Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Serniki

wtorek, 18 października 2016

 Sernik

 


 

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g chudego sera
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120g -150 g cukru
  • 250ml mleka
  • 250 ml śmietany
  • 150 ml roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka moreli z słoika (opcjonalnie)

Piana z białek :

  • 2 białka
  • 6 łyżek cukru pudru



Tortownicę o wymiarach ø 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Składniki na spód zagnieść, ciasto wyłożyć na dno tortownicy oraz boki. Piekarnik nagrzać do 175ºC, góra/dół.Ser przełożyć do większej miski i rozmieszać łyżką,następnie dodawać kolejne pozostałe składniki,mieszając łyżką. Bardzo płynną masę serową przelać ostrożnie do formy, jeśli dodajemy- wcisnąć połowki moreli. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, ubić białka z cukrem pudrem na sztywno. Wysunąć sernik z piekarnika, rozmarować pianę, zachowując 1 cm odstęp od brzegu, wsunąć sernik z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu dobrze wystudzić.



sobota, 19 marca 2016

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

 


 

 

Ciasto kruche:

  • 175 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do posmarowania formy oraz 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania

 

Masa serowaa:

  • 500 g sera na sernik
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka  z cytryny (sparzona w gorądzej wodzie)
  • brzoskwinie z puszki (850ml)
  • cukier puder do posypania

Ciasto kruche: masło rozpuścić w rondlu, przestudzić. Tortownicę (26 cm ø), posmarować masłem i obsypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w cząstki.

Następnie mąkę , cukier, cukier waniliowy połączyć z przestudzonym masłem i zagnieść na kruszonkę. 2/3 ciasta wyłożyć na dno formy, delikatnie przyciskając, wstawić do lodówki na 30 min. Pozostałe ciasto skuruszć palcami.  Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubić na puszystą pianę. Dodać ser, skórkę i sok z cytryny, połączyć delikatnie  mikserem na najniższych obrotach, na koniec wmieszać budyń i połączyć równie delikatnymi ruchami.

Ćwiartki brzoskwiń ułożyć na schłodzonym spodzie, po czym wylać masę serową, na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika  190ºC, piec około 50-60 min. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drziwczkach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

sobota, 29 grudnia 2012

 Seromakowiec bez spodu

 


 

Masa serowa :

  • 1 kg sera twarogowego  na serniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • ew.  otarta skórka z połowy pomarańczy

Masa makowa:

  • 250 g maku lub 500 g  gotowej masy makowej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru (nie dodajemy cukru jeśli masa makowa była gotowa )
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy (kilka kropli )
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • do dekoracji: polewa z mlecznej czekolady i białej lub cukier puder, lukier
  • tortownica o ø 26 cm, ze zdejmowaną obręczą                                   

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę wysmarować tłuszczem. 

Masa serowa: ser, całe jajka, cukier, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, zmiksować mikserem na małych obrotach, krótko- tylko do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.

Masa makowa: mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem i dodawać do stopniowo zmielony mak. Następnie dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, rum i aromat migdałowyNastępnie dodać ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając  łyżką.

Na spód  tortownicy wyłożyć masę serową, następnie masę makową ( lub na przemian kilka łyżek masy makowej, kilka łyżek masy serowej ). Włożyć do nagrzanego piekarnika 170- 180°C i piec 1 godzinę. Polać polewą upieczony i przestudzony sernik.