Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: feta

wtorek, 17 października 2017

Pasta kanapkowa- turecka

 


  • 50 g pasty Ajvar
  • 1 ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 100 sera feta

Czosnek, cebulę i natkę zmiksowaać. Doadać pokrojoną fetę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać serek i pastę ajvar, krótko zmiksować do połączenia się składników. Schłodzić. Doskonałe smarowidło do np, ciabatty.

poniedziałek, 29 maja 2017

Makaron z fasolką cukrową i bekonem

 


 

  • 200 g makoronu świderki
  • 500 g fasolki cukrowej
  • 150 g bekonu w plastrach
  • 100 g sera feta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • pokrojona natka pietruszki

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Fasolkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć bekon do chrupkości, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, dodać masło, roztopić i włożyć fasolkę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na delikatnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do fasolki dodać ugotowany i odcedzony makaron. Bekon rozerwać palcami na mniejsze kawałki i również dodać do makaronu z fasolką, wymieszać.  Wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą i natką pieruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

poniedziałek, 20 marca 2017

Makaron z buraczanym pesto





3 porcje:

  • 3 buraki czerwone (ugotowane lub upieczone)
  • 250 g makaronu np. spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ser feta, rzeżucha
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Buraczki obrać, pokrojone na kawałki włorzyć do blendera, nastepnie dodać obrany czosnek, oliwę, sok i skórkę z cytryny, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz. Całość zmiksować.

Makaron ugotować, odlewając 150 ml wody z ugotowanego makaronu. W garnku rozpuścić masło, dodać orzechy i lekko zrumienić, po czym dodać makaron, buraczane pesto, wodę z makaranu, dokładnie wymieszać. Podajemy na talerzach, posypać pokruszonym serem feta i rzeżuchą. Smacznego.

czwartek, 22 grudnia 2016

Sałatka z kiszonych buraczków

 


 

  • około 700 g kiszonych  buraczków z zakwasu na barszcz
  • 200 g sera owczego feta
  • 2 cebulki dymki
  • 1 -2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, koperek

Buraczki które były pokrojone w plastry do zakwasu na barszcz, pokroić w słupki lub w kosteczkę. Przełożyć do większej miski, dodać pokrojoną w kostkę fetę, pokrjoną cebukę dymkę, czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Jest to wspaniała okazja do wykorzystania ukiszonych buraków z zakwasu na pyszną, zdrową, sałatkę, polecam gorąco.

czwartek, 08 grudnia 2016

Sałatka z kaszą jaglaną

 


 


 

3 porcje:

  • 3-4 garści rukoli
  • około 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • połowa ogórka
  • 100 g sera feta pokrojony w kosteczkę
  • garść orzechów włoskich
  • po  około 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

 

Dressing:

  • około 3 łyżki oliwy extra vergine
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Na rukolę rozłożyć kaszę jaglaną, pokrojoną drobno paprykę, ogórek, rzodkiewki, ser feta, orzechy. Składniki na dressing wymieszać dokładnie w miseczce, polać sałatkę i posypać natką oraz szczypiorkiem.

środa, 19 października 2016

Omlet z fetą i bazylią

 


 

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka lub śmietany
  • 1 łyżka wody gazowanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • około 50 g sera feta
  • kilkanaście listków bazylii
  • masło

Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, sól i pieprz, roztrzepać trzepaczką aż masa zacznie się pienić. Na większej patelni rozgrzać masło, wylać równomienie masę jajeczną. Gdy masa jajeczna  zacznie się ścinać na brzegach  podważyć krańce omleta w  celu spłynięcia reszty masy na patelnię. Następnie na omlet pokruszyć sera feta oraz porwane palcami listki bazylii, złożyć omlet łopatką na pół, następnie odwracamy delikatnie omlet na drugą stronę, chwilkę pieczemy i podajemy. Omlet powinnien być puszysty, delikatny, wilgotny w środku, należy smażyć niedłużej jak 2-3 minuty, nie może być przesuszony.

środa, 06 lipca 2016

Sałatka z komosą ryżową (quinoa)

 


 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera owczego feta
  • 2 garście dowolnej sałaty
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • kilka orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego mętnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Komosę wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody (2:1), posolić, przykryć i gotować na delikatnym ogniu przez około 15 minut. Wystudzić.

