 4 ziemniaki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ugotować wywar z mięsa, selera, pora około godziny.Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić  ogórki w cienkie plasterki, dodać do zupy, gotować 5 minut. Na koniec dodać śmietanę, masło oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku. Zupę można zagęścić mąką.

Tagi: Koper marchew
20:34, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 listopada 2015

Krem buraczkowy z tortellini


  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru do smaku
  • 250 g tortellini z grzybami
  • natka pietruszki

Buraczki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na większe kawałki. Obraną cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, włożyć buraczki i marchew, krótko podsmażyć, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem 25 minut ,na umiarkowanym ogniu.  Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, śmietaną, solą i pieprzem. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.

Ugotowane i odcedzone tortellini ułożyć w talerzach, zalać kremem buraczkowym, polać łyżką śmietany, posypać natką pietruszki.

 

 


poniedziałek, 09 listopada 2015

Placki z cukini i marchwi


 

  • 400 g startej marchwi
  • 300 g startej cukini
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia

Warzywa połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku, gdy ciasto jest zbyt mokre można dosypać mąki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na delikatnym ogniu, niewielkie placuszki (około 1 łyżka) na każdego, delikatnie spłaszczając. Po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


czwartek, 05 listopada 2015

Ciasto marchewkowe

 


 

  • 375 g startej marchwi o grubych oczkach
  • 200 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki przennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju neutralnego w smaku
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tortownicę o wymiarach  26 cm ø, nasmarować masłem. Jajka, cukier, olej, zmiksować mikserem, dodać startą marchew i mielone migdały. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko połączyć miksrem. Cisto wylać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC z (z funkcją termoobiegu) funkcją. Piec około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 

 

czwartek, 22 października 2015

Najlepsza zupa krem z marchwi

 


 

 

  • 500 g marchwi
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawłek imbiru (wielkość orzecha włoskiego)
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml slodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • połowa dowolnej bułki z poprzedniego dnia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Marchew i ziemniaki obrać, umyć, marchew pokroić w większe kawałki a ziemniaki w mniejsze. Obraną cebulę pokroić,  imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodać cebulę i zesklić, następnie włożyć marchew, ziemniaki, imbir i curry, krótko podsmażyć po czym wlać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu do miękości warzyw (około 20 minut).

W międzyczasie pokroić bułkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło i  zarumienić kosteczki bułki. Zupę zdjać z ognia, wlać sok z pomarańczy i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ew. curry. Rozlać do miseczek, na środek ułożyć po grzaneczek, udekorować np. śmietanką i bazylią.

 


Tagi: imbir marchew
16:23, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Marchewka pieczona z kozim serem

 


 

  • 500 g młodej marchewki
  • 200 g sera koziego  lub innego
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Odciąć nać z marchewki zostawiając 2-3 centymetry zielonych końcówek, umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, (mniejszych nie ma potrzeby). Marchewkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, posypać listkami świeżego tymianku, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 20 minut. Po upływie tego czasu, marchewki posypać pokruszonym kozim serem, i zapiekać jescze 10 minut. Pieczone marchewki podajemy na ciepło, jako samodzielną przekąskę, dodatek do obiadu, na kolację, lub przystawkę podając z pieczywem. Smacznego.

piątek, 02 października 2015

Zupa krem z warzyw

 



  • 1 brokuł
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmiatanki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Umyte warzywa, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego bulionu, przykryć i gotować przez około 20 minut. Garnek z warzywami zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny i śmiatanką.  Z tych proporcji wychodzi dość pokaźnej wielkości gar, więc zupy wystarczyło na następny dzień. Wzbogaciłam jej nieco smak, dodając kuleczki z mielonego mięsa (indyka).


sobota, 24 stycznia 2015

Torcik sałatkowy

 


 

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych

  • 3-4 średnie marchewki

  • 3-4 ziemniaki

  • podwójny filet z kurczaka

  • 3-4 jajka

  • 4 ogórki konserwowe

  • 100g sera żółtego

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą,  peprzem i usmażyć. Wystudzić. Marchewkę, jajka, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, ziemniaki pokroić w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Majonez, jogurt naturalny i musztardę wymieszać.

Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Jeśli używamy większej tortownicy składniki należy podwoić. 

