Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ziemniaki

środa, 10 lutego 2016

Zapiekanaka z kiszoną kapustą, ziemniakami i mięsem

 


 

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • około 800 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • około 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po przestudzeniu obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plastry.

Na  rozgrzaną patelnię włożyć mięso, pokrojoną drobną cebulę i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, wyłożyć do naczynia żaroodpornego (około 36x24 cm), posypać mielonym kminkiem. Następnie na kapustę wyłożyć podsmażone mięso, ziemniaki w plastrach.

Sos beszamelowy: na patelni rozpuśić masło, dodać mąkę i połączyć składniki, gdy utworzy się jednolita masa, wlewać powoli mleko, cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać energicznie trzepaczką, by nie powstała klucha. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić do samaku solą, peprzem, gałką muszkatołową. oraz sokiem z cytryny.

Zapiekankę polać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C i zapiekać około 35-40 min. Smacznego.


niedziela, 09 lutego 2014

Polędwiczka w czarnym pieprzu z pysznym sosem pieczarkowym i

z chrzanowym purée ziemniaczanym


 

 

 

4 porcje:


• 1 polędwica wieprzowa o wadze 500 g

• sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Sos z pieczarkami:
• 350 g pieczarek

• 1/2 szklanki gorącego bulionu
• kilka suszonych grzybów
• 1 łyżka sosu worcester
• 1 mała cebula szalotka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka masła

• 1 kieliszek brandy
• 1 łyżka musztardy dijon
• 60 ml śmietany 30%


Purée ziemniaczane z chrzanem:

• 800 g ziemniaków
• 2 łyżki chrzanu
• 1 łyżka masła

Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcester. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.

Piekarnik nagrzać do 180° C. Polędwicę doprawić solą, posmarować 1 łyżką oliwy i dokładnie obłożyć pieprzem. Rozgrzać patelnię ( nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia). Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika na blaszkę, i piec przez 20 minut.

Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę gotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki.

Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz, nie kroić przed upływem 8 minut.

Purée ziemniaczane z chrzanem: obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki. Jako dodatek może to być dowolna surówka, u mnie był gotowany brokuł. Danie jest wyśmienite, a sos przepyszny. Moi mężczyźni się zajadali, ja oczywiście również ;-))  Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com.


 


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z ziemniakami

 



  • 300 g matiasów w oliwie
  • 5-6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka natki pietruszki, koperku, szczypiorku

Ugotowane przestudzone  ziemniaki obrać z łupinek i jajka obrane ze skorupek pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać posypać solą i odstawić na 10 minut. Matjasy, obrane jabłko pokroić w kosteczkę. Ogórki jeśli są małe w plasterki lub kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku połączyć. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

czwartek, 14 listopada 2013

Bruschetta z ziemniaków

 


 

  • 6 większych ziemniaków
  • połowa pora
  • 2-3 pomidory
  • 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g starej mozzarelli lub sera gouda
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, oregano, listki świeżej bazylii

Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować w osolonej wodzie około 25 minut. Ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż.

Umyte pomidory pokroić w kosteczkę, oliwki w plasterki, por i czosnek drobno pokroić. Warzywa wymieszać, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem, oregano. Wyłożyć na połówki ziemniaków. Posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pokrojoną bazylią (ja zapomniałam).

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Z młodymi ziemniakami i pomidorowym sosem BBQ.

