Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: beza

sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto kruche z malinami

 


 

 

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Owoce
  • 600 g malin (mrożone rozmrozić)
  • 400 g nektarynek lub brzoskwiń
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownice 28 Ø cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
Mąkę wsypać do misy miksera, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Zmiksować mikserem, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciastem wyłożyć spód oraz 2 cm boków, spód podziurkować widelcem.
Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki, połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na spód z ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w
170°C . Następnie ustawić 60°C + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po lekkim przestudzeniu można już podawać.

 

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



piątek, 21 kwietnia 2017

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

 




 

Kruchy spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
  • około 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej  bez pestek
  • 3 łyżki płatków migdałów
Beza
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm, posmarować masłem. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść palcami masło z mąką aż powstanie kruszonka, dodać żółtka i ponownie zagnieść do połaczenia się składników. Ciastem wylepić formę. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 175° C (góra i dół). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i połowę konfitury malinowej, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez 30 sekund.

Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą, wyłożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 175° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 65° i włączyć  termoobieg, suszyć bezę przez 15 minut.





poniedziałek, 27 lutego 2017

Tort Royal z truskawkami

 


 

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

Beza

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki
  • 200 g truskawek
  • 200 g dżemu truskawkowego

Krem orzechowy

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
Krem biała trufla
  • 200 g białej czekolady
  • 350 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
Nasączenie
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki Malibu

Dekoracja

  • około 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach



Biazkopt: jajka ocieplić w temperatury pokojowej. Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C. Oddzielić białka od żółtek. 4 białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając około 6-7 minut. Następnie dodawać po jednym żółtku ( 7 sztuk) nadalcały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać 1/3 do ubitych jajek (ponownie przesiać przez sitko) i delikatnie wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować. Dodać resztę mąki i wymieszać delikatnie trzapaczką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec 25 minut, po upieczniu wystudzić.

Beza: piekarnik nagrzać do 170°C. Na papieprze do pieczenia narysować krąg o średnicy 24 cm, ułożyć na blaszce. Białka wlać do czystej, suchej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce drobny cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez kilkanaście sekund do połączenia się składników, bezę wyłożyć na narysowany krąg. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC, i piec jeszcze przez 20 minut. Wystudzić. Truskawki: umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na plasterki.
Krem orzechowy: do miski włożyć masło orzechowe, kawę, pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder. Ubijać przez około 2 - 3 minuty, aż masa stanie napuszona. Dodać mascarpone i miód, miksować jeszcze przez około 1 minutę aż krem będzie puszysty.
Krem biała trufla: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej- i do ciepłej czekolady dodawać po łyżce mascarpone (wcześniej wyciągnięty z lodówki), za każdym razem mieszając energicznie łyżką.  Ubić śmietankę razem z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Nasączenie: biszkopt przekroić na 2 blaty (dolny może być nieco grubszy). Dolny blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, posmarować dżemem, ułożyć truskawki a następnie 3/4 kremu biała trufla. Położyć drugi krążek, nasączyć pozostałym Malubu z sokiem z cytyny, wyłożyć krem z masła orzechowego i posypać  1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej w granulkach.
Boki tortu posmarować resztą białego kremu, na wierzchu położyć bezę. Boki posypać kawą w grnulkach. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Źródło: Kwestia Smaku. com



środa, 28 grudnia 2016

Tort z kremem chałwowym i bezą kawową

 



 

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wody
Krem chałwowy:
  • 500 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 chałwy waniliowej
Oraz
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoiczek wiśni w syropie lub spirytusie
  • 200 ml herbaty korzennej+ 4 łyżki rumu (opcjonalnie)

 Biszkopt:

