Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Przetwory

środa, 13 września 2017

Ocet jabłkowy

 


łój przykryj bawełnianą szmatką lub kawałkiem ręcznika papierowego, załóż recepturkę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/jak-zrobic-ocet-jablkowy-przepis-na-ocet-jablkowy-domowej-roboty_39822.html



  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 l wody
  • 4-5 łyżek miodu lub cukru

Jabłka umyć, usunąć tylko ogonki i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć w wyparzonym słoju. Zalać przegotowaną letnią wodą wymieszaną z miodem. Jabłka powinny być przykryte wodą. Słoik przykryć lnianą ściereczką  przytrzymując gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Codziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić. Po tym czasie należy zlać ocet (przez lejek wyłożony gazą) do czystych, wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

poniedziałek, 14 listopada 2016

Buraczaki tarte

z czosnkiem do słoików na zimę

 


 

  • 2,5 kg buraczków
  •  3/4 szklanki octu (10%) lub mniej kwestia smaku
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki cukru
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 łyżka soli
  • pieprz do smaku

Dobrze umyte buraczki (średniej wielkości) ugotować w dużym garnku do miękkości,około 45 minut.Wystudzić.

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Do garnka wlać szklankę wody, ocet, dodać ziele angielskie, liść laurowy, olej, sól
cukier oraz cebulę i czosnek. Zalewę zagotować, przestudzić.

Buraczki obrać ze skórki (pamiętajmy aby założyć rękawiczki gumowe) i zetrzeć na tarce o grubych lub drobnych oczkach. Buraczki umieścić w większym naczyniu, zalać przestudzoną zalewą, dodać pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Następnego dnia buraczki przekładamy do umytych słoiczków, mocno zakręcamy. Słoiczki wkładamy do garnka i zalewamy do 3/4 wysokości wodą. Pasteryzujemy około 10-15 minut od momentu zagotowania wody.

      
środa, 31 sierpnia 2016

Papryka marynowana w occie

 


 

  • 2 kg papryki (kolory dowolne)
  • 250 ml octu 10%
  • 1,75ml - 2l wody ( w zależnośći jak kwaśną paprykę lubimy)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • do każdego słoika: listek laurowy, kilkanaście ziarenek gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały ząbek czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i ułożyć w czystych  słoikach, włożyć przyprawy oraz 1 łyżkę oleju. Zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Lekko przestudzić, nastepnie wlać do słoików, dokładnie zakręcić. Pasteryzować około 10-15  minut, (w zależności od wielkości słoików).