 


 

 

 

 



• 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
• 4 udka lub 8 pałek  z kurczaka
• pęczek zielonych szparagów
• oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony pieprz
• kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• kilka gałązek oregano lub tymianku

Sos BBQ:

• 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka sosu worcestershire
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) - opcjonalnie

Wszystkie składniki sosu zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułożyć w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka położyć na desce do krojenia skórką do dołu i ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać do około 1/3 wysokości szparaga. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano i piec przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów). Danie delikatnie przemieszać i nałożyć na talerze.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. com


piątek, 24 maja 2013

Sałatka z zielonych szparagów i ziemniaków

 


 

  • pęczek zielonych szparagów (500 g )
  • około 500 g ziemniaków
  • 150- 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z limonki
  • około 2-3 łyżki posiekanego świeżgo kopreku

Ziemniaki ugotować w łupinkach. Wystudzić. Zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, jeśli jest potrzeba (gdy są grubsze) obrać 1/3 od dołu. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru 3-4 minuty. Wystudzić. Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w plasterki, połączyć z szparagami. Dodać jogurt, majonez, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki. Schłodzić. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla- ryb, mięsa, lub jako danie samodzielne. Życzę smacznego !

piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Zupa buraczkowa z kulkami mięsnymi

 


 

  • 4 małe buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała  czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • tarty parmezan

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Buraczki, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Umyte buraczki pokroić na mniejszą kostkę, a ziemniaki na większą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone buraczki i ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion, dodać kminek, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 25 minut.

Mięso wymieszać z wyciśniętą bułką, majerankiem, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki,  włożyć do zupy, zmniejszyć ogień  na minimum i pozostawić zupę jeszcze na 15 minut. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupę udekorować tartym parmezanem. Zupa jest intensywna w smaku, pożywna i wyśmienita. Polecam!

Smacznego :-)

 

czwartek, 28 marca 2013

Zupa pieczarkowa- krem

 


 

 

 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki

Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę  obrać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i podsmażyć. Przełożyć do większego garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki. Zalać około 1,5 litra wody, włożyć kostkę rosołową, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać śmietanę (wczesniej wymieszać z kilkoma łyżkami zupy), doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zupę podawać posypaną natką pietruszki.


wtorek, 12 marca 2013

Prosty kapuśniak


 

 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 kawałki wędzonej kiełbasy np. myśliwska
  • 2 łyżki masła
  • 0k0ło 1, 5 l bulionu
  • 2 listki laurowe, ziele angielskie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kapustę pokroić, włożyć do większego garnka, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek zalać wodą i gotować do miękośći (około 30 minut). Do drugiego garnaka wlać bulion, dodać obrane i pokrjone w kosteczkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotować przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Do ugotowanej kapusty wlać bulion wraz ziemniakami i marchewką oraz dodać podsmażoną cebulę z kiełbasą, (w razie potrzeby dolać wodę). Doprawić do smaku solą, pieprzem. Całość gotować jeszcze przez około 10 minut.

Smacznego!

wtorek, 05 lutego 2013

Zupa warzywna z kabanosem

 


 

  • 400 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kabanosów
  • 500 g ziemnaków
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Kabanos i obrany czosnek pokroić w talarki. Obrane, umyte ziemniaki w grubą kostkę. Gałązki tymianku umyć, osuszyć, oderwać listki.

W garnku rozgrzać oliwę. Kabanos i ziemniaki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać fasolkę (może być zamrożona), paprykę, czosnek- podsmażyć. Po czym wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 30 minut. 

Oliwki pokroić w plasterki. Oliwki, listki tymianku, sok z cytryny, dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić do smaku  sólą i pieprzem. Zupa jest szybka w wykonaniu, pożywna i bardzo  smaczna. Polecam.

Smacznego!

wtorek, 04 grudnia 2012

Pieczona soczysta pierś z kurczaka w ziołach

 


  • 4 małe piersi z kurczaka
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki dowolnych posiekanych świeżych  ziół np, tymianek, bazylia, natka pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml bulionu

Mięso umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać, drobno posiekać, połączyć z musztardą, serkiem śmietankowym, bułką tartą, ziołami. Masę ziołową rozmarować na piersi z kurczaka, wlać bulion i  wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC. Piec przez około 20-25 minut w zalażności od wielkości piersi.  Mięso podajemy pokrojone w plastry  np, z  pysznym dipem z ajvar, z pieczonymi ziemniaczkami i z świeżą sałatą.

