Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Makarony

poniedziałek, 29 maja 2017

Makaron z fasolką cukrową i bekonem

 


 

  • 200 g makoronu świderki
  • 500 g fasolki cukrowej
  • 150 g bekonu w plastrach
  • 100 g sera feta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • pokrojona natka pietruszki

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Fasolkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć bekon do chrupkości, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, dodać masło, roztopić i włożyć fasolkę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na delikatnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do fasolki dodać ugotowany i odcedzony makaron. Bekon rozerwać palcami na mniejsze kawałki i również dodać do makaronu z fasolką, wymieszać.  Wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą i natką pieruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

poniedziałek, 20 marca 2017

Makaron z buraczanym pesto





3 porcje:

  • 3 buraki czerwone (ugotowane lub upieczone)
  • 250 g makaronu np. spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ser feta, rzeżucha
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Buraczki obrać, pokrojone na kawałki włorzyć do blendera, nastepnie dodać obrany czosnek, oliwę, sok i skórkę z cytryny, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz. Całość zmiksować.

Makaron ugotować, odlewając 150 ml wody z ugotowanego makaronu. W garnku rozpuścić masło, dodać orzechy i lekko zrumienić, po czym dodać makaron, buraczane pesto, wodę z makaranu, dokładnie wymieszać. Podajemy na talerzach, posypać pokruszonym serem feta i rzeżuchą. Smacznego.

wtorek, 11 października 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


 

 

  • 125 g makaronu wstążki 
  • 150 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Makaron ugotować  w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć, następnie dodać pokrjone suszone pomidory, na koniec dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć  przez minutę aż szpinak zwiędnie. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać  aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerze. 

 

Źródło: KwestiaSmaku





czwartek, 03 grudnia 2015

Spaghetti carbonara


 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g chudego boczku
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 50 g tartego parmezanu grana padano
  • sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć aż się zarumieni, w razie potrzeby dodać łyżkę masła. Do boczku dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Zarumienić. W miseczce rozbić jajko, dodać żółtka, starty parmezan  i sporo pieprzu, roztrzepać widelcem. Gdy makaron jest gotowy, odcedzić (nie polewać zimną wodą), wymieszać z cebulką i boczkiem, masą jajeczną, natką pietruszki. Podajemy na głębokich talerzach posypując dodatkowo startym parmezanem.

piątek, 20 listopada 2015

Carbonara z dynią

 


  • 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 125 g boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • starty parmezan

 

Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić (zachować 1/4 szklanki wody).
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojony boczek i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, oraz czosnek. Doprawić solą i smażyć przez około 10 minut co chwilę mieszając, dynia ma być bardzo miękka.
Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę, po czym dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec do posypania). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożym serem.



 

poniedziałek, 21 lipca 2014

Spaghetti razowe z bekonem i awokado


 

4 porcje:

  • 400 g razowego spaghetti
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 1 dojrzałe awokado
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Bekon pokroić w paski. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić bekon, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić. Posypać mąką i krótko smażyć, po czym wlać bulion i śmietanę. Gotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Pomidorki przekroić na połówki, dodać do sosou, podgrzać. Umyte awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać do sosu i delikatnie wymieszać. Posypać szczypiorkiem. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego!

czwartek, 06 marca 2014

Lasagne z kiszoną kapustą

 


 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 płatów do lasagne
  • 1 jabłko
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • ½ łyżeczki kminku w proszku
  • do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku, cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
  • forma żaroodporna 25 x 35 cm wysmarowana masłem

Kapustę kiszonę jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Umyte jabłko obrać, pokroić na małe kawałki. Kapustę i jabłko wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Obraną cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć przez 3 minuty, po czym dodać cebulę i koncentrat pomidorowy chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić pieprzem, papryką w proszku. Dusić przez 5 minut.

Wysmarowaną masłem formę wyłożyć 4 płatami lasagne, rozłożyć połowę kapusty, i ponownie 4 płaty lasagne. Następnie wylać sos mięsno- pomidorowy, i wyłożyć pozostałe 4 płaty lasagne, na blaty pozostałą część kiszonej kapusty. Lasagne posypać tartym serem, wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekać przez około 40-45 minut. Po  upieczeniu w celu lepszego krojenia odczekać około 10 minut. Posypać posiekaną natką pieruszki.

