Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: szpinak

wtorek, 11 października 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


 

 

  • 125 g makaronu wstążki 
  • 150 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Makaron ugotować  w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć, następnie dodać pokrjone suszone pomidory, na koniec dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć  przez minutę aż szpinak zwiędnie. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać  aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerze. 

 

Źródło: KwestiaSmaku





wtorek, 24 listopada 2015

Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





wtorek, 10 listopada 2015

Börek z szpinkiem i fetą

 



  • 500 g ciasta fillo lub youfka
  • 300 g sera feta
  • 500 g świeżego szpinaku
  • około 1 łyżeczka płatków chlli (Pul Biber)
  • czarnuszka, sezam do posypania

Nasączenie: 

  • 3/4 + 1/4  szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, liście można nieco pokroić. 3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem.

1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płatem ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć nożyczkami). Następnie wyłożyć 1/3 szpinaku, pokruszyć 100 g fety i posypać płatkami chilli, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- szpinak, feta, płatki chilli-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płatyciasta zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wierzch posypać czarnuszką i sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w duże kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.

 








wtorek, 13 października 2015

Muszle makaronowe z szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

 



 

 

  • 500 g szpinaku
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • około 26 muszli makaronowych
  • 850 ml pomidorów w puszce
  • 75 g serka  ricotta lub inny śmiatankowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente (około 15 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić, polać wlać zimną.

Sos pomidorowy: Cebulę czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać mięso mielone, podsmażyć, po czym dodać połowę czosnku i cebuli (resztę odłożyć), zeszklić. Wlać pomidory wraz z sokiem, pomidory rozdrobnić łyżką drwenianą. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Szpinak oczyścić, dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać odłożoną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodajemy szpinak i przez chwilę smażymy aż szpinak zwiędnie, na koniec dodajemy ricottę, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 225 ºC. Na dno formy żaroodpornej wylać sos pomidorowy. Muszelki nadziewać  szpinakiem, ułożyć je na wierzchu sosu pomidorowego. Na każdą muszelkę ułożyć kawałki lub plasterki mozzarelli. Zapiekać przez około 15 minut.

poniedziałek, 05 października 2015

Smoothie szpinakowe z jabłkiem

 


 

 2 porcje:

  • około 2 garście szpinaku
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • sok z jednej limonki
  • około 3/4  szklanki wody mineralnej zimnej

Opłukany szpinak włożyć do blendera, dodać jabłko nieobrane ale pozbawione gniazda nasiennego, obrane kiwi, sok z limonki oraz wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uyzskania gładkiej  konsystencji.



Tagi: szpinak
12:15, ginam35 , Smoothie
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 września 2015

Smoothie bananowo-szpinakowe

 



  • 2 garście szpinaku
  • 2 małe banany
  • 1 kiwi
  • mały kawałeczek imbiru
  • około 2/3 szklanki wody mineralnej

Opłukany szpinak włożyć do blendera, dodać obranego banana, obrane kiwi i imbir, wlać wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uyzskania gładkiej  konsystencji. Pychota i na zdrowie.

wtorek, 26 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą kuskus z szpinakiem

 


 

 

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3- 4 czerwone papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 sera owczego typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus zalać 200 ml gotującej wody, wymieszać widelcem, przyprawić solą, kminem rzymskim, pieprzem i odstawić na 10 minut. Paprykę przepołowić, oczyścić z ziaren i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Szpinak umyć, osuszyć. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić. Ser feta pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone, smażyć krótko, po czym dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Na koniec dodać liście szpinaku i smażyć razem przez 2 minuty. Mięso z szpinakiem połączyć z kuskus, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do przygotowanych połówek papryki. Na wierzch posypać pokruszonym serem feta, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25-30 minut. Gotowe danie można podać z sosem tzatziki. Smacznego...    

czwartek, 01 listopada 2012

Lasagne z łososiem, szpinakiem i ricottą




  • 700 g szpinaku (użyłam mrożonego w liściach)
  • 9 blatów lasagne
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2  ząbki czosnku
  • 350 g sera ricotta
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g łososia
  • 1 łyżka masła
  • 40 g tartego parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

Szpinak rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i drono pokroić. Łosoś pokroić w plasterki. Ricottę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i cebulę. Dodać szpinak. Smażyć na niewielkim ogniu do chwili odparowania nadmiernego soku. Doprawić  solą i pieprzemi gałką. Odstawić.

Do gotującej wody z solą, włożyć płaty lasagni na 4-5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręczniku papierowym. Dno naczynia żaroodpornego (23 x 31), posmarować masą z ricotty, ułożyć 3 blaty, wyłożyć  połowę szpinaku, cukini, łososia. Posmarować 1/3 sosem z ricotty. Rozłożyć następne blaty szpinaku, wyłożyć pozostały szpinak, cukinię i łosoś. Posmarować 1/3 sosu, ułożyć ostatnie 3 blaty lasagni i rozmarować pozostały sos. Posypać  tartym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec 20-25 minut.

Smacznego

czwartek, 18 października 2012

Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami


 

  • 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • 175 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
  • 2 jajka
  • 125 g ciasta fillo

    Szpinak dokładnie oczyścić, oderwać łodyżki i umyć pod bieżącą wodą. Włożyć na dużą patelnię lub do garnka i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą. Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać ser feta, oliwki, orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą (lub mała forma prostokątna).