Następnie układać kolejno warstwami:

 -pieczarki kapeluszem do dołu

-pietruszka i szczypiorek

-marchewka, sól, pieprz, ugnieść łyżką ,posmarować cienko majonezem

-ziemniaki, sól, pieprz, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-mięso, ugniesć łyżką, posmarować cienko majonezem

-ogórki, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-jajka, sól, pieprz, ugnieść, posmarować cienko majonezem

-ser żółty, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

Torcik sałatkowy przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. Następnie odwinąć folię, przystawić talerz i przełożyć tortownicę do góry dnem, odpiąć obręcz. Smacznego. 



wtorek, 11 lutego 2014

Surówka z marchwi i pora

 


 

  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Por umyć, pokroić w  cienkie krążki, przelać na sitku gorącą wodą, przestudzić.  Marchewkę, jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Warzywa wraz z jabłkiem wymieszać z jogurtem, majonezem, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

środa, 09 października 2013

Spaghetti z warzywami w sosie pomidorowym

 


 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kartonik pasaty pomidorowej 500 g
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • wiórki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Umyty bakłażan i cukinię, pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w cienkie talarki. Obraną cebulę i  czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, podsmażyć, po czym dodać i zeszklić cebulę wraz czosnkiem. Na końcu wkładamy kawałki bakłażana i cukini, również podsmażamy. Warzywa zalewamy pasatą pomidorową, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem,  dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Makaranon ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe warzywa w sosie pomidorowo- śmiatanowym podajemy z ugotowanym makaronem posypując wiórkami parmezanu. Smacznego.

środa, 15 maja 2013

Potrawka z warzyw w mleku kokosowym

 


 

 

  • połowa kalafiora
  • 3 marchewki
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki curry lub pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowy

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty kalafior podzielić na różyczki, marchew pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokie patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać marchew i kalafior, chwilę podsmażyć, wlać bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotować około 5 minut bez przykrycia, po czym dodać zamrożoną fasolkę szparagowa i sok z limonki, gotować-dusić przez kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

 


czwartek, 28 marca 2013

Zupa pieczarkowa- krem

 


 

 

 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki

Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę  obrać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i podsmażyć. Przełożyć do większego garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki. Zalać około 1,5 litra wody, włożyć kostkę rosołową, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać śmietanę (wczesniej wymieszać z kilkoma łyżkami zupy), doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zupę podawać posypaną natką pietruszki.


czwartek, 14 marca 2013

Krupnik

 


 

  • kości wieprzowe lub drobiowe
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • połowa pora
  • liść laurowy
  • koperek, natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kości i włoszczyzę, listek laurowy, sól, pieprz, zalać 1,5 -2 litry wody i ugotować wywar na małym ogniu.Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodać: kaszę (perzepłukaną zimną wodą), pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, por, pokrojony czosnek. Gotowć 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i koperek.

Smacznego !

wtorek, 12 marca 2013

Prosty kapuśniak


 

 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 kawałki wędzonej kiełbasy np. myśliwska
  • 2 łyżki masła
  • 0k0ło 1, 5 l bulionu
  • 2 listki laurowe, ziele angielskie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kapustę pokroić, włożyć do większego garnka, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek zalać wodą i gotować do miękośći (około 30 minut). Do drugiego garnaka wlać bulion, dodać obrane i pokrjone w kosteczkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotować przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Do ugotowanej kapusty wlać bulion wraz ziemniakami i marchewką oraz dodać podsmażoną cebulę z kiełbasą, (w razie potrzeby dolać wodę). Doprawić do smaku solą, pieprzem. Całość gotować jeszcze przez około 10 minut.

Smacznego!

piątek, 11 stycznia 2013

 Ryba w sosie curry z warzywami

 


 

 4 porcje:

  • 500 g dowolnych filetów rybnych- mogą być mrożone
  • 500 g brokuła
  • 2- 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

 Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Rybę jeśli była mrożona- rozmrozić, umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, marchew pokroić na plasterki, a cebulę i czosnek w kosteczkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę,  wraz z marchewką, zeszklić. Dodać pastę curry i czosnek, chwilę podgrzać, po czym wlać mleko kokosowe, bulion, zagotować. Włożyć brokuł i dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie układamy kawałki ryby i dusimy bez przykrycia na wolnym przez około 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Danie jest przepyszne i  lekkie. Jeśli nie przepadamy za rybą, możemy użyć mięsa z kurczaka, czy z indyka.