Lasagne w tej wersji jest o wiele lepsza od tej klasycznej, jeśli oczywiście lubimy kiszoną kapustą. Lepszej nie jadłam ;-)

Polecam gorąco i smacznego !


poniedziałek, 20 stycznia 2014

Spaghetti w parówce z sosem pomidorowym

dla naszych milusińskich

 


 

4 porcje:

  • 4 parówki winerki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  •  2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka w proszku, cukier do smaku

 

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz z sokiem, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, cukrem. Dusić na wolym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę, podgrzać.

Parówki pokroić na 2 cm kawałki. W środek każdego kwałka, wbić powoli i ostrożnie nitki spaghetti (po 4-5 sztuk). Następnie włożyć do osolonej gotującej wody. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Podajemy z sosem pomidorowym, można posypać tartym parmezanem.

Smacznego :)

 

poniedziałek, 18 listopada 2013

Schupfnudeln (niemieckie kluski ziemniaczane) z kiszoną kapustą

 


 

Schupfnudeln:

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól morska, szczypta gałki muszkatołowej

Ugotowane ziemniaki przcisnąć przez praskę, wystudzić. Ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką, mąką ziemniaczaną, solą i gałką do smaku, wszystkie składniki dobrze połączyć. W razie potrzeby dosypać mąki, ciasto nie może być klejące. Z ciasta uformować długie ruloniki o grubości 3 -4 cm, następnie pokroić w 0,5- 1 cm kawałki i uformować rękoma lub na stolnicy posypanej mąką spiczaste kluseczki. Kluseczki włożyć do posolonej gotującej wody na 3-4 minuty, do momentu gdy wypłyną na wierzch. Odcedzić.

 Schupfnudeln selber machen - so geht's - schupfnudeln

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g schabu wędzonego peklowanego (Kasseler)
  • 200 g kwaśnej śmietany 24% (Schmand)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 100 ml bulionu
  • 70 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą parykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Schab peklowany pokroić w kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć odcedzone kluseczki, podsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodać pokrjony schab i r ownież podsmażyć, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą oliwę, kapustę, kminek i wino, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze 5 minut. Następnie wmieszać kwaśną śmietanę, bulion, chwilę podgrzewać po czym wlać bulion, dodać kluseczki i schab- podgrzać i posypać koperkiem. Danie można podać nie dodając mięsa, ja osobiście taką wersję lubię najbardziej czyli, bezmięsną. Gotowe, i smacznego. Pychotka!

 

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

aleria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxformować szpiczaste końcówki.
czwartek, 15 sierpnia 2013

 Tagliatelle  z  kurkami

 


 

 

  • 400 g kurek
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Makaron ugotować al` dente. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać oczyszczone i umyte kurki. Smażyć kilka minut, następnie dodać śmietankę, gotować do momentu gdy sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Na koniec wmieszać kwaśną śmietanę. Do gotowego  sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki.


czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z szparagami, krewetkami

w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

 

 

  • 300 g zielonych szparagów
  • 400 g krewetek tygrysich
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 250 g makorunu wstążki
  • 2+ 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki wytrawnego martini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Zielone szparagi umyć  - obciąć zdrewniałe końcówki (1/3 długości szparaga) i pokroić ukośnie na małe kawałki, (ja pokroiłam po ugotowaniu). Ugotować w osolonej wodzie  5 minut. Wodę od szparagów zatrzymać.

Krewetki obrać z pancerzy i pozbawić głów (jeśli zostały kupione z pancerzami), pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego  jeśli posiadają. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi pokroić w paski. 

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zarumienić. Po czym wlać 400 ml wody po szparagach, martini, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową- sos zagotować.

Na głębokiej  patelni rozgrarzać pozostałe masło, podsmażyć szparagi przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć krewetki (3 minuty), przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do patelni z krewetkami włożyć szparagi, pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać sos, i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzewać chwilkę. Makaron podajemy na głębokich talerzach. Życzę smacznego!