Cukinię pokroić w cienkie plastry i delikatnie obsmażyć z każdej strony na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę, sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki. Następnie połączyć wszystkie składniki razem wyżej wymienione. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym.

sobota, 19 marca 2016

Sałatka z kaszą, szpinakiem, czerwonymi buraczkami

 


 

 

4 porcje:

  • dwie garście szpinaku
  • około 2 szklanki ugotowanej przestudzonej kaszy jęczmiennej
  • 4 małe ugotowane buraczki (lub gotowe ze sklepu hermetyczne pakowane - vacuum)
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

dressing:

  •  5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na dressing umieścić w słoiczku i dokłdnie wstrząsnąć do połączenia się składników.

Szpinak umyć, osuszyć w wirówce do sałatek, porwać palcami na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, pomidorki przepołowić, ser feta pokroić w kosteczkę, buraczki pokroić w półksiężyce.

Na talerzach lub na dużej paterze ułożyć szpinak, posypać kaszę, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, buraczki, ser feta, czerwoną cebulę, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na wierzch polać dressingiem. Polecam gorąco!

wtorek, 15 września 2015

Cukinia faszerowana kaszą bulgur

 


 

  • 4 małe cukinie
  • 100 g bulgur
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

W garnku rozgrzać oliwę, wsypać bulgur krotko smażyć, nastepnie wlqać bulion, wymieszać, gotwać pod przykryciem na najmnieszym ogniu  prze 15 min. Umytą cukinię należy przekroić na pół i środek delikatnie wydrążyć łyżeczką. Wydrążone połówki cukinii lekko oprószyć solą, a dopiero potem napełniać farszem. Wówczas danie będzie miało wyrazistszy smak, a całość bardziej soczysta.

Farsz z cukinii łączymy z bulgur, koncentratem pomidorowym, psiekana mietą i natką, przyprawiamy kminem rzymskim, solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy połówki cukinii, wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekamy 30-40 minut. Tak przygotowana cukinia świetnie pasuje do mięsa, jak również jako przystawka czy przekąska. Danie to możemy podać z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki.


czwartek, 28 maja 2015

Börek z fetą z patelni

 


 

 

  • 1 opakowanie ciasta filo 400 g (Yufka teigblätter)
  • 300 g sera owczego feta
  • 1 por w całości
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Por i pietruszkę umyć. Por przeciąć wzdłuż, pokroić w cienkie półksiężyce, pietruszkę drobno posiekać. Ser feta pokruszyć lub rozgnieść widelcem, wymieszać z por i natką pietruszki, dorawić do smaku pieprzem. Składniki na nasączenie połączyć i wymieszać  trzepaczką. 

W głębokiej patelni(28 cm) posmarowanej oliwą układamy warstwami

  • 2-3 warstwy ciasta filo (w tych warstawach brzegi wystają poza brzegi patelni).
  • Posmarować około 3 łyżki nasączenia.
  • Ponownie ułożyć 5-6 warstw ciasta, tu nie wystają poza brzeg patelni, wystające brzegi ciasta odrywamy. Po każdym nałążeniu warstwy ciasta filo, nasączamy.
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wystające brzegi ciasta poza brzeg patelni założyć do środka, docisnąć i nasączyć

Patelnię przykryć, piec na umiarkowanym ogniu około 12-15 minut. Zaglądając aby ciasto się nie przypaliło. Po tym czasie ciasto przekładamy na drugą stronę. W tym celu przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Placek z talerza wsunąć ponownie na patelnię, przykryć przykrywką i smażyć kojene 12-15 minut. Na koniec zdjąć przykrywkę, i piec jescze 5 minut. Börek można także upiec w piekarniku w żaroopornym naczyniu w temperaturze 250°C, 25-30 minut.

Przed podaniem odczekać kilka minut, by łatwiej można było kroić. Smacznego. Polecam gorąco.

