Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Śniadanie

środa, 19 października 2016

Omlet z fetą i bazylią

 


 

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka lub śmietany
  • 1 łyżka wody gazowanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • około 50 g sera feta
  • kilkanaście listków bazylii
  • masło

Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, sól i pieprz, roztrzepać trzepaczką aż masa zacznie się pienić. Na większej patelni rozgrzać masło, wylać równomienie masę jajeczną. Gdy masa jajeczna  zacznie się ścinać na brzegach  podważyć krańce omleta w  celu spłynięcia reszty masy na patelnię. Następnie na omlet pokruszyć sera feta oraz porwane palcami listki bazylii, złożyć omlet łopatką na pół, następnie odwracamy delikatnie omlet na drugą stronę, chwilkę pieczemy i podajemy. Omlet powinnien być puszysty, delikatny, wilgotny w środku, należy smażyć niedłużej jak 2-3 minuty, nie może być przesuszony.

niedziela, 19 kwietnia 2015

Jajecznica z beconem i czosnkiem niedźwiedzim (Bärlauch)


 

  • 8 jajek
  • kikanaście świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 g beconu w plastrach
  • biały pieprz, sól morska, gałka muszkatołowa do smaku

 

Liście czosnku niedźwiedziego opłukać pod zimną wodą, oszuszyć i pokroić w paski. Becon rownież pokroić na mniejsze paseczki.

Jajka roztrzepać widelcem, przyprawic solą, pieprzem, gałką, dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć becon, wlać masę jajeczną i usmażyć. Jejecznica jest doskonała na śnidanie z świeżą bułeczką, jak również na obiad np, z ziemniakami. Polecam.