Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wigilia i Święta

piątek, 08 grudnia 2017

Grzane wino


 

  • 1 butelka półwytrawnego czrwonego wina
  • 1 pomarńcza
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5-8 goździków
  • 3 ziarenka kardamonu

Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, pokroić w plastry. Do garnka wlać wino oraz dodać wszystkie składniki, podgrzewać około 5 minut, wino ma być gorące. Uważać aby się nie zagtowało. Rozlać do szklanek i podawać gorące.

niedziela, 05 listopada 2017

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi


  • 4-5 filetów śledziowych w oleju
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklaki pokrojonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do miseczki, dodać koncentrat pomidorowy  wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodać ocet, orzechy, pieprz i dokładnie wymieszać. Filety śledziowe pokroić na kawałki i wymieszać ze wszystkimi składnikami, wlać olej. Przełożyć do słoika, przechowujemy w lodówce.



piątek, 23 grudnia 2016

Gwiazda makowa

 


 

 

 

  • 500 g mąki przennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • około 300 g masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania

 

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Dodać jajka i połączyć łyżką wszystkie składniki. Następnie dodać roztopione ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką,  uformować kulę, podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek ciasta na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem. Ciasto poprzecinać na 16 części, jak tort, nie docinając go do samego środka. Każdy kawałek obkręcić parami na zmianę- jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 180° C. Wyrośniętą gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut. Po przestudzeniu polać lukrem- sok z cytryny wymieszanz z cukrem pudrem.



Źrdło: Kwestia Smaku

wtorek, 20 grudnia 2016

Zakwas z buraków

 


 

 

 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarerenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
  • 1 łyżka soli

Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na cienkie plastry, ułożyć w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, umieścić w nauczyniu, dodać rownież ziele angielskie i liście laurowe. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty). Zalewą zalać buraki. Buraki powinny być przykryte wodą.

Naczynie przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3-5 dni, w zimnym pomieszczeniu dłużej. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać.  Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.

Gotowy zakwas  przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. Genialy zakwas do czerwonego barszczu lub do picia jako naturalny prozdowrotny probiotyk dla naszych jelit, jak  i całego organizmu.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach

 


  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  •  mielony cynamon
  • laska cynamonu

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka miksując krótko po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód i śmietankę kremówkę, zmiksować. Wylać na pierniczki, wstawić do nagrzanego piekarnika  180°C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec jeszcze przez 90 minut.

Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować laską cynamonu.



Źródło: Kwestia Smaku

sobota, 20 grudnia 2014

Śledź po kaszubsku

 


 

  • 300 g matiasów
  • 2 cebule
  • kilka śliwek
  • garść rodzynek (namoczone w wodzie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Matiasy namoczyć w wodzie, przez około 3 gdziny zmieniając wodę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posypać łyżką cukru i zeszklić. Nastepnie dodać namoczone i odcedzone rodzynki, śliwki pokrojone w paseczki, majeranek, paprykę w proszku, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszać i wystudzić.

Namoczone śledzie, pokroić na mniejsze kawałki. Układać w naczyniu warstwami na przemian z sosem pomidorowym. Marynować w lodówce. Najsmaczniejsze są nastepnego dnia. Polecaam serdecznie. Smacznego.

 


piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie cytrynowe

 


 

  • 2 opakawania śledzi matias w oleju (600 g)
  • 2 cytryny
  • mała garść goździków
  • 2-3 łyżki oliwy

Cytryny bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać  je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu cytryn wycisnąć z nich sok. Śledzie opłukać pod  bierzącą  zimną wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowymi  i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

W słoiku ułożyć warstwę skórek z cytryny, na to kilka goździków i warstwę śledzi. Kontynuować  do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać oliwę, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują po dwóch dniach leżakowania ;-) Smacznego.

Źródło: Eksplozja smaku

Barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami

 


 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • pęczek włoszczyzny (marchew, por, seler, korzeń pietruszki)
  • kilka suszonych grzybków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarnen ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 łyżki octu jabkowego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, grzybkami suszonymi,  ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawaki buraki (oprócz jednego). Zalać 1,5- 2 l wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawić do  solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem przecedzić, podgrzać, ale już nie gotować. Podawać na głębokich talerzach lub w bulionówkach z uszkami, krokietami lub pasztecikami.

 

 

Uszka  grzybkami:

 

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki przennej
  • ½ ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz do uszek:

  • 50 g suszonych grzybków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do rondelka włożyć grzyby, wlać 1 szklankę wody i ugotować na średnim ogniu pod przykryciem  do miękkości (30 minut). Obraną cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle.

Ugotowane grzybki przecedzić, ostudzić. Wywar pozostały po ugotowaniu grzybów możemy przeznaczyć do dodania do barszczu. Grzybki drobno posiekać, włożyć  na patelnię z cebulką, dodać bułkę tartą, śmietanę,  sól i pieprz do smaku. Krótko podsmażyć, wystudzić.

A w międzyczsie gdy farsz się studzi, przygotowujemy ciasto na uszka. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na czubku kopca robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Powoli podlewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinamy małe kółka np. większym kieliszkiem,  na środek nakładamy połowę łyżeczki farszu, składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Najpierw kleimy czubek, a potem boki. Brzegi pierożka zawijamy wokół palca i dociskamy, tworząc kształt uszka.

Uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Wyjmujemy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na talerzach,  zalewamy barszczem. Smacznego!

 


 

środa, 27 listopada 2013

Śledź po sułtańsku


 

  • 300 g filetów śledziowych (matjasy)
  • 50 g rodzynek
  • 150 g koncentratu pomidorowgo
  • 2 cebule
  • ½ szklanki oliwy+2 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1-2 listki laurowe, świeżo zmielony pieprz

Śledzie wymoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Osuszyć i pokroić na mniejsze  kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i parzyć przez 10 minut, odcedzić. 

Obraną cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić na oliwie, posypać cukrem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet winny, rodzynki, listek laurowy, przyprawić pieprzem, chwilę dusić. Wystudzić.

Śledzie układać w słoiku na przemian  z sosem pomidorowo-rodzynkowym. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego.


 

 

 


niedziela, 23 grudnia 2012

 

                            Wesołych świąt !!!