Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: cynamon

poniedziałek, 20 listopada 2017

Deser z ciastkami korzennymi

 



4 porcje:

  • około 150 g ciasteczek korzennych spekulatius
  • około 2-3 łyżki likieru cointreau (lub sok pomarańczowy)
  • 1-2 pomarańcze
  • 250 g twarożku na sernki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24% (Schmand) lub greckiego gęstego jogurtu
  • 1 łyżka cukru waniliowgo
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • DEKORACJA: kawałaki pomarańczy, cukier (3 łyżki) skarmelizowany na patelni i wylany  na papier do pieczenia tworząc dowolny kształt, cynamon

Ciasteczka pkruszyć w woreczku foliowym, dodać cynamon i wymieszać. Pomarańczę dokładnie okroić ze skórki i ostrym nożem wyciąć filety. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg połączyć z kwaśną śmietaną, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnymi ruchami. W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: fileciki pomarańczy, masa serowa, pokruszone ciasteczka skropione likierem cointreau, ponownie masa serowa. Kolejność warstw jest dowolna. Na koniec deser posypujemy cynamonem, dekorujemy zastygniętym skarmerlizowanym cukrem i kawałkami pomarańczy.

Tagi: cynamon
20:37, ginam35 , Desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach

 


  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  •  mielony cynamon
  • laska cynamonu

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka miksując krótko po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód i śmietankę kremówkę, zmiksować. Wylać na pierniczki, wstawić do nagrzanego piekarnika  180°C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec jeszcze przez 90 minut.

Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować laską cynamonu.



Źródło: Kwestia Smaku

sobota, 26 listopada 2016

Likier piernikowy

 


 

  • 300 ml czystej wódki
  • 600 ml śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w garnku, podgrzewać przez 10 minut do rozpuszczenia się czekolady, na koniec delikatnie zagotować, 30 sekund. Wystudzony lokier przelać do czystej butelki. Przechowywać w lodówce.

środa, 02 listopada 2016

Szarlotka z bezą i kruszonką



 

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej (u mnie połowa mąki to przenna razowa)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek
Jabłka
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza
  • 5 białek
  • 1  szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania




Ciasto kruche: do miski  przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, smalec, oraz żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wymiarach 25 x 35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować maslem.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, budyń w proszku oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175° C. Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je do zamrażalnika. Z pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki, ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, następnie bezę i na końcu starte na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec przez ok. 35 minut, oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia Smaku



poniedziałek, 25 stycznia 2016

 Ciasto jabłkowe

 


 

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki przennej + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5-6 jabłek
  • 3/4 litra soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 kubki śmietanki kremówki (400 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon

Masło, cukier, mąkę z proszkiem, jajko, zagnieść na ciasto. Ciasto włożyć na dno oraz boki tortownicy o wymiarach 28 cm ø. Obrane jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na cieście. Na soku jabłkowym ugotować budyń waniliowy, wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika 165- 170°C, piec przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem i gotowe!


 


czwartek, 05 listopada 2015

Ciasto marchewkowe

 


 

  • 375 g startej marchwi o grubych oczkach
  • 200 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki przennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju neutralnego w smaku
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tortownicę o wymiarach  26 cm ø, nasmarować masłem. Jajka, cukier, olej, zmiksować mikserem, dodać startą marchew i mielone migdały. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko połączyć miksrem. Cisto wylać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC z (z funkcją termoobiegu) funkcją. Piec około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 

 

niedziela, 21 grudnia 2014

Torcik  jabłkowo- cynamonowy

 


 

 

 

  •  350 g mąki
  • 175 g miękkiego masła
  • 175g + 25 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 3 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 średnich jabłek
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 100 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 50 g migdałowych słupków

do dekoracji:

  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę o wymiarach 26 ø cm wysmarować masłem.

Masło utrzeć z 175 g cukru na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo jajka. Makę, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać na przemian z mlekiem, cały czas  miksując na wolnych obrotach. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 40-45 minut. Poi upieczeniu wystudzić na kratce.

