Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Napoje ciepłe

poniedziałek, 10 listopada 2014

Kawa korzenna 

 


 2 porcje:

  • 400 ml+ 50 ml mleka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
  • na czubek łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z burbonem  

Mleko podgrzać, dodać gwiazdkę anyżu, kawę rozpuszczalną, czekoladę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie doprawić kardamonem i cynamonem, gwiazdkę anyżu wyłożyć. Pozostałe mleko podgrzać z cukrem waniliowym i spienić spieniaczem lub ubijaczką do mleka. Kawę rozlać do dwóch szklanek, na wierzch wylać delikatnie spienione mleko. Możemy również udekorować wiórkami  czekolady. Polecam gorąco tą orietnalną pyszną pokusę na jesienne chłodne dni.

czwartek, 21 marca 2013

Imbirowy napar

 



 

Cudowny zdrowy imbir. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Ułatwia trawienie,  przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Leczy przeziębienia, migreny. Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła). Obniża  poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie i działa przeciwzakrzepowo. Zwiększa koncentrację i dodaje nam energii. I ten niezwykły smak...

Ale  oczywiście ze względu na jego podrażniające działanie należy go jednak używać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego i kobiet w ciąży. 

 

  • kawałek korzenia imbiru wielkośći orzecha włoskiego
  • ½ cytryny
  • miód

 

Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir, sok i skórkę z cytryny zalać 1 litrem wrzątku i przykryć i odstawić na 5 min. Do przecedzonego płynu dodać miodu. Na zdrowie!