Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: suszone pomidory

wtorek, 17 października 2017

Pasta kanapkowa-włoska

 


 

  • 10 listków bayzlii
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 250 g twarożku
  • sól ziołowa, pieprz

Bazylię i czosnek zmiksować, następnie dodać pokrojone pomidory i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Pasta doskoale nadaje się do surowych warzyw, chleba, bagietki, czy ciabatty.

 

środa, 26 kwietnia 2017

Kurczak z zielonymi szpargami w pysznym sosie


 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  •  około 10 szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki bulionu
  • około 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki

Piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem, czerwoną papryką, kurkumą, wymieszać z oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. W międzyczasie ugotować szparagi (4 minuty).

Na patelni roztopić masło, smażyć piersi kurczka na umiarkowanym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.

Zdjąć pokrywę, dodać śmietanę, i ponownie gotować, bez przykrycia przez około 6-7 minut, w międzyczasie przewracając mięso kilka razy. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać i zagotować.
Ułożyć szparagi, posypać natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem.



Źródło: Kwestia Smaku

wtorek, 11 października 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


 

 

  • 125 g makaronu wstążki 
  • 150 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Makaron ugotować  w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć, następnie dodać pokrjone suszone pomidory, na koniec dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć  przez minutę aż szpinak zwiędnie. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać  aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerze. 

 

Źródło: KwestiaSmaku





piątek, 04 lipca 2014

Pyszna sałatka włoska z makaronem

 


 

  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • 300 g makaronu np. penne
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g parmezanu

Dressing:

  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z pozotałymi składnikami dressingu. Pomidory i pomidory suszone z zalwewy pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić w wiórki. Bazylię opłukać pod bieżącą wodą i również pokroić.

Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Do zimnego makaronu dodać wszystkie składniki wyżej wymienione, i wymieszać. Na koniec polać dressingiem. Polecam i smacznego!

czwartek, 18 października 2012

Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami


 

  • 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • 175 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
  • 2 jajka
  • 125 g ciasta fillo

    Szpinak dokładnie oczyścić, oderwać łodyżki i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć na dużą patelnię lub do garnka i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą. Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać ser feta, oliwki, orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą (lub mała forma prostokątna).

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Delikatnie rozwinąć ciasto fillo. Jeden płat ciasta posmarować w  kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmarować olejem kolejny płat ciasta i ułożyć go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układać kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Posmarować dodatkowym olejem i rozłożyć kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, sosem i tzatzikami  lub sałatką. Tartę można też odgrzewać, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Smacznego! 

Źródło: Kwestia smaku

wtorek, 04 września 2012

Suszone  pomidory  domowym sposobem

 


Doskonała włoska przekąska, najsmaczniejsze wkonane domowym sposobem, są bardziej aromatyczne, soczyste, rozpływają się w ustach. Można nimi wzbogacić smak mięs, zup, sosów, zapiekanek, dipów, makaronów itd. Są rewelacyjne jedząc je po prostu ze świeżą bagietką.


  • około 5 kg dojrzałych pomidorów
  • oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn
  • sól morska
  • odrobina cukru
  • około 500 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • kilka ząbków czosnku

 Umyte pomidory, osuszone pomidory przekroić na ćwiardki. ( Ja nie wydrążam gniazd nasiennych, moim zdaniem są wtedy jesczcze bardziej  smaczne i soczyste, ale czas suszenia się wtedy wydłuża). Ułożyć skórką do dołu na dwóch  blaszkach  wyłożonych papierem do pieczenia, opruszyć solą i cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika  z termoobiegiem 70-100°C,  suszymy kilka godzin, przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Co jakiś czas podwyższałam temp. do 120ºC. Ja rozłożyłam suszenie na dwa dni.

Pomidory są gotowe jeśli są pomarszczone, ale nie wyschnięte  na wiór i posiadają  jeszcze swój naturalny czerwony kolor. Ususzone pomidory wkładamy  do naczynia posypujemy oregano, rozmarynem  bazylią, tymiankiem, dodajemy  obrane ząbki czosnku i  ocet. Mieszamy dokładnie, przekładamy do  umytych małych słoiczków, do słoiczka można także włożyć świeże gałązki rozmarynu. Pomidory zalewamy bardzo ciepłą oliwą, zakręcamy nakrętkami i i ustawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Można zalać zimną oliwą, ale wóczas należy przechowywać je w lodówce.


wtorek, 17 kwietnia 2012

   Pyszna  zapiekanka  z  cukiną 

 


Bardzo smaczna zapiekanka, ( klasyka- cukinia z fetą, dla mnie połączenie idealne ) zapiekana z ryżem i mięsem mielonym. Szybko znikała z naszych talerzy. Polecam :-)

 

  • 170 g ryżu
  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 150 g sera feta
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ryż ugotować  według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Suszone pomodory pokroić na kawałki. Gałązkę romarynu umyć, oderwać igiełki i drobno posiekać.

Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać cebulę i czosnek, rozmaryn, podsmażyć. Przyprawic solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu (w razie potrzeby dodać łyżkę oliwy ) podsmażyć cukinię przez 2-3 minuty. Połączyć z suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem.

Fetę rozdrobnić. 100 g fety połączyć z rozmąconym jajkiem z kwaśną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

Ryż, mięso i cukinię  rozłożyć warstwowo w natłuszonym naczyniu żaroodpornym. Polać masą śmietanowo- serowo- jajeczną. Posypać pozostałą fetą. Zapiekać 20- 25 minut w 200°C.

Smacznego :-)




poniedziałek, 02 kwietnia 2012

   Bakłażan  z  kaszą  bulgur


Super smaczny pomysł na bakłażana. Danie bezmięsne- wegetariańskie. Wyrazista w smaku, zdrowa, kasza bulgur z suszonymi morelami, pomidorami, przyprawiona cynamonem. Całość w połączeniu z sosem  jogurtowo- imbirowym daje niesamowity smak.

Kaszę bulgur można zamienić na kaszę kuskus, ryż. Robiłam to danie kilkakrotnie i polubiłam je bardzo. Polecam, jeśli lubisz niecodzienne smaki. 

  • 2 bakłażany
  • 2 łyzki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g kaszy bulgur ( gruba)
  • 200 g bulionu
  • 4 suszone pomidory
  • 10 suszonych moreli
  • połowa zielonej części pora
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sos jogourtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (około 2 cm)
  • sól morska, biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 190°C. Bakłażany umyć, przekroić w poprzek na pół, ponacinać miąższ. Posmarowć oliwą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika na 25 min.

Kaszę bulgur zalać bulionem i gotowć na małym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania bulionu (na sypko).

Mrele, suszone pomidory i porkroić. Dodaj do kaszy, doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Z upiczonych  bałkażanów wyjąć miąższ,  pokroić drobno i dodać do kaszy- wymieszać. Wnętrza bałkażanów posypać solą i pieprzem, rozłożyć farsz. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczone bałkażany podawać ciepłe z chłodnym sosem jogurtowym.

Smacznego :)


sobota, 17 marca 2012

  Spaghetti z rukolą i pomidorami 

 


Błyskawiczne, proste danie w 20 minut. Szczególnie dla tych którzy są zapracowani i nie lubią stać długo w kuchni. Smaczny, lekki, cytrynowy w smaku,  makaron spaghetti z rukolą, suszonymi i świeżymi pomidorami. Polecam serdecznie.

 

 4 porcje

 

  • 400 g spaghetti
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 ząbki czosku
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina cukru
  • 40 g sera  parmezan

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Suszone pomidory pokroić w paski, umyte pomidorki przepołowić, czosnek posiekać. Rukolę opłukać i osuszyć. 

Na patelni rozgrzać oliwę z suszonych pomidorów, podsmażyć krótko  czosnek, suszone pomidory. Nastepnie dodać przepołowione pomidorki, sok i otarta skórka z cytryny. Poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodać makaron, połączyć z rukolą. Podawać na talerzach  posypując wiórkami parmezanu. Życzę smacznego!



środa, 14 marca 2012

   Focaccia  z  oliwkami

 


 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej ( lub przenna )
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 1/3  szklanki ciepłego mleka
  • 4- 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki posiekanych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Mąkę przesiać do miski wraz z solą. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut. Następnie wlać do mąki i dodać oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto, powpli wlewając ciasto. Dodać posiekane oliwki, pokrojone drobno suszone pomidory i tymianek. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 23 x 29 cm natłuścić, przełożyć ciasto i rozłożyć na całej powierzchni formy. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać gruboziarnistą solą. Piec około 30 minut.

wtorek, 14 lutego 2012

  Makaron serduszka z krewetkami


Wspaniałe,  smaczne, lekkie danie.  Idealne  na Walentykową romantyczną kolację. Delikatnie  rozgrzewające dzięki papryczce chili. Polecam gorąco :-)

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 250-300 g krewetek tygrysich
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście rucoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • pół papryczki chili drobno pokrojonej
  • tarty parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Pokrojony w plasterki czosnek,suszone pomidory, chili, włożyć na rozgrzaną oliwę. Krótko podsmażyć.

Dodać umyte i osuszone krewetki. Podsmażyć delikatnie, wlać białe wino i sok z cytryny.

Poddusić, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z makaronem i rucolą.

Posypać wiórkami tartego parmezanu i danie gotowe.

 Życzę smacznego!