Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Chleb

poniedziałek, 29 października 2018

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

 


 

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki przennej chlebowej typ 550 lub 650
  • 50 g mąki żytniej lub innej
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ suchych drożdży (opcjonalnie dla szybszego wyrastania ciasta)

 

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym thermomix lub w dużej misce i dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-2,5 godziny. Podczas wyrastania ciasto 2-3 razy zagnieść w celu wprowadzenia powietrza. Następnie wyrośnięte ciasto uformować w owalny bochenek i włożyć do koszyka chlebowego opruszonego mąką lub bezpośrednio na blaszkę na której będziemy piekli chleb.

Przykryć i ponownie odstawić  do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 250°C. Bochenek naciąć trzy razy na ukos ostrym nożem. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 230°C i piec jeszcze przez około 25 minut. Zaraz po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.


piątek, 27 kwietnia 2018

Zakwas żytni

 


 

1 Dzień  wieczorem:

  • 50 g (ok. 5 łyżek) mąki żytniej razowej
  • 50 g (ok. 5-6 łyżek) przegotowanej letniej wody
  • duży słoik 1litrowy lub większy, umyty i wyparzony

Wymieszać dokładnie składniki uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Słoik przykryć lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i owinąć gumką  i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni)  na 12 godzin. Następnego dnia rano zakwas dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić. 

2 Dzień wieczorem:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

 Dokaramiamy zakawas. Powtarzamy tą samą czynność jak pierwszego dnia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 Dzień:

Rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wieczorem ponownie dokarmaiamy:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

4 Dzień:

Rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wieczorem ponownie dokarmaiamy:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

5 Dzień:

Rano  mieszamy ostrożnie zakwas, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Zakwas w tym dniu gotowy jest do pieczenia chleba. Pozostały zakwas przykryć ręcznikiem papierowym i założyć gumkę recepturkę.Umieścić w lodówce.

 

Jeśli nie używamy regularnie zakwasu to raz na 2 tygodnie zakwas należy dokarmić. W tym celu wyjąć zakwas z lodówki, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Następnie dokarmić mąką i wodą w proporcji 1.1 . Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Włożyć do lodówki jeśli nie używamy. Przed każdym pieczeniem chleba zakwas należy wcześniej wyjąć z lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie dokarmić 3 łyżkami mąki żytniej i 3 łyżkami ciepłej wody. Odczekać 2-3 godziny i można zabierać się do pieczenia pysznego chleba na zakwasie.



Chleb na zakawasie żytnim

 


 

  • 400 g kwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej 550
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 150 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki umieścić w Thermomix lub wyrobić mikserem (hak do wyrabiania ciasta).Ciasto jest dość lepkie. Następnie przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść, dłonie obtoczyć w mące, uformować bochenek i przełożyć do korzyczka (do wyrastania chleba). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. Chleb pieczony na zakawasie wyrasta o wiele dłużej niż chleb pieczony na drożdżach.Wstawić do zimnego piekarnika, piec 1godzinę.        

   1 godzinę

czwartek, 25 stycznia 2018

Chleb orkiszowy na maślance

 


 

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 500 ml maślanki lub kefiru
  • 40 świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 g ziaren: sezamu, słonecznika, pestek dyni, siemia lnianego, orzechów włoskich
  • 2 łyżczki soli
  • forma prostokątna 31x12cm

Mąkę przesiać do miski, wsypać sól. Maślankę delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, dodać miód, odstawić na chwilę. Rozczyn wlać do miski z mąką, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać ziarna. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec przez godzinę. W razie konieczności, pod koniec pieczenia chleb można przykryć papierem do pieczenia.

piątek, 19 stycznia 2018

Pofałdowany chleb ziołowy

 


  • 600  g mąki
  • 300 g letniej wody
  • 50 ml oliwy
  • 40 g drodży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Masło ziołowe:

  • 120 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 gałązki bazylii
  • 4 fałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Drodże, woda, cukier połączyć trzepaczką i odstawić na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę, sól, wlać oliwę, oraz rozczyn z drodży. Ciasto dokładnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm.

Torownicę o ø 26 wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczjąc papier na zewnątrz, zpiąć obręcz (podczas piczenia będzie się wydobywać masło).

Czosnek, cebulę, listki bazylii i natki drobno posiakać. Połączyć z masłem i salą. Ziołowe masło rozmarować na drodżowym kwadracie. Kwadrat pociąć na 5 cm paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę ( WWWW ), i umieścić każdy ciasno obok siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200ºC, włożyć chlebek i piec przez 25-30 minut. Podajemy ciepły lub zimny np, z dipami, pastami. Smacznego.


Tagi: bazylia
20:25, ginam35 , Chleb
Link Dodaj komentarz »