A w międzyczasie umyć jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe  kawałki. W 5 łyżkach soku jabłkowego i dodatkiem 25 g cukru, rozmieszać dwa budynie waniliowe. Pozostałą ilość soku jabłkowego plus  łyżka soku z cytryny, zagotować. Następnie dodać pokrojone jabłka. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym wlać rozczyn budyniowy, gotować przez minutę. Na koniec dodać rodzynki i słupki migdałowe. 

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Wokół dolnej części ciasta zapinamy obręcz do tortów, wykładamy masę  jabłkową i przykrywamy drugim krążkiem ciata. Wstawić do lodówki na godzinę.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Rozłożyć nierówno na ciato. Posypać cynamonem. Smacznego.



poniedziałek, 10 listopada 2014

Kawa korzenna 

 


 2 porcje:

  • 400 ml+ 50 ml mleka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
  • na czubek łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z burbonem  

Mleko podgrzać, dodać gwiazdkę anyżu, kawę rozpuszczalną, czekoladę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie doprawić kardamonem i cynamonem, gwiazdkę anyżu wyłożyć. Pozostałe mleko podgrzać z cukrem waniliowym i spienić spieniaczem lub ubijaczką do mleka. Kawę rozlać do dwóch szklanek, na wierzch wylać delikatnie spienione mleko. Możemy również udekorować wiórkami  czekolady. Polecam gorąco tą orietnalną pyszną pokusę na jesienne chłodne dni.

niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne

 


 

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 20 g  przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne foremki

Z podanych powyżej składników zagnieść  ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na  placek o grubości 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty foremkami. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać. I tak do  całkowitego wyczerpania się ciasta.

Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Zapiekanka z makaronem Kritharaki

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • słodka papryka, pieprz kajeński
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 500 ml bulionu
  • 250 g makaronu greckiego kritharaki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmiety
  • 200 g sera feta

Piekarnik nagrzać do 175°C. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, dodać: cynamon, słodką paprykę, pieprz kajeński, tymianek, pokrojone pomidory wraz sokiem, bulion, sól i pieprz. Dusić przez około 5  minut.

Mleko, kwaśną śmietanę połączyć z nieugotowanym makaronem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos mięsno-pomidorowy, posypać pokrojoną w kostkę fetą. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Smacznego!


 

 


piątek, 01 listopada 2013

Zupa krem z dyni

 


 

 

 

  • około 1,5 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr wody+ 200 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • do dekoracji crème fraîche

Dynię umyć, przekroić na pół, (jeśli jest to hokaido nie trzeba jej  obierać) wyjąć pestki i włóknisty miąższ. Pokroić na kawałki. W większym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki dyni, wlać wodę i sok pomarańczowy, posolić. Gotować do miękkości około 20- 30 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, curry i sokiem z cytryny, cynamonem, pieprzem i solą. Podawać w miseczkach, udekorować kleksem z crème fraîche. Zupa dyniowa jest gęsta, sysąca, zdrowa i oczywiście baaaardzo smaczna! Bardzo polecam i smacznego!
 

 

 

 


piątek, 11 października 2013

Pyszna szarlotka z bitą śmietaną

 


 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • ¾ l soku jabłkowego
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy o ø 26-28 cm. Umyte obrane, jabłka pokroić w cienkie ćwiartki i wyłożyć na ciasto. Budyń rozpuścić w połowie szklanki soku jabłkowego, pozostałą ilość soku zagotować i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na ciasto z jabłkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 60 min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kratkę dobrze wystudzić (w obręczy).

Śmietanę dobrze schłodzoną ubyć na sztywno z cukrem waniliowym. Rozsmarować  na szarlotce, posypać cynamonem, schłodzić. Szarlotka jest wyśmienita, lekka, delikatna w smaku i  bardzo łatwa do zrobienia. Polecam gorąco!


czwartek, 10 października 2013

Placki serowo - dyniowe na słodko

 


 

 

 


• 200 g surowej dyni hokaido
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g białego sera

• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

• olej do smażenia

 


Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.


Do twarogu  dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy. Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy.