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C.Oddzielić białka od żółtek. Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, po 1 łyżce, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku (7 sztuk) cały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać masę jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z kakao, dodać w trzech partiach do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką lub bardzo wolno miksować mikserem. Wyłożyć do formyi piec przez 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie ostudzić. Następnie przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji boków.
Beza:
Piekarnik nagrzać do 140°C. Białka wlać do miski, dodać małą szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier po łyżce cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną, octem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody.Wyłożyć na spód formy 24 cm wyłożonej papierem. Piec przez 1 i 1/2 godziny.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zdjąć z papieru podcinając bezę nożem. Zachować okruszki.
Krem chałwowy:
Ubić mascarpone z cukrem waniliowym (ok. 2 minuty). Dodać rozkruszoną chałwę i zmiksować. Wstawić do lodówki.
Przełożenie:
Herbatę korzenną ostudzić i wymieszać z rumem.
Pierwszy dolny blat położyć na paterze, posypać przez sitko łyżeczką kawy, skropić połową nasączenia, wyłożyć wiśnie oraz połowę kremu chałwowego.
Położyć drugi krążek, znów posypać kawą, nasączyć, rozsmarować resztę kremu chałwowego (2 łyżki zostawić na boki). Na wierzch położyć bezę, boki posmarować resztą kremu, obłożyć okruszkami biszkoptu i bezy. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Źródło> Kwestia smaku



 



niedziela, 31 lipca 2016

Pavlova 2

 


 

 

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny



Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta, sztywna i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Pianę wyłożyć szpatułką na narysowane kręgi, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc. Bęzę można upiec dzień wcześniej.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski, dodać mascarpone, cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyć na wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem. 

poniedziałek, 19 października 2015

Pavlova z kremem mascarpone i figami


 

 

  • 4 białka z jajek (L)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
 
Krem mascarpone:
  • 125 g zimnego mascarpone
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 125 ml śmietanki kremowej 30%,  zimnej
  • 3 figi lub inne owoce sezonowe
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm.

Białka  ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.

Pianę wyłożyć dużą łopatką na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i podnieść szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie lekko piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej.

Krem mascarpone: mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę  ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.

Na krem wyłożyć owoce (figi pokroić na ćwiartki), polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.


Źródło: Kewestia Smaku.com





 



Tagi: beza figi
17:05, ginam35 , Torty
Link Komentarze (1) »
sobota, 01 sierpnia 2015

Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą


 

 



Kruchy spód
  • 150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
  • 50 g cukru
  • 90 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
Budyń
  • 1 budyń 60 g śmietankowy
  • 500 ml mleka
Owoce
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Piekarnik nastawić 170°C.
W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170° C. Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem. Polecam gorąco, tarta jest wyśmienita ;-)
Źródło:  Kwestia Smaku. com





Tagi: beza
23:04, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 kwietnia 2015

  Pavlova

 


 

 

 

 

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny

Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Szpatułką nałożyć na kręgi pianę, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski i mocno schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć z lodówki, wsypać cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyćna wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem.

 

 

czwartek, 26 lutego 2015

Tort bezowy z malinami

 


 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 4 żółtka
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g marcepanu
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli

Masa malinowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 500 g malin
  • 70 g cukru
  • 6 płatków żelatyny

2 tortownice o wymiarach 26 cm ø posmarować masłem. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z marcepanem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na  przemian z mlekiem. Połowę ciasta wyłożyć do jednej tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 175ºC. 2 białka ubić na sztywno, dodając stopniowo 90 g cukru z szczyptą soli. Ubitą pianę wyłożyć falisto na ciasto, zachowując 1 cm odstęp od brzegu tortownicy. Posypać połową ilości płatków migdałowych.  Wstawić do piekarnika, piec około 25 min. Wystudzić. To samą uczynić z drugą połową ciasta, białek i płatków migdałowych. Wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 min. 300 g malin i cukier zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia ziarenek. Żelatynę wycisnąć i rospuścić w ronedlku na delikatnym ogniu, wymieszać z 3 łyżkami zmiksowanymi malinami. Następnie połączyć z pozostałym musem malinowym cały czas mieszając. Wstawić w chłodne miejsce. Gdy mus malinowy zacznie tężęć, ubić na sztywno śmietanę. Dodać do musu i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Dodać pozostałe maliny (zostawić kilka do dekoracji) i wymieszać delikatnie łopatką.