Smacznego !


 

 

 

 

 

 


poniedziałek, 07 stycznia 2013

 Gulasz mięsny z kasztanami

 


 

 

  • 5oo g gulaszu wołowo- wieprzowy
  • 200 g kasztanów jadalnych - marony (gotowe w opakowaniu wakum)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml półwytrawnego wina marsala lub innego
  • 500 ml bulionu
  • 2- 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

 

Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, większe kawałki przekroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Oczyszczony por pokroić na ukos w plasterki, a umytą marchew w półksiężyce.

Garnek do duszenia mięsa rozgrzać z oliwą, włożyć porcjami mięso i smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy- podsmażyć, doprawić  solą i pieprzem. Następnie wlać bulion, wino. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny (w razie potrzeby dolewać wodę). Na około 15 minut przed końcem duszenia, dodać por, marchewkę, kasztany, miód, majeranek.  Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podajemy np, z makaronem fettuccine, kaszą lub ryżem. Pychotka.

Smacznego !



piątek, 26 października 2012

Kokosowe curry z tofu, brokułem

z pieczarkami i  marchewką

 



  • 300-400 g tofu
  • ok. 300 g marchewki
  • ok. 300 g brokuła
  • ok. 250 g małych pieczarek
  • 3 cebulki dymki
  • 30 g imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 oleju sezamowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 200 g ryżu basmati

 Tofu pokroić w kostkę. Marchew obrać pokroić w krążki, pieczarki oczyścić, brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki, cebulkę dymkę umyć i pokroić w talarki. Obrany czosnek i imbir i trawę cytrynową (suche listki usunąć) drobno posiekać, papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona i drobno posiekać. Rozgrzać mocno dużą patelnię, dodać olej  sazamowy, podsmażyć tufu i pieczarki. Następnie dodać warzywa: marchew, brokuł, marchew, dymkę, smażyć przez ok, 4 minuty na wysokim ogniu. Po czym wlać bulion, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny. Dodać imbir, czosnek, chilli, pastę curry, trawę cytrynową i gotować przez około 5 minut. Gotową pyszną potrawę serwujemy z ryżem.

Smacznego...

 

czwartek, 20 września 2012

 Sałatka z pieczonej marchewki z rukolą

 


 

 

 Szczególnie wyrafinowana sałatka, z delikatnie zapieczonej  marchewki z tymiankiem z  piekarnika. Uzupełnieniem smaku jest rukola i winegret balsamiczny. Polecam gorąco , tak jak i wszystkie przepisy na moim blogu :)

  • 1 kg marchwi
  • 1oo g rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 gałązek tymianku
  • 150 sera feta
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • Dressing:  3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka marmoladay z pigwy lub z jabłek, 2 ząbki czosnku, sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

 Piekarnik rozgrzać do 200°C. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na ukos na 3-4 mm cienkie plasterki. Rozłożyć cienką warstwą na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Listki tymianku oderwać od gałązek posypać na marchew, polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

W międzyczasie, wszystkie składniki do dressingu połączyć wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Upieczoną marchewkę nieco wystudzić, wymieszać z dressingiem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem lub octem balsamicznym. Odstawić na 10 minut.

Rukolę umyć, osuszyć, połączyć z marchewką i ziarnem słonecznika. Ułożyć na talarzu i posypać rozdrobnioną fetą.

Smacznego :-)


poniedziałek, 30 lipca 2012

  Najlepsza zupa grzybowa


 

 

  • 300-500 g świeżych  grzybów leśnych
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1-2  marchewki
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, rozdrobniony kminek do smaku

 

Obrane, umyte i pokrojone w równe kosteczki ziemniaki i marchewkę oraz oczyszczone i pokrojone grzyby włożyć do garnka, zalać zimnym wywarem, dodać sól, pieprz, kminek. Gotować prze około 15 minut.

Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną cebulę, posypać mąką, krótko podsmażyć i rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu jeszcze przez  10 minut. Przed podaniem posypać pietruszką.

Smacznego !

 
1 , 2