Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: laska wanilii

wtorek, 14 lutego 2012

 Truskawkowe carpaccio z parfait

 


Parfait - jest to francuski mrożony deser, składający się z ubijanych żółtek i cukru w kąpieli wodnej z dodatkiem ubitej na sztywno śmietany. W smaku przypominający  lody waniliowe. Jest to klasyczny i bardzo prosty przepis składający się zaledwie z kilku składników. Smak parfait możemy zmieniać, to na co lubimy i mamy ochotę. Można dodać alkohol np; likier jajejeczny, szampan, rum, koniak. Parfait może być  także owocowe, marcepanowe, orzechowe, czekoladowe. Warto spróbować-polecam !

4  porcje:
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 250 g  śmietany kremówki
  • 250 g świeżych truskawek
  • mielone pistacje do dekoracji

 

Żółtka,  50 g cukru,  cukier waniliowy i 2 łyżki wody, ubić w kąpieli wodnej (czyli-na garnek z podgrzewającą się wodą, umieścić metalową miskę lub rondelek tak aby miska dotykała powiechrznię wody w garnku). Dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Kiedy ubijana masa podwoi swoją objętość i nabierze kremowej barwy, naczynie należy zdjąć z   kąpieli wodnej i ubijać nadal, aż wystygnie.

Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z masą kremową. Przełożyć do 4 pojemników o pojemności 200ml.  Zamrażać przez minimum 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Umyte i osuszone truskawki pokroić w cienkie plasterki. Ułożyc na talrzu, w formie kwiatka. Na środek wyłożyć zamrożony parfait. Udekorować mielonymi pistacjami.

 

Smacznego :)