 

Dip z pasty ajvar :

  • 2- 3 łyżki gotowej pasty ajvar ( do kupienia w supermarkecie )
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 250 g jogurtu naturalnego lub twarożku lub kwaśnej gęstej śmiatany (to co kto lubi :-)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki dokładnie połączyć, dodając przecićnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

 

Ćwiarteczki ziemniaczane :

  • 800 g małych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • morska sól gruboziarnista
  • ew. dowolne zioła: rozmaryn, koperek, tymianek, papryka w proszku

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić wraz z skórka na  drobne ćwiardki- ósemki i układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, solą gruboziarnistaą . Pieczemy w 180 ºC, 30-40 minut na złoty kolor i do miękkości. Od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)

 

 

 

 


wtorek, 06 listopada 2012

 Zapiekanka z kapustą, ziemniakami

    i mięsem mielonym

 


 

 

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego  wołowo - wieprzowego
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera feta
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kromka białego chleba z poprzedniego dnia
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, gałka muszkatałowa

 Czosnek obieramy, kroimy na połówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki, gotujemy  wraz z czosnkiem w osolonej wodzie ok, 20 minut. W międzyczsie kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.

Ziemniaki z czosnkiem odcedzić, dodać 3 łyżki masła, mleko, sól, gałkę muszkatałową. Całość ugniatamy tłuczkiem tak jak na puree. Puree rozkładamy na dno  natłuszczonej  żaroodpornej  formy.

Włączyc piekarnik i nastawić na 200º , termoobieg  175ºC.

Na dużej patalni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Doprawić  solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostały  tłuszcz, wrzucamy poszatkowaną kapustę i smażymy ok, 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Połączyć z podsmażonym mięsem. W razie potrzeby ponownie doprawić. Wyłożyć na ziemńiaczane puree.

Ser feta pokroić w kostkę, wymieszać z śmietaną i doprawić pieprzem. Polać na zapiekankę. Chleb rozdrobnić palcami.    Łyżkę masła rozpuścić, wymieszać z chlebem i mielonymi orzechami, rozłożyć na wierzch zapiekanki. Całość pieczemy około 30 minut. Zapiekanka jest pożywna i  naprawdę pyszna!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


poniedziałek, 15 października 2012

Cytrynowe pieczone ziemniaki

 



  • 1 kg małych ziemniaków (ja użyłam czerwonych)
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na ćwiardki. Cytryny umyć w gorącej wodzie, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w ćwiardki. Z gałązek rozmarynu oderwać igiełki,  posiekać i wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, pokrojonym w plasterki czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszce, polać marynatą, wymieszać. Na wierzch poukładać kawałki cytryny obtoczone w cukrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut.

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do ryb, mięsa. Można je rówież  podawać jako danie samodzielne z twarożkiem lub sosem tzatziki.

Smacznego...

 

piątek, 05 października 2012

  Zupa dyniowo- pomarańczowa

 


 

2 porcje:

  • 500-600 g dyni Hokkaido
  • 150 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cebulki dymki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • połowa małej papryczki chilli
  • kawałek imbiru (0k. 20 g)
  • 2 łyżeczki curry
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dynie pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Ziemniaki obrać, również pokroić na kawałki, cebulę, chilli, imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. W  większym garnku roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę i chilli, dodać pokrjoną dynię i ziemniaki, podsmażyć 5 minut, po czym dodac imbir i curry, delikatnie podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy i bulion, dusić pod przykryciem przez 15-20 minu.

Cebulke dymke umyć, pokroić w krążki i podsmażyć z mięsem mielonym, przyprawić solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, doprawi sol i piepryem, wyłożyć na talarze, posypać  mięsem mielonym. Gotowe.