 


 

 

 

 


 



 

 

 


wtorek, 26 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą kuskus z szpinakiem

 


 

 

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3- 4 czerwone papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 sera owczego typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus zalać 200 ml gotującej wody, wymieszać widelcem, przyprawić solą, kminem rzymskim, pieprzem i odstawić na 10 minut. Paprykę przepołowić, oczyścić z ziaren i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Szpinak umyć, osuszyć. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić. Ser feta pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone, smażyć krótko, po czym dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Na koniec dodać liście szpinaku i smażyć razem przez 2 minuty. Mięso z szpinakiem połączyć z kuskus, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do przygotowanych połówek papryki. Na wierzch posypać pokruszonym serem feta, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25-30 minut. Gotowe danie można podać z sosem tzatziki. Smacznego...    

piątek, 30 stycznia 2015

Sałatka z cieciorki

 


 

  • 1 duża puszka ciecierzycy 800 g
  • 200 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki kmninu rzymskiego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Ciecierzycę opłukać na sitku pod bierzącą wodą. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ser feta pokroić w kosteczkę.

Wszystkie składniki wyżej wymienione połączyć i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Smacznego!

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sałatka z fasolką i tuńczykiem

 


 

  • 250 g fasolki białej drobnej suchej
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3-4 pomidory
  • 200 g fety
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3-4 łyżki octu np, winnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Fasolkę przepłukać, zalać  litrem zimnej wody, odstawić na noc aby zmiękła. Następnego dnia fasolkę ugotować  w tej wodzie której się moczyła. Czas gotowania około 60 minut, 15 minut przed końcem gotowania fasolkę należy posolić. Przecedzić i wystudzić.

Por oczyścić, umyć, pokroić w talarki, zalać gorącym bulionem, dodać oregano, wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut.

Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku, utrzepać trzepaczką lub widelcem i wlać do fasolki. Następnie dodać por wraz z bulionem, składniki wymieszać.  Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Umyte pomidory pokroić w kostkę, tuńczyk odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć wraz z natką pietruszki, ew. doprawić solą i pieprzem. Polecam gorąco.

piątek, 22 listopada 2013

 Orientalne kulki mięsne z pomidorowym bulgur

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1+ 1  łyżki oliwy
  • 300 g bulgur
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (425 ml)
  • 2 cebule
  • kilkanaście listków mięty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½-1 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso dokładnie wymieszać z: jajkiem, bułką tartą, posiekaną miętą,  1 cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim, solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformować około 18 kulek. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć kuleczki z każdej strony 5-7 minut.

Pozostałą cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce oliwy, wsypać bulgur, krótko smażyć po czym wlać 150 ml wody oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu  10 minut, dość często mieszając. Gdy bulgur jest gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać delikatnie z pokruszoną fetą. Podajemy z mięsnymi kulkami, jako dodatek  smaku,  w małej miseczce obok, można podać jogurt grecki. Polecaaaaam, pychotka!

Smacznego!




sobota, 12 października 2013

Tarta z dynią i mielonym mięsem

 


 

 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła 
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki wody

 

  • połowa małej dyni hokaido około 400 g
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera owczego feta
  • 200 g kwaśnej śmietany (crème fraíche)
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Do miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, masło pokrojone w kostkę, ½ łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  pestki, pokroić plasterki (0,5 cm) potrzebną nam ilość. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany czosnek drobno posiekać.Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, drobno pokroić.

Do wyższego naczynia wlać mleko, dodać   rozdrobniony ser feta, kwaśną śmietanę, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem na krem.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso z czosnkiem, pryprawić solą i pieprzem- zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć dynię z papryczką chili przez 2-3 minuty, na koniec dodać starte jabłko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø  smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła większego niż forma, przenieść wałkiem opruszonym mąką do formy i rozłożyć, ponakłuwać widelcem. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na ciasto rozłożyć połowę farszu dyniowo- mięsnego, wylać połowę masy serowo- jajecznej, czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. W razie potrzeby przykryć  15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!

 

 


 


piątek, 05 lipca 2013

 Sałatka królewska

 


 

 

4-5 porcji:

  • 1 opakowanie rukoli
  • płówka sałaty lollo rosso lub innej
  • 1 strąk papryki
  • około 250 g małych pomidorków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestki
  • kilka truskawek
  • około 20 sztuk krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego białego lub ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. (dressing przygotowuję zawsze dużo wcześniej, jest wtedy bardziej intesywny w smaku).

Jajka ugotować na twardo. Krewetki rozmrozić, pozbawić głów jeśli posiadały, obrać z pancerzy (oprócz ogonków), umyć i  osuszyć. Krewetki usmażyć z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy (około 3 minuty). Ostudzić.

