Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ser twarogowy

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach

 


  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  •  mielony cynamon
  • laska cynamonu

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka miksując krótko po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód i śmietankę kremówkę, zmiksować. Wylać na pierniczki, wstawić do nagrzanego piekarnika  180°C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec jeszcze przez 90 minut.

Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować laską cynamonu.



Źródło: Kwestia Smaku

wtorek, 18 października 2016

 

Sernik

 


 

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g chudego sera
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120g -150 g cukru
  • 250ml mleka
  • 250 ml śmietany
  • 150 ml roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka moreli z słoika (opcjonalnie)

Piana z białek :

  • 2 białka
  • 6 łyżek cukru pudru



Tortownicę o wymiarach ø 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Składniki na spód zagnieść, ciasto wyłożyć na dno tortownicy oraz boki. Piekarnik nagrzać do 175ºC, góra/dół.Ser przełożyć do większej miski i rozmieszać łyżką,następnie dodawać kolejne pozostałe składniki,mieszając łyżką. Bardzo płynną masę serową przelać ostrożnie do formy, jeśli dodajemy- wcisnąć połowki moreli. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, ubić białka z cukrem pudrem na sztywno. Wysunąć sernik z piekarnika, rozmarować pianę, zachowując 1 cm odstęp od brzegu, wsunąć sernik z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu dobrze wystudzić.



sobota, 25 czerwca 2016

Sernik z truskawkami i kruszonką


 

 

  • 250 g mąki
  • 1/2 szyklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 800 g zmielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania

 

Do miski wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Zmiksować składniki na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Piekarnik nagrzać do 180º C. Prostokątną formę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub 24 x 24 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować  twaróg z cukrem, budyniem, cukrem wanilinowym i jajkiem na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić palcami spód oraz ok. 2 cm boków. Na spód z ciasta wyłożyć masę serową, na wierzchu położyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, pokruszyć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia smaku.com

sobota, 19 marca 2016

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

 


 

 

Ciasto kruche:

  • 175 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do posmarowania formy oraz 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania

 

Masa serowaa:

  • 500 g sera na sernik
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka  z cytryny (sparzona w gorądzej wodzie)
  • brzoskwinie z puszki (850ml)
  • cukier puder do posypania

Ciasto kruche: masło rozpuścić w rondlu, przestudzić. Tortownicę (26 cm ø), posmarować masłem i obsypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w cząstki.

Następnie mąkę , cukier, cukier waniliowy połączyć z przestudzonym masłem i zagnieść na kruszonkę. 2/3 ciasta wyłożyć na dno formy, delikatnie przyciskając, wstawić do lodówki na 30 min. Pozostałe ciasto skuruszć palcami.  Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubić na puszystą pianę. Dodać ser, skórkę i sok z cytryny, połączyć delikatnie  mikserem na najniższych obrotach, na koniec wmieszać budyń i połączyć równie delikatnymi ruchami.

Ćwiartki brzoskwiń ułożyć na schłodzonym spodzie, po czym wylać masę serową, na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika  190ºC, piec około 50-60 min. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drziwczkach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 22 września 2014

Sernik z nutellą na spodzie oreo




 

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 660 g sera na sernik
  • 24 ciasteczka Oreo
  • 4 łyżki rozstopionego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 12 łyżek drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 220 g Nutelli

Piekarnik rozgrzać do 160ºC. W malakserze rozdrobnić całe ciasteczka na drobne okruszki, widelcem wymieszajcie je dokładnie z masłem. Tortownicę o średnicy 20- 24 cm włożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć równo na dnie foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 min. Wystudzić.

W tym czasie przygotować masę serową. Zmiksować razem cukier, mąkę i ser na gładką masę. Wmieszać jajka, a następnie mleko i śmietanę, dokładnie zmiksowć. Na koniec dodać nutellę i ponownie dokładnie zmiksować. Miskę z masą upuścić nad blatem kilkanaście, tak  żeby bąbelki powietrza wydostały się z masy sernikowej.

Jeżeli piekarnik zdążył ostygnąć, rozgrzać go ponownie do 160°C. Masę przelać na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-70 minut, aż masa zsiądzie się. Może być w środku lekko galaretowata ale po dotknięciu palcem nie może być płynna, po ostudzeniu zsiądzie się całkowicie. Sernik wyciągnąć i pozostawić do ostudzenia. Zimny sernik zawinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Żródło: Pink Hungry

 





środa, 09 lipca 2014

Truskawkowe mini serniczki na spodzie z ciasteczek

 



 

Składniki, 12 sztuk:

Spód:

  •  150 g ciastek maślanych
  •  50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  •  500 g zmielonego sera na sernik
  •  3/4 szklanki cukru lub mniej
  •  1 łyżka cukru wanilinowego
  •  2 łyżki budyniu w proszku (truskawkowego lub malinowego) lub mąki ziemniaczanej
  •  2 jajka

oraz:

  • około 300 g truskawek

 

Migdałowa kruszonka:

  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru

 

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150 C ° (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń lub mąkę, zmiksować na małych obrotach miksera (przez około 30 sekund) do połączenia się składników. Dodać jajka i ponownie miksować 30 sekund.

