Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: jabłka

środa, 13 września 2017

Ocet jabłkowy

 


łój przykryj bawełnianą szmatką lub kawałkiem ręcznika papierowego, załóż recepturkę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/jak-zrobic-ocet-jablkowy-przepis-na-ocet-jablkowy-domowej-roboty_39822.html



  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek miodu lub cukru

Jabłka umyć, usunąć tylko ogonki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć w wyparzonym słoju. Zalać przegotowaną letnią wodą wymieszaną z miodem. Jabłka powinny być przykryte wodą. Słoik przykryć lnianą ściereczką  przytrzymując gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Codziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić. Po tym czasie należy zlać ocet (przez lejek wyłożony gazą) do czystych, wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Tagi: jabłka
15:12, ginam35 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zupa krem z selera i jabłek

 


 

  • 500 g selera korzeniowego
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kwaśna gęsta śmietana do dekoracji

Seler obrać, pokroić w wiekszą kostkę, obraną cebulę i czosnek pokroić, umyte  nieobrane jabłka pokroić na połówki, pozbywając gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojony seler, cebulę, czosnek, imbir, jabłka-podsmażyać przez minutę, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę odstawić z ognia zmiksować, wlać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, krótko zagotować.

środa, 02 listopada 2016

Szarlotka z bezą i kruszonką



 

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej (u mnie połowa mąki to przenna razowa)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek
Jabłka
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza
  • 5 białek
  • 1  szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania




Ciasto kruche: do miski  przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, smalec, oraz żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wymiarach 25 x 35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować maslem.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, budyń w proszku oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175° C. Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je do zamrażalnika. Z pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki, ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, następnie bezę i na końcu starte na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec przez ok. 35 minut, oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia Smaku



poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka z brokułem, papryką, jabłkiem

 


 

  • 1 brokuł
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek uprażonego słoneczenika na suchej patelni

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Brokuł zalać wrzątkiem i blanszować przez około 3 minuty,odcedzić, polać zimną wodą na sitku. Składniki na dressing wymieszać w miseczce.

Brokuł, jabłko, oczyszczoną paprykę pokroić na mniejsze części, przełożyć do większego naczynia, dodać uprażone ziarenka słonecznika oraz dressing. Wymieszać. Odstawić na 30 minut do połączenia się smaków.

poniedziałek, 25 stycznia 2016

 Ciasto jabłkowe

 


 

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki przennej + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5-6 jabłek
  • 3/4 litra soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 kubki śmietanki kremówki (400 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon

Masło, cukier, mąkę z proszkiem, jajko, zagnieść na ciasto. Ciasto włożyć na dno oraz boki tortownicy o wymiarach 28 cm ø. Obrane jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na cieście. Na soku jabłkowym ugotować budyń waniliowy, wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika 165- 170°C, piec przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem i gotowe!


 


niedziela, 21 grudnia 2014

Torcik  jabłkowo- cynamonowy

 


 

 

 

  •  350 g mąki
  • 175 g miękkiego masła
  • 175g + 25 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 3 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 średnich jabłek
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 100 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 50 g migdałowych słupków

do dekoracji:

  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę o wymiarach 26 ø cm wysmarować masłem.

Masło utrzeć z 175 g cukru na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo jajka. Makę, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać na przemian z mlekiem, cały czas  miksując na wolnych obrotach. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 40-45 minut. Poi upieczeniu wystudzić na kratce.

A w międzyczasie umyć jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe  kawałki. W 5 łyżkach soku jabłkowego i dodatkiem 25 g cukru, rozmieszać dwa budynie waniliowe. Pozostałą ilość soku jabłkowego plus  łyżka soku z cytryny, zagotować. Następnie dodać pokrojone jabłka. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym wlać rozczyn budyniowy, gotować przez minutę. Na koniec dodać rodzynki i słupki migdałowe. 

