Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kolacja

piątek, 11 października 2013

Małże w sosie pomidorowym

 


 

 

  • 1 kg małży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła+ 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych 400 g
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Małże bardzo dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia.

W głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na dużym  ogniu przez około 8-10 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Do gotującego się sosu włożyć małże. Gotować około 8-10 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie), po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy natką pietruszki. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Pychota... A jak jemy małże? Mięso możemy wydobywać widelcem badź używając pustej skorupki posługując się nią jako naturalne szczypce. I nie zapomnijmy o talerzu na opróżnione skorupki. ;-))  Smacznego!



piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sałatka z czerwonych buraczków

 


 

  • 5 średnich buraczków
  • 5- 6 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula (użyłam cukrowej- jest łagodniejsza)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Buraczki dobrze umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku w  200°C ,  do miękkości, przez około 70 minut. ( upiekłam buraczki równocześnie na dolnej  części piekarnika, piekąc kuraczaka- w myśl przysłowia: ”dwie pieczenie na jednym ogniu“ ;-)

A w międzyczasie ugotować jajka na twardo. Wystudzone jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To samo zrobić z obranym jabłkiem, ogórkiem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Przestudzone buraczki obrać, zetrzeć również na tarce o grubych oczkach. Składniki wszystkie połączyć dodając majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotowe.

Sałatka jest wyśmienita. Pochodzi z blogu: Kuchnia Broni- zmieniłam tylko nieco proporcje. Można ją podawać o każdej porze dnia. Doskonała również na przystawkę, podając np  z ciabattą. Można ją jeść, jeść i jeść i bardzo szybko zniknęła z talerzy.

Smacznego!

 

środa, 16 stycznia 2013

 Zapiekane warzywa pod serowym puchem

 


 

  • 500 g brokuła
  • 500 g marchewki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 500 g  sera twarogowego
  • 4 łyżki mleka
  • 2- 3  łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuł  podzielić na mniejsze różyczki, umyć. Oczyszczoną i umytą marchew pokroić w plasterki, obraną cebulę drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy marchew i podsmażamy przez 5 minut.  Po podsmażeniu marchewki dodajemy brokuł i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec wsypać mrożony groszek, przyprawić solą, pieprzem i gałką miszkatołową.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, ser, kaszkę mannę, mleko, dokładnie wymieszać, doprawić dobrze solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubujania dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę wymieszać  delikatnie z masą serową.

Żaroodporną formę (około 35cm x 24cm) wysmarować masłem. Wyłożyć podsmażone warzywa, rozmarować masę serową i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec około 35- 40 minut.

Smacznego !

poniedziałek, 22 października 2012

Soczysta Karkówka w ziołowej skorupce

 


 

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka kminku w ziarenkach
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku (lub suszonego)

Mięso umyć suszyć, jeżeli mięso pokryte jest większą ilością tłuszczu, należy go usunąć, ewentualne błony. Karkówkę ąnasmarować oliwą, posypać solą, pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum  1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Umytą natkę i majeranek osuszyć, posiekać- połączyć z masłem, cebulą, kminkiem, musztardą, tartą bułką. Masę   ugnieść dokładnie widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Karkówkę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, masę ziołową rozmarować wierzch mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200°C, (termoobieg 175°C) i piec 1,5 godziny. Mięso można podawać np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i sałatą.

SMACZNEGO :-))

 

wtorek, 26 czerwca 2012

 Pomidory  w  pierzynce  z  jajek

 


 

 

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego  sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz
  • świeży koperek

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry, połowę ułożyć na płaskim półmisku. Opruszyć solą i pieprzem do smaku. Posypać połową pokrojonego jajka, potem połową tartego sera, polać sosem jogurtowym. Następnie ułożyć kolejną warstwę pomidorów, jajek i sera. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego :-)

 

czwartek, 21 czerwca 2012

   Sałatka  z  tuńczykiem

 


 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • zielona sałata np. lodowa
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 200 g sera feta
  • prażony słonecznik
  • 2 łyżki soku z cytryny lub ocet winny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Fetę i umyte pomidory  kroimy w kostkę. Fasolkę wykładamy na sitko, polewamy wodą i odsączamy. 

Wszystkie składniki  wraz z tuńczykiem z oliwą łączymy i dokłdnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny.

Muszę jeszcze dodać, że sałatka jest przepysznaaaa.

Smacznego :)

piątek, 15 czerwca 2012

 Sałatka  z  brokuła  i  fety


 

  • 1 brokuł
  • 200 g fety greckiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka paryka w proszku

Jogurt połączyć z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, pieprzem, paryką.Fetę pokroić w kostkę.

Brokuł podzielić na rożyczki, umyć.  Blanszujemy: wkładamy rożyczki  do wrzącej wody z dodatkiem soli oraz cukru i gotujemy bez przykrycia przez 3 minuty. Po ugotowaniu brokuły odsączamy i przelewamy zimną wodą.

Brokuły i fetę układamy w naczyniu, polewamy sosem czosnkowym. Gotowe. Mała uwaga: ponieważ brokuły były blanszowane sałatka może “poleżeć”dłużej w lodówce.

Smacznego :)


piątek, 08 czerwca 2012

 Sałatka  antipasti  z  zielonymi  szparagami


Najlepsza sałatka antipasti. Pieczone warzywa w piekarniku. Doskonała na kolację czy przystawkę. My ją wprost  uwielbiamy ! Pychotkaaaaaa!!!

 

  • 2 średnie cukinie
  • 1-2  bakłażany
  • 3 srtrąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 4-5 średnich pomidorów
  • 6+ 2 ząbki czosnku
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżek białego  ocetu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki.  Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, obrany czosnek pokroić na plastry, paprykę w większe kawałki. Pomidory pokroić w plastry. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z z bułką tartą i natką pietruszki.

Warzywa wyłożyć na dóżą blaszkę, polać  oliwą z oliwek, posolić. Rozłożyć gałązki tymianku. Na wierzch poukładać pomidory, posypując po całości mieszanką z bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 25-30 minut. Wystudzić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Do sałatki najlepiej smakuje ciabatta.

Smacznego...

czwartek, 24 maja 2012

   Sałatka  drobiowa  z  curry

 


 

 

Pyszna, delikatna, orzeźwiająca, szybka sałatka drobiowa. Doskonała na obiad czy kolację. 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g- 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • 1 puszka ananasów w kawałkach 450 g
  • 1 puszka mandarynek 320 g
  • 1 puszka pieczarek 350 g
  • 1-2  łyżeczki curry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Piers z kurczaka ugotować na bulionie do miękkości ( z pozostałego bulionu można ugotować zupkę z makaronem dodadając marchewkę i natkę pietruszki np. dla dziecka ). Ostudzić i pokroić w kostkę.

Ananas, mandarynki, pieczarki, odcedzić. Dodać kawałki kurczaka, jogurt, majonez, curry, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać, schłodzić.

Smacznego!