Masę serową wyłożyć na  spód z ciasteczek. Na wierzchu ułożyć połówki. Wymieszać składniki migdałowej kruszonki i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minutStopniowo wyjmować z piekarnika. Wystudzić. Mini serniczki są przepyszne, a pochodzą ze strony Kwestii Smaku.com

niedziela, 12 stycznia 2014

Pyszne mini serniczki z kruszonką

 


 

 

  12 sztuk

  • 125 g mąki
  • 70+ 120 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 500 g sera twarogowego
  • 3 jajka (M)
  • 1 budyń waniliowy
  • 12 cząstek mandarynki w syropie z puszki
  • 24 papilotek do muffinek
  • forma do muffinek

Lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Formę do muffinek wyłożyć podwójnie papolotkami. Mąkę, miękkie masło, 70 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, zagnieść dłońmi na kruszonkę. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Twaróg, jajka, 120 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, budyń, wymieszać dokładnie łyżką. Masę serową wyłożyć do papilotek, rozłożyć po jednej cząstce manadarynki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Studzić około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, następnie polukrować muffiny. Całkowicie wystudzić.

 

 

 

 


poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie z jagodami


 

 

 

 

 

Masa serowa:


• 1 kg białego sera
• 300 g białej czekolady
• około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
• 2 duże białka jaja
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 300g jagód

Spód:

• 200 g ciasteczek czekoladowych
• 1 pełna łyżka kakao
• 70 g masła
• 50 g ciemnej czekolady

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jagody  opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Ser wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać połowę jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić (bez przykrycia i bez obręczy). Najlepszy jest następnego dnia. Przed podaniem posypać resztą jagód. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

środa, 01 maja 2013

Sernik biało - czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

 na spodzie z kruchych ciastek


 

 

 

 

 

 

 

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 1-2  łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g  twarogu (użyłam chudego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 białko jajka
  • 150 g ciemnej czekolady

 Dekoracja:

  • 400-500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej

 Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć   papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.

Truskawki umyć i osuszyć. Około 150 g truskawek (bez szczypułek) zmiksować z 1 łyżką cukru i posmarować wierzch zastygniętego sernika (2 łyżki odłożyć). Ułożyć plasterki truskawek  i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić kleksy z odłożonch zmiksowanych truskawek i udekorować połówkami truskawek. Przed pokrojeniem zdjąć obręcz. Sernik dekorowałam bitą śmietaną i truskawkami w dniu podania. Deser jest przyszny i pochodzi z Kwestii Smaku.com. 

czwartek, 11 kwietnia 2013

Mini serniczki bananowe na spodzie z ciastek Oreo





 

Spód:

  • 180 g ciasteczek Oreo (lub Neo)
  • 50 g roztopionego masła

 

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego sera na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 - 2 banany
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (lub białego)


Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150° C (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka w całości dokładnie pokruszyć (najszybciej w pojemniku blendera - rozdrabniacza lub potłuc tłuczkiem w misce lub w woreczku). Wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń i zmiksować na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników (około 1 minuta).

Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu, pośrodku kłaść plasterki banana skropione sokiem  z cytryny. Banany posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Muffinki są wyśmienite. Przepis na nie pochodzi z Kwesti Smaku.com.

 

sobota, 29 grudnia 2012

 Seromakowiec bez spodu

 


 

Masa serowa :

  • 1 kg sera twarogowego  na serniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • ew.  otarta skórka z połowy pomarańczy

Masa makowa:

  • 250 g maku lub 500 g  gotowej masy makowej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru (nie dodajemy cukru jeśli masa makowa była gotowa )
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy (kilka kropli )
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • do dekoracji: polewa z mlecznej czekolady i białej lub cukier puder, lukier
  • tortownica o ø 26 cm, ze zdejmowaną obręczą                                   

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę wysmarować tłuszczem. 

Masa serowa: ser, całe jajka, cukier, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, zmiksować mikserem na małych obrotach, krótko- tylko do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.

Masa makowa: mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem i dodawać do stopniowo zmielony mak. Następnie dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, rum i aromat migdałowyNastępnie dodać ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając  łyżką.

Na spód  tortownicy wyłożyć masę serową, następnie masę makową ( lub na przemian kilka łyżek masy makowej, kilka łyżek masy serowej ). Włożyć do nagrzanego piekarnika 170- 180°C i piec 1 godzinę. Polać polewą upieczony i przestudzony sernik.