Smacznego!

poniedziałek, 16 lipca 2012

 Pieczone ziemniaki w mundurkach

 


 

 

 

  • 4-6 bardzo dużych ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g małych pieczarek
  • około 300-400 g twarożku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypiorek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C. Zimniaki dokładnie umyć, każdy owinąć ciasno  folią aluminiową. Ziemniaki ułożyć na kratce z piekarnika, piec około  1-1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzając wykałaczką czy są miękkie.

Piers z kurczka umyć, pokroić na drobną kostkę, dodać łyżkę oliwy, przyprawić solą, pieprzem, papryką, lub ulubionymi przyprawami. Marynować przez około 30 minut.

Twarożek połączyć z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, umyć, przekroić na ćwiardki.

Gdy ziemniaki są  miękkie, pozostawić je w środku i wyłączyć piekarnik. W tym czasie na dwóch patelniach usmażyć pieczarki na maśle i  zamarynowane mięso. Ziemniaki wyjąć z pikarnika, folię ściągnąć na boki, przekroić ziemniaka przez środek, nałożyć  łyżkę twarożku, ułożyć pieczarki i mięso, polać twarożkiem i udekorować szczypiorkiem. To samo zrobić z pozostałymi ziemniakami. Podajemy przyrządzone na ciepło. Pychotka...

Smacznego :)


niedziela, 06 maja 2012

 Casserole z  kurczakiem, ziemniakami i czarną fasolą





 Pyszne danie jednogarnkowe. Kurczak casserole  wykonałam już kilka razy i za każdym razem smakuje mi coraz bardziej. Koniecznie do wypróbowania :-)

  • 3-4 udka kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g małych ziemniaków (pokrojone na ćwiartki)
  • 2 małe cebule
  • 1 puszka czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)
  • 1 filiżanka bulionu drobiowego
  • 1 cytryna pokrojona ćwiartki
  • sól morska

Marynata

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kurczaka, umyć osuszyć, posolić. Składniki marynaty połączyć. Udka wraz z marynatą włożyć do woreczka foliowego, zamknąć szczelnie klamrą bąć gumką, kilka razy obracając woreczek do dokładnego połączenia się kurczaka z marynatą.Wstawić do lodówki  na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.  Dzięki takiemu marynowaniu przyprawy dobrze wnikają w mięso, a kurczak po upieczeniu jest aromatyczny i soczysty.

Piekarnik nagrzać do 200°C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać ziemniaki i  cebulę pokrojoną w ósemki.  Podsmażyć na dużym ogniu  mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka,  włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty. Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut. 

Smacznego :)

Żródło: Kwestia Smaku.com

wtorek, 24 kwietnia 2012

   Ziemniaki  z   curry  

 


 

Przepyszne, aromatyczne ziemniaczki smażone z przypawami orientalnymi, doskonały dodatek do dania głównego, np. ryby, do potraw mięsnych, lub jako danie samodzielne. Polecam...

Źródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja

 

  • 500- 600 g małych ziemniaków
  • ½ łyżeczki kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 pomidory
  • 1-2 suszone papryczki chili, lub płatki chili

Ziemniaki ugotawać na pół miękko. A w międzyczasie, na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć nasiona kopru włoskego. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć przez 4-5 minut. Dodać posiekany czosnek, imbir i ponownie podsmażyć. Dodać pozostałe przyprawy, podsmażyć, następnie dodajemy pokrjone w kostkę w pomidory, chili. Podlać 250 ml wody, w razie potrzeby dolewać. Dusić przez około 15-20 minut. Dodać ziemniaki. Zmniejszyć ognień i gotować do miękkości ziemniaków.

 

Smacznego !

wtorek, 27 marca 2012

   Wątróbka drobiowa z jabłkiem

 


Wyśmienity pomysł na obiad.  Niesamowity smak  kurzej wątróbki, z duszoną cebulą,  jabłkiem i tymiankiem. Bardzo polecam.

  • 500 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka )
  • 2 kwaśne  jabłka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • tymianek do smaku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki, obrane  jabłka na mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Dodać przyprawy, sok z cytryny, mleko, natkę. Podgrzewać chwilę, po czym podawać ciepłą  np, z ziemniakami puree.