Słonecznik wsypać na małą suchą patelnię (bez dodawania tłuszczu) i uprażyć na lekko brązowy kolor. Wystudzić.

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Umyte truskawki pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kosteczkę, umyte pomidory  kroimy w ćwiardki, paprykę w paski, a jajka pokroić w ósemki.

Następnie na jednej dużej paterze lub czterech talerzach rozkładamy kolejno rukolę, porwane kawałki innej sałaty, paprykę, pomidory, krewetki, oliwki ,fetę, czerwoną cebulę, truskawki, posypujemy uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki. 

Sałatę polać dressingiem. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z bagietką. Sałatka jest rewelacyjna. Polecam serdecznie!

Warzywa można zmieniać na takie, które akurat mamy w lodówce lub takie które lubimy. Jeśli nie lubimy krewetek można je zastąpić tuńczykiem, podsmażonym kurczkiem w kawałkach, podsmażonymi pieczrkami.

Życzę Smacznego!


wtorek, 30 kwietnia 2013

   Sałatka fasolowa z tuńczykiem

 


 

 

  • 400 g fasolki szparagowej (mrożona)
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1-2 czerwone cebule
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 200 g sera owczego feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 3-4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie 10 minut, odcedzić, zahartować zimną wodą. Białą fasolkę odcedzić  i przelać wodą na sitku. Cebulę pokroić w piórka. Fetę pokroić w kostkę. W małej miseczce połączyć składniki na dressing: oliwa, musztarda, ocet balsamiczny. Do większego naczynia włożyć wszystkie składniki wraz z dressingiem, delikatnie połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Sałatkę podajemy z bagietką.

 

środa, 03 kwietnia 2013

Ryż z warzywami i fetą

 


 

  • 200 g ryżu
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g sera feta
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • dowolne zioła do dekooracji

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyścić z nasion umyć osuszyć i pokroić w paski. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć paprykę wraz z cebulą i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać pomidory. Następnie dodajemy  bulion i koncentrat pomidorowy. Podgrzewać przez 2-3 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż, oraz fetę pokrjoną w kosteczkę. Delikatnie wymieszać, chwilę podgrzewając.

Smacznego...

 

piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




wtorek, 11 grudnia 2012

  Pieczone buraczki z fetą


 

Smak tak przygotowanych buraków jest całkiem inny niż gotowanych, stanowczo lepszy. Mają bardziej intensywny smak i zachowują wartości odżywcze. To wspaniały dodatek do mięsa  jak i  do ryb.  Polecam gorąco. Samo zdrowie :)

 

  • 1  kg średnich buraków
  • ¼  szklanki oliwy z oliwy
  • ½ łyżeczki zmielonego kuminu- opcjonalnie
  • ½  łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1  łyżka  miodu
  • 150g fety
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Buraczki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy  w plastry o grubości 0,5 cm.

W  żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, kmin, chili, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Następnie do gotowej marynaty dodajemy buraczki i dokładnie mieszamy. Układamy gałązki rozmarynu.

Przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschły w trakcie pieczenia  i piczemy w 200°C przez około 1 godziny, do momentu gdy buraczki będą miękkie.

Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i posypujemy pokrojoną lub pokruszoą feta.

Smacznego !

 



 

piątek, 30 listopada 2012

 Pyszna Moussaka wegetariańska

    z chlebkiem tureckim

 


 

 

 

 

 Chlebek turecki

 

 

  • 1 duży bakłażan lub 2 małe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 puszka (850 g) pomidorów w zalewie 
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • połowa tureckiego chlebka (Fladenbrot)- ew. 2-3  duże bułki            
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

 

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, delikatnie posolić i odstawić na 15 minut.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Umyte pomidory pokroić w plastry. Ser feta pokroić w podłużne cienkie paski. Chlebek turecki pokroić w poprzek na 2 cm kawałki, 2 plastry pokruszyć.

Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać 3 oliwy, obsmażyć porcjami plastry bakłażana na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Piekarnik nagrzać do 200°C/ termoobieg: 175°C. Naczynie żaroodporne posmarować 2-3 łyżkami  sosu pomidorowego. Następnie układać kolejno warstwami: bakłażan, plastry pomidora, kawałki chlebka tureckiego. Polać sosem pomidorowym. Rosmarować kwaśną śmietanę. Ułożyć paski fety, posypać pokruszonym chlebkiem. Piec 40-45 minut. Podjemy na ciepło, smakuje wybornie polewając jogurtem naturalnym. Pycha!

