Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wigilia i Święta

wtorek, 18 grudnia 2018

Śledzie w musztardzie

 



 

  • 5-6 filetów śledziowych solonych
  • ok. 5 łyżek musztardy
  • 2 cebule
  • olej np. rzepakowy
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • około 1/2 szklanki oleju rzepakowego

 

Śledzie moczyć w mleku, ok. godzinę, odsączyć, osuszyć, pokroić wna mniejsze kawałki. Śledzie wymieszać z musztardą, pieprzem, sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka. W słoiku na dnie ukłożyć na przemian warstawami cebulę, śledzie wraz z musztardą. Ułożyć listek laurowy i ziele angielskie. Zalać oliwą. Śledzie wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.



Ryba w zalewie pomidorowej

 


 

  • 1 kg filetów dowolnej ryby
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Zalewa

  • 6 szklanek wody wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 cebul
  • mały koncentrat pomidorowy Kotlin
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy

Filety (mrożone rozmrozić) pokroić na mniejsze części, posolić, popieprzyć. Jajka roztrzepać widelcem, bułkę tartą wsypać na miseczkę. Kawałki ryby moczyć w jajku, następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do garnka wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć, wlać wodę, ocet, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, koncentrat pomidorowy. Zagotować, przestudzić. Ryby ułożyć w naczyniu warstawami, zalać zalewą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Smacznego.

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sernik na korzennym spodzie

 


 

Spód

  • 250 g ciasteczek korzennych (lub twardych pierników lub kruchych ciasteczek z dodadkiem 1 łyżki przyprawy do pierników)
  • 70 g masła

 Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja

  • orzechy  włoskie
  • ok. 300 g masy krówkowej

 

Tortownicę o ø 26 cm, spód wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka pokruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki (2 cm), uklepać łyżką, wstawić do lodówki.
Miękkie masło ubić na puszysty krem, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po kolei cukier wanilinowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną cały czas miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową delikatnie i dokładnie.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C. Piec przez ok. 60 minut.
Po ostudzeniu zdjąć obręcz z sernika. Masę krówkową dokładnie wymieszać i posmarować sernik. Udekorować orzechami.
Źródło> kwestia smaku
piątek, 08 grudnia 2017

Grzane wino


 

  • 1 butelka półwytrawnego czrwonego wina
  • 1 pomarńcza
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5-8 goździków
  • 3 ziarenka kardamonu

Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, pokroić w plastry. Do garnka wlać wino oraz dodać wszystkie składniki, podgrzewać około 5 minut, wino ma być gorące. Uważać aby się nie zagtowało. Rozlać do szklanek i podawać gorące.

niedziela, 05 listopada 2017

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi


  • 4-5 filetów śledziowych w oleju
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklaki pokrojonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do miseczki, dodać koncentrat pomidorowy  wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodać ocet, orzechy, pieprz i dokładnie wymieszać. Filety śledziowe pokroić na kawałki i wymieszać ze wszystkimi składnikami, wlać olej. Przełożyć do słoika, przechowujemy w lodówce.



piątek, 23 grudnia 2016

Gwiazda makowa

 


 

 

 

  • 500 g mąki przennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • około 300 g masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania

 

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Dodać jajka i połączyć łyżką wszystkie składniki. Następnie dodać roztopione ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką,  uformować kulę, podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek ciasta na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem. Ciasto poprzecinać na 16 części, jak tort, nie docinając go do samego środka. Każdy kawałek obkręcić parami na zmianę- jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 180° C. Wyrośniętą gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut. Po przestudzeniu polać lukrem- sok z cytryny wymieszanz z cukrem pudrem.



Źrdło: Kwestia Smaku

wtorek, 20 grudnia 2016

Zakwas z buraków

 


 

 

 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarerenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
  • 1 łyżka soli

Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na cienkie plastry, ułożyć w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, umieścić w nauczyniu, dodać rownież ziele angielskie i liście laurowe. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty). Zalewą zalać buraki. Buraki powinny być przykryte wodą.

Naczynie przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3-5 dni, w zimnym pomieszczeniu dłużej. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać.  Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.

Gotowy zakwas  przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. Genialy zakwas do czerwonego barszczu lub do picia jako naturalny prozdowrotny probiotyk dla naszych jelit, jak  i całego organizmu.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach

 


  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  •  mielony cynamon
  • laska cynamonu

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka miksując krótko po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód i śmietankę kremówkę, zmiksować. Wylać na pierniczki, wstawić do nagrzanego piekarnika  180°C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec jeszcze przez 90 minut.

Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować laską cynamonu.



Źródło: Kwestia Smaku

czwartek, 01 grudnia 2016

Piernik świąteczny

 


 

  • 400 g mąki
  • 250 g miodu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g posiekanych bakalii: orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jajkai i zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie, powidła śliwkowe, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w tem. pokojowej na minimum 3 dni do fermentacji. Długą i wąską formę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić  do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 2-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

sobota, 26 listopada 2016

Likier piernikowy

 


 

  • 300 ml czystej wódki
  • 600 ml śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w garnku, podgrzewać przez 10 minut do rozpuszczenia się czekolady, na koniec delikatnie zagotować, 30 sekund. Wystudzony lokier przelać do czystej butelki. Przechowywać w lodówce.

sobota, 20 grudnia 2014

Śledź po kaszubsku

 


 

  • 300 g matiasów
  • 2 cebule
  • kilka śliwek
  • garść rodzynek (namoczone w wodzie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Matiasy namoczyć w wodzie, przez około 3 gdziny zmieniając wodę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posypać łyżką cukru i zeszklić. Nastepnie dodać namoczone i odcedzone rodzynki, śliwki pokrojone w paseczki, majeranek, paprykę w proszku, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszać i wystudzić.

Namoczone śledzie, pokroić na mniejsze kawałki. Układać w naczyniu warstwami na przemian z sosem pomidorowym. Marynować w lodówce. Najsmaczniejsze są nastepnego dnia. Polecaam serdecznie. Smacznego.

 


sobota, 21 grudnia 2013

Najlepsza rolada makowa0-strucel

 


 

Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe:

  • 500 g mąki przennej
  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g suchego zmielonego maku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 5 białek
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek+3 łyżki rumu
  • 100 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 3 łyżki likieru migdałowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki  gorącej wody lub sok z cytryny, bądź likier migdałowy

Cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą.

 

Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki maki, dokładnie wymieszać.   (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie utarte żółtka. Wyrobić ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć  ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Masa makowa: do większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie.

Mak połączyć z składnikami jak powyżej (rodzynki odsączone). Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą rozwałkować (podsypując  mąką) na prostokąt (około 33 x 27 cm) o grubości ok. 3 mm. Na każdy prostokąt rozłożyć 1,3 masy makowej, zostawiając wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć  w roladę i owinąć papierem do pieczenia, dość luźno zostawiając ok 1 cm luzu. Rolady makowe przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 30 min  do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polukrować.

Makowce są wyśmienite, delikatne, miękkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, knieczenie do wypróbowania. Polecam gorąco. Ciasto nadaje się doskonale do zamrażania, wcześniej go jednak nie lukrując. Smacznego.



piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie cytrynowe

 


 

  • 2 opakawania śledzi matias w oleju (600 g)
  • 2 cytryny
  • mała garść goździków
  • 2-3 łyżki oliwy

Cytryny bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać  je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu cytryn wycisnąć z nich sok. Śledzie opłukać pod  bierzącą  zimną wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowymi  i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

W słoiku ułożyć warstwę skórek z cytryny, na to kilka goździków i warstwę śledzi. Kontynuować  do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać oliwę, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują po dwóch dniach leżakowania ;-) Smacznego.

Źródło: Eksplozja smaku

Barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami

 


 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • pęczek włoszczyzny (marchew, por, seler, korzeń pietruszki)
  • kilka suszonych grzybków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarnen ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 łyżki octu jabkowego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, grzybkami suszonymi,  ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawaki buraki (oprócz jednego). Zalać 1,5- 2 l wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawić do  solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem przecedzić, podgrzać, ale już nie gotować. Podawać na głębokich talerzach lub w bulionówkach z uszkami, krokietami lub pasztecikami.

 

 

Uszka  grzybkami:

 

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki przennej
  • ½ ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz do uszek:

  • 50 g suszonych grzybków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do rondelka włożyć grzyby, wlać 1 szklankę wody i ugotować na średnim ogniu pod przykryciem  do miękkości (30 minut). Obraną cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle.

Ugotowane grzybki przecedzić, ostudzić. Wywar pozostały po ugotowaniu grzybów możemy przeznaczyć do dodania do barszczu. Grzybki drobno posiekać, włożyć  na patelnię z cebulką, dodać bułkę tartą, śmietanę,  sól i pieprz do smaku. Krótko podsmażyć, wystudzić.