Rozgrzać patelnię i posmarować olejem, nałożyć pełną łyżkę masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem, twarożku z cukrem, śmietany  czy ulubionej konfitury. Przepis pochodzi z Kwesii Smaku.


niedziela, 02 czerwca 2013

Szarlotka rabarbarowa


 

Ciasto:

  • 450 g mąki (3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń  (waniliowy, śmietankowy, kokosowy)

Rabarbar:

  • 600 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.

Ugotować budyń.Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować  masłem.

Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Odkleić górny papier, przenieść ciasto do formy drugim papierem do góry, odkleić papier a brakujące miejsca w formie dolepić ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.

Drugą część ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180° C.

Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Włożyć je do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier, cynamon. Wszystko wymieszać i wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzchu wyłożyć  budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Szarlotkę przestudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. Com




 



niedziela, 24 marca 2013

Babka marmurkowa

 


 

 

 

 

100 g  ciemnej czekolady
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml mleka
250 g miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
300 g cukru
4  jajka
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
360 g mąki pszennej do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

Foremkę do babki o średnicy 21-25 cm, z szerokim kominem, wysmarować masłem.

Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.

Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodaję po jednym całym jajku. Dodaję śmietanę i ekstrakt wanilinowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Całą masę dzielę na dwie części. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej. Ciasto wykładam do foremki, na przemian ciemne z jasnym. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.

Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Babkę posypać cukrem pudrem.

 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

 



niedziela, 30 grudnia 2012

Śledzie marynowane w przyprawach korzennych z whisky

Doskonała przekąska na sylwestrową noc

 


 





 

  • 400 g  filetów śledziowych w oleju  (matjasy)
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 180 ml oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego)
  • 1 mała cebula

 

Przyprawy:

  • 1 listek laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ja dodałam 1 łyżeczkę kolendry w ziarenkach)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 

Śledzie wyjąć z opakowania, pokroić na kawałki.

Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 180 ml oleju lnianego. Odstawić.

Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kolendry i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Przełożyć do zalewy i wymieszać. Śledzie układać  w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni. Przed podaniem ułożyć na  półmisku.

Smacznego ;-)



Źródło: Kwestia smaku



niedziela, 16 grudnia 2012

Świąteczny tort cynamonowy z mascarpone 

 


 

 

 

 Biszkopt :

  • 50 g posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1  op. cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek soku  pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego) lub likier amaretto do nasączenia

Masa  mascarpone :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5000 g twarogu
  • 6 płatków żelatyny
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka gwiazdek  wyciętych z sztywnego kartonu

Migdały podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Białka oddzielić od białek. Do białek dodać 3 łyżki wody i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 100 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, po czym dodać mielone i uprażone migdały. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać  i wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C ,  piec  około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić w formie.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt wyjąć z formy, oddzielićc papier i przekroić poziomo na 2 części. Dolną część ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz od tortownicy. Nasączyć sokiem pomarńczowym lub likierem amaretto.

Serek marscarpone, twaróg, miód (wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem), cukier, 1 op. cukru waniliowego, i  1 łyżeczka cynamonu- wszystko dokładnie wymieszać.

Żelatynę dobrze  wycisnąć, rozpuścić w małym garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, dodać 2- 3  łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą marscarpone. 250 g śmietanki kremówki ubić z cukrem waniliowym i połączyć z masą serową, wyłożyć na spodnią część  biszkoptu. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko dociskając. Tort przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, odpiąć obręcz tortu. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i posmarować  powierzchnię tortu- wygładzając, a boki posmarować tworząc nierówną strukturę. Tort wstawić do lodówki. 

Na krótko przed podaniem boki tortu oprószyć  cynamonem. Na wierzch ułożyć delikatnie  przygotowane szablony-gwiazdki. Posypać cynamonem, zdjąć ostrożnie szablony. Gotowe.

