Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Pasty kanapkowe

piątek, 09 listopada 2018

Hummus z dynią



 

  • około 500 g ugotowanej ciecierzycy (wczesniej namoczona 12 godzin) lub z puszki
  • 150 ml wody z ugotowanej ciecierzycy lub sok pozostały z puszki
  • 300 g upieczonej dyni w piekarniku (upieczona w kawałkach w 180°C, 30 minut)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 2-3 cytryn lub ocet jabłkowy 60 ml (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)

W blenderze umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą gładką konsystencję. Hummus nie powinien być rzadki lub zbyt gęsty, w razie potrzeby dolać trochę wody. Podajemy z pieczywem.

wtorek, 01 maja 2018

Masło z czosnkiem niedźwidzim

 


 

  • 200 g miękkiego masła
  • kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • otarta skórka z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz, papryka w proszku lub platki chili

Miękkie masło połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką, utrzeć widelcem. Doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny, papryką lub chili.

Masło czosnkowe jest doskonałym dodatkiem do pieczywa ,warzyw, dań z grilla.

 

piątek, 19 stycznia 2018

Pasta z fetą

 


 

  • 200 g sera feta
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • około 12 czarnych oliwek bez pestki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta rozmarynu, cukru i soli do smaku

Czosnek, oliwki przełożyć do stojącego blendera lub Thermomix, zmiksować przez 8 sekund, poziom 5. Następnie dodać ser feta, masło, śmietanę, koncentrat pomidorowy, oregano, rozmaryn, cukier i sól. Zmiksować ponownie przez kilkanaście sekund. Schłodzić. Podajemy z pieczywem, krakersami.

 

 

wtorek, 17 października 2017

Pasta kanapkowa-włoska

 


 

  • 10 listków bayzlii
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka np, philadelphia
  • 250 g twarożku
  • sól ziołowa, pieprz

Bazylię i czosnek zmiksować, następnie dodać pokrojone pomidory i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Pasta doskoale nadaje się do surowych warzyw, chleba, bagietki, czy ciabatty.