A w międzyczsie gdy farsz się studzi, przygotowujemy ciasto na uszka. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na czubku kopca robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Powoli podlewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinamy małe kółka np. większym kieliszkiem,  na środek nakładamy połowę łyżeczki farszu, składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Najpierw kleimy czubek, a potem boki. Brzegi pierożka zawijamy wokół palca i dociskamy, tworząc kształt uszka.

Uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Wyjmujemy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na talerzach,  zalewamy barszczem. Smacznego!

 


 

środa, 27 listopada 2013

Śledź po sułtańsku


 

  • 300 g filetów śledziowych (matjasy)
  • 50 g rodzynek
  • 150 g koncentratu pomidorowgo
  • 2 cebule
  • ½ szklanki oliwy+2 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1-2 listki laurowe, świeżo zmielony pieprz

Śledzie wymoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Osuszyć i pokroić na mniejsze  kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i parzyć przez 10 minut, odcedzić. 

Obraną cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić na oliwie, posypać cukrem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet winny, rodzynki, listek laurowy, przyprawić pieprzem, chwilę dusić. Wystudzić.

Śledzie układać w słoiku na przemian  z sosem pomidorowo-rodzynkowym. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego.


 

 

 


niedziela, 23 grudnia 2012

 

                            Wesołych świąt !!!


 Ryba opiekana w zalewie pomidorowo- octowej


 

 

 

  • 1 kg filetów rybnych np, dorsz, mintaj, morszczuk
  • bułka tarta
  • 1- 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażania
  • około 300 g papryki konserwowej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa :

  • 1/ 3 szklanki oliwy
  • 1/3  szklanki octu ( jeśli lubimy bardziej kwaśne, dodajemy więcej octu )
  • 400 g  pomidorów puszce ( lub 300 ml pasaty pomidorowej  lub soku pomidorowego )
  • 2 łyżki cukru
  • 1- 2  łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy 4 sztuki, ziele angieskie kilka ziarenek

 

Rybę dobrze rozmrozić, opłukać zimną wodą i dokładnie oszuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę.

Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier, sól,  pomidory ( jeśli były w całości rozdrobnić ), liść laurowy, ziele angielskie- zagotować. Pod koniec dodając pokrojoną cebulę. Przestudzić. Do zalewy dodać pokrojony ogórek i paprykę.

Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć warstwowo ( w wysokim naczyniu ) na przemian z zalewą pomidorową. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.


Smacznego :)

piątek, 09 listopada 2012

Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego

 


 

Barszcz :

  • 1,5 kg burczaków
  • 2 litry rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1- 2 łyżeczki majeranku
  •  3 grzybki suszone namoczone w wodzie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy cytryny, cukier

 Buraczki dobrze umyć i ugotować. Ugotowane buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na maśle. Czosnek pokroić w plasterki.

Do rosołu dodajemy: buraczki, podsmażoną cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele angieskie, ziarenka pieprzu, majeranek. Całość zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia, barszcz przecedzić. Podgrzać (nie gotować!) doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy np,  z pasztecikami.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami :

  • rolka ciasta francuskiego 40x25 cm - 275g   (ja użyłam wersji light)
  • 30 g suszonych grzybków ( lub 500 g pieczarek )
  • 300 g kiszonej kapusty+ listek laurowy+ 3 ziarenka ziela angielskiego+kminek
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzybki namoczyć w zimnej wodzie 250 ml, po czym ugotować do miękkości (25-30 minut). Kapustę odcedzić z soku, pokroić, (gdy jest zbyt kwaśna przepłukać na sitku pod bieżącą wodą), przełożyć do garnka, wlać tyle wody aby przykryła kapustę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kminek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ugotowane  pokrojone  grzybki i posiekaną kapustę. Podsmażyć do połączenia się smaków. Doprawić do smaku.                    

Rrozkładamy ciasto francuskie, przekroić wzdłuż na dwie połowy. Nna środku każdego pasa ułozyć  farsz, zwinąć w rulon, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie w 10 cm kawałki. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce, pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do  200°C.

Paszteciki są smaczne, łatwe i  szybkie do przygotowania (zasługa  ciasta francuskiego). Doskonałe na każde przyjęcie, czy na każdą okazję. Farsz można zmieniać dowolnie np, z mięsem mielonym, pieczarkami. Polecam gorąco!

Smacznego :)