Smacznego :-)


 

 

 


środa, 07 listopada 2012

 Prażone migdały w karmelu


 

  • 200 g migdałów z skórką
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml wody

Na teflonową patelnię wlać wodę, wsypać cukier i cynamon. Zagotować. Włożyć migdały i prażyć na wysokim ogniu ciągle mieszając, do momentu (5-8 minut) aż cukier powstanie suchy. Zmniejszyć ogień, posypać cukrem waniliowym, prażyć około 1-2 minuty (cukier zaczyna delikatnie się rozpuszczać ). Wyłożyć na papier do pieczenia, rozdzielając dwoma widelcami, (żeby nie były posklejane). Wystudzić. Gotowe. Doskonała przekąska na długie jesienne wieczory.

Smacznego :-)



wtorek, 23 października 2012

 Moussaka

 


 


  • 2 bakłażany
  • 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  pokrojonych 400 g
  • 1-2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska,  świeżo zmielony  pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 300 g jogurtu greckiego 10%
  • 4 łyżki tartego świeżego parmezanu

Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry, zarumienić porcjami na powlekanej patelni bez tłuszczuna na lekko brązowy kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać mięso i mieszając  obsmażyć przez około 5 minut. Dodać pokrjone pomidory, koncetrat pomidorowy, cynamon, oregano,  natkę pietruszki, sól morska i pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym odniy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Żaroodporne naczynie  posmarować oliwą. Połowę bakłażanów rozłożyć na dnie, przykryć sosem  mięsno-pomidorowym,  ułożyć drugą warstwę bakłażanów. Jajka rozmącić i połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać  na bakłażany, posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Smacznego!

 








niedziela, 06 maja 2012

 Casserole z  kurczakiem, ziemniakami i czarną fasolą





 Pyszne danie jednogarnkowe. Kurczak casserole  wykonałam już kilka razy i za każdym razem smakuje mi coraz bardziej. Koniecznie do wypróbowania :-)

  • 3-4 udka kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g małych ziemniaków (pokrojone na ćwiartki)
  • 2 małe cebule
  • 1 puszka czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)
  • 1 filiżanka bulionu drobiowego
  • 1 cytryna pokrojona ćwiartki
  • sól morska

Marynata

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kurczaka, umyć osuszyć, posolić. Składniki marynaty połączyć. Udka wraz z marynatą włożyć do woreczka foliowego, zamknąć szczelnie klamrą bąć gumką, kilka razy obracając woreczek do dokładnego połączenia się kurczaka z marynatą.Wstawić do lodówki  na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.  Dzięki takiemu marynowaniu przyprawy dobrze wnikają w mięso, a kurczak po upieczeniu jest aromatyczny i soczysty.

Piekarnik nagrzać do 200°C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać ziemniaki i  cebulę pokrojoną w ósemki.  Podsmażyć na dużym ogniu  mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka,  włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty. Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut. 

Smacznego :)

Żródło: Kwestia Smaku.com

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

   Bakłażan  z  kaszą  bulgur


Super smaczny pomysł na bakłażana. Danie bezmięsne- wegetariańskie. Wyrazista w smaku, zdrowa, kasza bulgur z suszonymi morelami, pomidorami, przyprawiona cynamonem. Całość w połączeniu z sosem  jogurtowo- imbirowym daje niesamowity smak.

Kaszę bulgur można zamienić na kaszę kuskus, ryż. Robiłam to danie kilkakrotnie i polubiłam je bardzo. Polecam, jeśli lubisz niecodzienne smaki. 

  • 2 bakłażany
  • 2 łyzki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g kaszy bulgur ( gruba)
  • 200 g bulionu
  • 4 suszone pomidory
  • 10 suszonych moreli
  • połowa zielonej części pora
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sos jogourtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (około 2 cm)
  • sól morska, biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 190°C. Bakłażany umyć, przekroić w poprzek na pół, ponacinać miąższ. Posmarowć oliwą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika na 25 min.

Kaszę bulgur zalać bulionem i gotowć na małym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania bulionu (na sypko).

Mrele, suszone pomidory i porkroić. Dodaj do kaszy, doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Z upiczonych  bałkażanów wyjąć miąższ,  pokroić drobno i dodać do kaszy- wymieszać. Wnętrza bałkażanów posypać solą i pieprzem, rozłożyć farsz. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczone bałkażany podawać ciepłe z chłodnym sosem jogurtowym.

Smacznego :)