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Delikatnie rozwinąć ciasto fillo. Jeden płat ciasta posmarować w  kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Posmarować olejem kolejny płat ciasta i ułożyć go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układać kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Posmarować dodatkowym olejem i rozłożyć kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, sosem i tzatzikami  lub sałatką. Tartę można też odgrzewać, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Smacznego! 

Źródło: Kwestia smaku

wtorek, 09 października 2012

Kurczak z szpinakiem w sosie kokosowym

 


 

 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka ryżu basmati

Szpinak rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W międzyczasie ugotować ryż w proporcji 2: 1, czyli 2 szklanki wody wlać do garnka, wsypać ryż i zagotować (ja ryżu nie płuczę). Gdy ryż się zagotuje, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-6 minut, po czym wyłączyć płytę i trzymać pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. 

Na większej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, po czym zdjąć z patelni. Następnie na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać cebulę, czosnek, curry, kurkume, krótko podsmażyć i włożyć rozmrożony szpinak, ponownie chwilę podsmażyć. Do szpinaku wlać bulion, mleko kokosowe i sok z cytryny. Dusić około 10 minut, dodać podsmażone mięso, podgrzać. Podajemy z ryżem basmati. Pychotka!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

środa, 27 czerwca 2012

  Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 


 

 

  • 1 rolka ciasta francuskiego ( 270 g )
  • 500 g mrożone liście szpinaku np. iglo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorków coctailowe
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie jeśli było mrożone- rozmrozić. To samo zrobić ze szpinakiem. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidorki przepołowić.

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, krótko podsmażyć. Dodać pomidorki.

Piekarnik nagrzać do 220°C. Mleko i jajka rozmącić, doprawić solą i pieprzem. Formę opłukać zimną wodą i wyłożyć po brzegi ciastem. Na ciasto rozłożyć szpinak z pomidorkami. Polać  jajkami z mlekiem. Zapiekać 20-25 minut.

Smacznego :-)


 

środa, 13 czerwca 2012

  Zapiekanka  z  makaronu  i  szpinaku

 


 

 

 

Danie jest super błyskawiczne  i super smaczne z małym nakładem pracy. Polecam, dla zapracowanych i nielubiącym stać długo przy  kuchni.

  • 200 g makaronu np, pennette
  • 500 g mrożonego szpinaku liściastego
  • 100 g szynki
  • 100 ml bulionu
  • 100 g kawaśnej śmietany 36% ( Creme fraiche )
  • 100 g tartego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Szynkę pokroić w kosteczkę, rozłożyć na makaron.

Piekarnik nagrzać 200°C.

Do rondelka włożyć szpinak, wlać bulion. Dusić do rozmrożenia się szpinaku, po czym dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylać na  makaron, posypać tartym serem. Piec około 20 minut.

Smacznego :)



 


sobota, 21 kwietnia 2012

 Panierowana feta z makaronem szpinakowym

 


 


 

  • 2 opakowania sera owczego feta ( 2x 200 g )
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 250 g szpinaku ( świeży lub mrożony)
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa, szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie opłukać szpinak ( mrożony rozmrozić ). Pomidorki umyć, przepołowić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Fetę podzielić na cztery kawałki. 

Jajko rozmącić na talerzu, mąkę i bułkę wysypać na oddzielne talerze. Rozgrzaćna patelni  2 łyżki oliwy. Fetę panierować w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej- obsmażyć z każdej strony na złoty kolor 4-5 minut.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidorki i szpinak. Wlać bulion. Dusić przez 3-4 minuty.

Odcedzony makaron połączyć z szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, cukrem. Podawać na ciepło z smażoną fetą. PYCHOTKA !

Smacznego :)


środa, 04 kwietnia 2012

   Potrawka  z jajek w sosie curry


 

Pyszna lekka,  ale jednocześnie dość sycąca. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami.  Świetna na obiad, gdy mamy mało czasu i niewiele składników w lodówce. Potrawka z jajek i świeżego szpinaku w sosie curry. Polecam miłośnikom szpinaku  :-)

 

  • 6 jajek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera, np. gouda
  • sól morska, świezo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jajka ugotować na twardo-około 10 minut. A w międzyczasie, szpinak oczyścić, umyć, zblanszować kilka minut w osolonej wodzie. Jajka przestudzić polewając zimną wodą. Cebulę  i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Marchewkę pokroić na plasterki. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchew- podsmażyć.  Opruszyć mąką i curry , krótko zasmażyć. Następnie wlać mleko i bulion, dokładnie wymieszać, gotować 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Do sosu dodać żółty ser, (sosu już nie gotować ). Jajka obrać ze skorupek, pokroić na ćwiardki lub ósemki. Do sosu dodać odcedzony szpinak, jajka. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Podawać na ciepło z ziemniakami.

Smacznego!

środa, 15 lutego 2012

    Rolada szpinakowa


Ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

      Farsz :

  • 400 g serka ricotta ( lub inny serek np. philadelphia )
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

Posiekany czosnek podsmażyc na łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak. Dusić aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Połączyć z żółtkami ,mąka, przyprawić. Białka ubić na sztywna pianę dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na  niej masę szpinakową. Piec 20 minut w 190°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką, ostudzić.

Ser wymieszać z posiekaną zieleniną. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Ser wyłożyć na ciasto szpinakowe, rozsmarować.Na brzegu poukładać plastry łososia, zwinąć w  roladę, owinąć folią i schłodzić. Podawać pokrojoną na plastry z pieczywem.

Smacznego :)