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Wokół dolnej części ciasta zapinamy obręcz do tortów, wykładamy masę  jabłkową i przykrywamy drugim krążkiem ciata. Wstawić do lodówki na godzinę.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Rozłożyć nierówno na ciato. Posypać cynamonem. Smacznego.



wtorek, 07 października 2014

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i migdałową glazurą

 


 

 

  • 1,5 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny+ starta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 + 50 g śmetanki 30%
  • 5 jajek
  • 220 g + 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 450 g mąki
  • 100 g masła
  • 150 g płatków migdałów

Formę o wymiarach około 32 x 39 cm posmarować masłem. Umyte jabłka obrać, pokroić na ćwiarki, usnąć gniazda nasienne, następmie pokroić na ósemki. Skropić sokiem z cytryny.

Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać 220 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny. Po czym ubić mikserem na półsztywno. Następnie dodawać kolejno całe jajka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy, rozłożyć jabłka. Wstawić do nagrzanego piekaranika 180°C, piec około 20 minut. 

W tym  czasie w rondelku roztopić masło, dodać 100 g cukru i 50 g śmietany, krótko zagotować. Na koniec dodać płatki migdałów i wymieszać.

Po upływie 20 minut, ciasto wysunąć z piekarnika, polać glazurą migdałową. Ciasto ponownie wsunąć do piekarnika, i piec jeszcze  przez około 20-30 minut. Ciasto można podawać ubitą na sztywno śmietanką. Smacznego.

niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto z jabłkami i kruszonką

 



  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 125 g+ 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń o smaku waniliowym
  • 320 g mąki
  • 175 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej

Umyte jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki, po czym usunąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę pokroić na dwa kawałki. Kawałki jabłek włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, 125 g cukru, cukier waniliowy, 500 ml wody, zagotować i dusić przez 3-5 minut. Następnie jabłka przecedzić, sok zatrzymać  i odmierzyć 400 ml, wlać z powrotem do garnka. Sok  zagotować i wlać budyń wymieszany z 4 łyżkami wody, gotować przez minutę. Do budyniu waniliowo- jabłkowego dodać jabłka, delikatnie wymieszać, wystudzić.

Tortownicę o 26 cm ø , wysmarować masłem obsypać  bułką tartą.

Mąkę, masło (pokrojone na kawałki), 150 g cukru, żółtko, szczypta soli, wszystkie te składniki dokładnie zagnieść dłońmi. 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy lekko dociskając, posypać 1 łyżką bułki tartej. Następnie wyłożyć wystudzone jabłka, i pokruszyć pozostałą cześć ciasta.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C i piec przez 55- 60 minut.


Tagi: jabłka
21:33, ginam35 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 21 grudnia 2013

Kandyzowane jabłka na patyku


 

  • 3 kwaśne  jabłka np. granny smith
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1- 2 łyżeczki barwnika spożywczego (użyłam Wilton, do kupienia w sklepie online)
  • 3 patyczki drewniane
  • termometr cukierniczy

Jabłka nabić na patyk. Cukier, wodę, barwnik i ocet wymieszać w rondelku o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu, aż termometr cukierniczy wskaże temperaturę 150 C,  t.j około 5 minut. Jabłka zanurzać w syropie  jedno po drugim, dobrze je pokrywając (ostrożnie syrop jest bardzo gorący!). Następnie zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie.  Jabłka ułożyć  patyczkiem do góry na talerzu posypanym cukrem lub blaszce posmarowanej olejem. Ostudzić.

czwartek, 24 października 2013

Racuchy  drożdżowe  z jabłkami

 


 

 

 

  • 500 g mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w połowie szkanki mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Obrane jabłka pokroić wkosteczkę. Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą ilość mleka, gotowy rozczyn. Ciasto dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwioło objętość, dodać pokrojone jabłka. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto powinno być gęste, ciągnące ale nie rzadkie.

Rozgrzać masło na patelni (np. ceramiczna, potrzebna jest wtedy  mała ilość tłuszczu).

Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta (używamy dwóch łyżek, można zamoczyć w ciepłej wodzie) na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaskie. Smażyć  na  średnim ogniu  do czasu aż placki urosną i będą ładnie zarumienione z obydwu stron. Po upieczeniu ułożyć na ręcznikach papierowych. Ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


 

poniedziałek, 14 października 2013

Puszysty tort  jabłkowy z bezą


 

 

 

  • 125 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g+ 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • około 3 łyżki płatków migdałowych
  • 600 g jabłek
  • 350 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • puder cukier do posypania

Tortownicę o wymiarach 26 cm ø nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Masło, 100 g cukru, cukier waniliowy, szczypta soli- utrzeć mikserem, stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, następnie wsypywać powoli 150 g cukru, i dalej ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Ubitą bezę rozłożyć na ciasto, tworząć nierówne fale. Posypać płatkami migdałów.  Wstawić do piekarnika, piec 30- 35 minut, ew. na 11-15 przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ułożyć na kratce, zdjąć obręcz i wystudzić.

Obrane jabłka pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Do garnka wlać 300 ml soku jabłkowego, dodać cukier i jabłka. Dusić przez 5- 8 minut bez przykrycia. W pozostałym 50 ml soku jabłkowym rozmieszć budyń, wlać do gotujących się jabłek i gotować jeszcze  przez 1 minutę.

Ciasto przekroić na dwie części. Dolną część ułożyć na paterze, założyć obręcz od tortownicy, rozsmarować mus  z jabłek, wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, rozłożyć na warstwę jabłek. Przykryć drugim krążkiem ciasta z bezą. Posypać cukrem pudrem, schłodzić w lodówce. Smacznego. Niebo w gębie ;-))


piątek, 11 października 2013

Pyszna szarlotka z bitą śmietaną

 


 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • ¾ l soku jabłkowego
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy o ø 26-28 cm. Umyte obrane, jabłka pokroić w cienkie ćwiartki i wyłożyć na ciasto. Budyń rozpuścić w połowie szklanki soku jabłkowego, pozostałą ilość soku zagotować i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na ciasto z jabłkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 60 min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kratkę dobrze wystudzić (w obręczy).

Śmietanę dobrze schłodzoną ubyć na sztywno z cukrem waniliowym. Rozsmarować  na szarlotce, posypać cynamonem, schłodzić. Szarlotka jest wyśmienita, lekka, delikatna w smaku i  bardzo łatwa do zrobienia. Polecam gorąco!


poniedziałek, 14 stycznia 2013

 Ciasto jabłkowe z migdałową kruszonką

 


 

 

 

 

Składniki na ciasto:

  • około 750 g jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2- 3 łyżki mleka

Kruszonka:

  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g marcepanu

 

  • puder cukier do posypania

 Tortownicę o wymiarach  (26 cm ø), nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, utrzeć mikserem, dodając stopniowo po jednym jajku i ucierać na puszysty krem. Następnie wsypywać  porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- cały czas miksując i na koniec mleko. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy, rozłożyć jabłka.

Składniki na kruszonkę zagnieść dokładnie palcami i posypać na owoce. Wstawić do  nagrzanego piekarnika 190°C i piec przez 55- 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce i posypać pudrem cukrem.

Smacznego:-)

 

czwartek, 30 sierpnia 2012

    Sałatka z wątróbką

 



  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • po garści, sałaty lodowej, rucoli  (lub innej ulubionej)
  • strąk papryki
  • 100 g fety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dressing:

  • 3 łyżki octu  balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki,  jabłka wraz z skórką pokroić na  kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę, jabłka i natkę pietruszki. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Doprawi ć  do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie sładniki do dresingu włożyć do niewielkiego  słoika lub shakera, dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Paprykę kriomy w paski, fetę w kostkę. Rozkładamy na talerze, na wierzch układamy wątróbkę z jabłkiem, polewamy dressingiem, podajemy z pieczywem.

Smacznego :-)


wtorek, 27 marca 2012

   Wątróbka drobiowa z jabłkiem

 


Wyśmienity pomysł na obiad.  Niesamowity smak  kurzej wątróbki, z duszoną cebulą,  jabłkiem i tymiankiem. Bardzo polecam.

  • 500 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka )
  • 2 kwaśne  jabłka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • tymianek do smaku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki, obrane  jabłka na mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Dodać przyprawy, sok z cytryny, mleko, natkę. Podgrzewać chwilę, po czym podawać ciepłą  np, z ziemniakami puree.


Smacznego !