Wystudzony spód ułożyć na paterze, wokół przypiąć obręcz do dortów. Wyłożyć masę malinową około 1 cm od brzegu obręczy. Przykryć drugim wystudzonym spodem ciasta. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować odłożonymi malinami. Smacznego!


poniedziałek, 05 stycznia 2015

Tort dacquoise


 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23-24 cm. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier i cukier trzcinowy stopniowo, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać octet winny i zmiksować, oraz daktyle, i delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć nierówno na zaznaczone na papierze okręgi.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130°- 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g masy kajamkowej z puszki lub 10 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • daktyle i orzechy do dekoracji

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami. Inspiracja  pochodzi z Moje wypieki.



Tagi: beza orzechy
20:44, ginam35
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 października 2013

Puszysty tort  jabłkowy z bezą


 

 

 

  • 125 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g+ 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • około 3 łyżki płatków migdałowych
  • 600 g jabłek
  • 350 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • puder cukier do posypania

Tortownicę o wymiarach 26 cm ø nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Masło, 100 g cukru, cukier waniliowy, szczypta soli- utrzeć mikserem, stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, następnie wsypywać powoli 150 g cukru, i dalej ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubitą bezę rozłożyć na ciasto, tworząć nierówne fale. Posypać płatkami migdałów.  Wstawić do piekarnika, piec 30- 35 minut, ew. na 11-15 przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ułożyć na kratce, zdjąć obręcz i wystudzić.

Obrane jabłka pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Do garnka wlać 300 ml soku jabłkowego, dodać cukier i jabłka. Dusić przez 5- 8 minut bez przykrycia. W pozostałym 50 ml soku jabłkowym rozmieszć budyń, wlać do gotujących się jabłek i gotować jeszcze  przez 1 minutę.

Ciasto przekroić na dwie części. Dolną część ułożyć na paterze, założyć obręcz od tortownicy, rozsmarować mus  z jabłek, wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, rozłożyć na warstwę jabłek. Przykryć drugim krążkiem ciasta z bezą. Posypać cukrem pudrem, schłodzić w lodówce. Smacznego. Niebo w gębie ;-))


czwartek, 17 maja 2012

 Obłędny  tort  rabarbarowy  z  bezą

 


Tort jest naprawdę obłędny w smaku, rozpływa się w ustach. Niezwykle prosty do wykonania. Koniecznie do wypróbowania!    

P.s  Torcik  jest dla papi od synka Louisa. Mamy nadzieję, że będzie mu smakował ;-)

  • 500 g rabarbar
  • 400 g śmetany kremówki 30%
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek cukru
  • cukier puder

Skadniki na ciasto :

  • 4 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 150 g mąki
  • 125 g cukru ( ja dodałm 100 g )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  (lub 1 łyżka cukru waniliowego)
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

Beza :

  • 4 białka
  • 200 g cukru ( ja dodałam  150 g )

Tortownicę z odpinaną obręczą o wymiarach 26 cm ø, nasmarować tłuszczem. Najlepiej gdy mamy dwie.

Nagrzać piekarnik do 175° C.

Ciasto: Masło, cukier, szczypta soli, ekstrakt z wanilii, utrzeć mikserem, następnie dodawać pojedyńczo żółtka cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem, na przemian z mlekiem. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać.

Beza : Białka ubić na sztywno, następnie dodawać  stopniowo 200 g cukru.

Połowę ubitej  piany wyłożyć na cisto w tortownicy, posypać 2 łyżkami płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika, piec 25-30 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.

To samo zrobić z drugą połową cista i piany z białek, posypując 2 łyżkami  płatków migdałowych. Upiec, wystudzić.

W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, zalać 100 ml wody i dodać 4-5 łyżki cukru. Dusić pod przykryciem na małym około 5 minut. Budyń rozmieszać z 6 łyżkami wody, wmieszać do rabarbar, zagotować ( 1 minutę). Nieco wystudzić i równomiernie rozłożyć na upieczony ciasto z bezą. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wyłożyć na schłodzony rabarbar, przykryć drugim ciastem z bezą. Posypać cukrem pudrem. Polecam gorąco.

Smacznego :-)