Smacznego:-)

 

 

 

 

 



wtorek, 06 listopada 2012

 Zapiekanka z kapustą, ziemniakami

    i mięsem mielonym

 


 

 

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego  wołowo - wieprzowego
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera feta
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kromka białego chleba z poprzedniego dnia
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, gałka muszkatałowa

 Czosnek obieramy, kroimy na połówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki, gotujemy  wraz z czosnkiem w osolonej wodzie ok, 20 minut. W międzyczsie kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.

Ziemniaki z czosnkiem odcedzić, dodać 3 łyżki masła, mleko, sól, gałkę muszkatałową. Całość ugniatamy tłuczkiem tak jak na puree. Puree rozkładamy na dno  natłuszczonej  żaroodpornej  formy.

Włączyc piekarnik i nastawić na 200º , termoobieg  175ºC.

Na dużej patalni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Doprawić  solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostały  tłuszcz, wrzucamy poszatkowaną kapustę i smażymy ok, 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Połączyć z podsmażonym mięsem. W razie potrzeby ponownie doprawić. Wyłożyć na ziemńiaczane puree.

Ser feta pokroić w kostkę, wymieszać z śmietaną i doprawić pieprzem. Polać na zapiekankę. Chleb rozdrobnić palcami.    Łyżkę masła rozpuścić, wymieszać z chlebem i mielonymi orzechami, rozłożyć na wierzch zapiekanki. Całość pieczemy około 30 minut. Zapiekanka jest pożywna i  naprawdę pyszna!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


czwartek, 18 października 2012

Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami


 

  • 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • 175 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
  • 2 jajka
  • 125 g ciasta fillo

    Szpinak dokładnie oczyścić, oderwać łodyżki i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć na dużą patelnię lub do garnka i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą. Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać ser feta, oliwki, orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą (lub mała forma prostokątna).

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Delikatnie rozwinąć ciasto fillo. Jeden płat ciasta posmarować w  kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmarować olejem kolejny płat ciasta i ułożyć go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układać kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Posmarować dodatkowym olejem i rozłożyć kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, sosem i tzatzikami  lub sałatką. Tartę można też odgrzewać, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Smacznego! 

Źródło: Kwestia smaku

czwartek, 20 września 2012

 Sałatka z pieczonej marchewki z rukolą

 


 

 

 Szczególnie wyrafinowana sałatka, z delikatnie zapieczonej  marchewki z tymiankiem z  piekarnika. Uzupełnieniem smaku jest rukola i winegret balsamiczny. Polecam gorąco , tak jak i wszystkie przepisy na moim blogu :)

  • 1 kg marchwi
  • 1oo g rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 gałązek tymianku
  • 150 sera feta
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • Dressing:  3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka marmoladay z pigwy lub z jabłek, 2 ząbki czosnku, sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

 Piekarnik rozgrzać do 200°C. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na ukos na 3-4 mm cienkie plasterki. Rozłożyć cienką warstwą na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Listki tymianku oderwać od gałązek posypać na marchew, polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

W międzyczasie, wszystkie składniki do dressingu połączyć wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Upieczoną marchewkę nieco wystudzić, wymieszać z dressingiem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem lub octem balsamicznym. Odstawić na 10 minut.

Rukolę umyć, osuszyć, połączyć z marchewką i ziarnem słonecznika. Ułożyć na talarzu i posypać rozdrobnioną fetą.

Smacznego :-)


czwartek, 30 sierpnia 2012

    Sałatka z wątróbką

 



  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • po garści, sałaty lodowej, rucoli  (lub innej ulubionej)
  • strąk papryki
  • 100 g fety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dressing:

  • 3 łyżki octu  balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki,  jabłka wraz z skórką pokroić na  kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę, jabłka i natkę pietruszki. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Doprawi ć  do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie sładniki do dresingu włożyć do niewielkiego  słoika lub shakera, dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Paprykę kriomy w paski, fetę w kostkę. Rozkładamy na talerze, na wierzch układamy wątróbkę z jabłkiem, polewamy dressingiem, podajemy z pieczywem.

Smacznego :-)


 
1 , 2