Smacznego !

 

 

poniedziałek, 26 marca 2012

  Frittata  z  warzywami

 


 Frittata to prosty przepis na szybkie danie, którego podstawą są jajka. Można ją  wykonać  na wiele sposobów: mięsną, wegetariańską, śródziemnomorską, dadać ulubione świeże zioła.  W zależności od tego co masz  pod ręką  i co lubisz. Można ją podawać na zimno lub ciepło,  jako przystawka lub danie główne. 


  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 150 g  mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatałowa do smaku

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion, pokrioć na paski. Cebulę posiekać. Fasolkę wrzucić do osolnego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Połączyć z serem, posiekaną natką i szczypiorkiem, przyprawić solą, pieprzem, gałką.

Na ceramicznej lub żeliwnej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, paprykę, fasolkę. Pod koniec smażenia dodać pokrjone ziemniaki, następnie zalać wszystko masą jajeczną. Patelnię wstawić  do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekać 10-15 minut, aż wierzch fritaty będzie ścięty.

Smacznego :)

 


piątek, 02 marca 2012

  Zapiekany koper włoski z  mięsnymi kulkami

 


Smaczna, z lekkim posmakiem anyżku. Dość sycąca zapiekanka z udziałem fenkułu, ziemniaków, kuleczk z mięsa wołowego mielonego, mozarelli, polana sosem jajecznym.Warto spróbować.

  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 kulka mozzarelii (125 g )
  • sól morska,   świeżo zmielony pieprz,słodka papryka w proszku

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie  15- 20 min. Cebulę pokroić w kosteczkę. 1/3 cebuli połączyć z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą,1 jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką. Uformować około 20 kuleczek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kulki mięsa 5 min. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć  pozostałą cebulą z posiekanym  drobno czosnkiem.Wlać mleko,podgrzać,dodać kwaśną śmietanę. Odstawić na bok.

Oczyść  bulwy kopru. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać. Ddetnij łodyżki i korzonki. Bulwy pokroić pionowo w  cienkie plastry.Ugotowane ziemniaki pokroić w większe kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dojąc kulki mięsne i koper.

Pozostałe 2 jajka rozmącić, połączyć z sosem cebulowym, doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Wylać  na zapiekankę. Mozarellę pokroić w plasterki poukładać na wierzch. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C i piec przez około 30 min.

Smacznego :-)


 


wtorek, 21 lutego 2012

   Łosoś w papilotach


Danie 3 w 1, czyli w pergaminowe paczuszki zostały zawinięte ziemniaki, pomidorki daktylowe i łosoś. Po czym zapiekane były krótko w piekarniku. Cudowny aromatyczny, piękny zapach łososia, koperku i czosnku, długo roznosił się w powietrzu. Mały nakład pracy i czasu, a smak rewelacyjny. Polecam serdecznie.

 

3 porcje:

  • 350 g filetu z łososia
  • 400 g młodych ziemniaków (lub innych mini)
  • 200 g pomidorków np; daktylowch,koktajlowych
  • 3 plastry cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka koperku
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Dobrze umyte ziemniaki ugotować na półtwardo. Po ostudzeniu przekrój na pół. Łososia podzelić na trzy porcje, posolić i popieprzyć. Pomidorki umyć i osuszyć. Koperek umyć i posiekać. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich ułożyć porcję ziemniaków, łososia, pomidorki, plaster cytryny, ząbek pokrojony w plasterki. Wszystko skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać koperkiem, posypać solą i pieprzen. Papilotki skręcić w kształcie cukierka. Całość  wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 20 minut. Danie podawać w papierze.

 

 

Wersja druga papilotek,  zamiast łososia ja dodałam ser feta-kozi, a koperek zamieniłam na suszoną bazylię i oregano.

Życzę smacznego!