Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Ciasteczka

czwartek, 01 grudnia 2016

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

 


 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g orzechów laskowych
  • 80 g płatków owsianych
  • 130 g miękkiego masła
  • 130 g mąki
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Czekoladę, orzechy, płatki owsiane, umięścić w blenderze i zmiksować (kilkanaście sekund). Przełożyć do miski, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło pokrjone na kostkę, cukier, jajko, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Z ciasta formać kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć dłońmi i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm. Piec około 10-15 minut.

niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka z ciasta francuskiego o smaku korzennym

 


 

  • opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (450 g)
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml skondensowanego mleka do kawy 7%
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Ciasto odmrozić. W rondelku zagotować mleko, cukier, miód oraz przyprawę do piernika. Gotować na małym ogniu kilka minut aż masa zacznie gęstnieć- cały czas mieszając. Wystudzić.

Płaty ciasta ułożyć na papierze do pieczenia w prostokąt, zakładając brzegi jeden na drugi, delikatnie przewałkować wałkiem w celu złączenia brzegów. Rosmarować masę korzenną , następnie boki ciasta zwinąć do środka, najpierw z jednej strony potem z drugiej. Przewrócić złączeniem do dołu. Wstawić do lodówki  na około 10 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki pokroić ostrym nożem na 0,5-1 cm grubości plasrty. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

iu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5- - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



iu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5- - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



piątek, 12 grudnia 2014

Ciasteczka z dżemem

 


 

 

około 40 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta solo
  • skórka otarta z cytryny
  • dowolny dżem

Wszystkie składniki wyżej wymienione (poza dżemem), zagnieść na kruche ciasto. Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę. Gdy ciasto jest schłodzone, formujemy dłońmi małe kulki o okło  ø 3 cm. Następnie odcisnąć kciuk w każdej kulce, tworząc zagłębienie, wypełnić ulubionym dżemem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożnej papierem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10-15 minut w 200°C, kiedy ciastka osiągną złoty kolor na brzegach. Pyszne kruche ciasteczka i bardzo łatwe do wykonania, polecam gorąco.


niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne

 


 

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 20 g  przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne foremki

Z podanych powyżej składników zagnieść  ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na  placek o grubości 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty foremkami. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać. I tak do  całkowitego wyczerpania się ciasta.

Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

Rogaliki migdałowe

 


 

około 80 sztuk

  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mąkę, cukier, migdały, żółtka, cukier waniliowy, masło pokroić na mniejsze kawałki- wszystkie te składniki dokładnie zagnieść na ciasto. Wstawić do lodowki na 1 godzinę.

Ciasto wyjąć z lodówki, uformować długi rulon o średnicy 2,5 cm, następnie pokroić w 0,5-1 cm talarki i uformować z nich krótkie ruloniki, zaokrąglić w kształt rogalika. Piec partiami aby w trakcie pieczenia się nie połączyły ( 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Przechowujemy w blaszanym pudełku.

sobota, 08 grudnia 2012

Gwiazdeczki  cynamonowe 


 

  • 2 białka
  • 150 g pudru cukru
  • 250 g mielonych migdałów
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • foremki gwiazdki

Glazura:

  • 1 białko
  • 100 g pudru cukru
  • szczypta soli

Białka wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na puszysty krem. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, mielone migdały, szczyptę soli. Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzać do 140°C. Ciasto wyjąć z lodówki, włożyć pomiędzy dwie folie spozywcze i rozwałkować na placek o grubośći ok. 0,5 cm. Powycinać foremką gwiazdeczki, od czasu do czasu zanurzyć w mące lub pudrze cukrze ( około 50 sztuk ).Przełożyć delikatnie ( cisato jest bardzo delikatne ), na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Glazura: Białko ubić mikserem z odrobiną soli na śniegowy krem, posmarować każdą z gwiazdek ( najlepiej zrobić to pędzelkiem ). Piec w środkowej części piekarnika  20 minut w 140°C.

 

Smacznego !


Ciasteczka  maślane

 


 

około 50-60 ciasteczek

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
  • dowolne foremki

Lukier :

  • około 100 g cukru pudru
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
  • ew. czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraczków
  • dowolna posypka

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie  i szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. stolnicę posypujemy mąką. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa placki o grubośći około 3 mm. Wycinamy ciasteczka foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C, około 10 minut.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny ( konsystencja gęstej śmietany ). Po upieczeniu lukrujemy i ozdabiamy posypką. Do lukru można dodać kilka kropli barwnika lub soku z buraczków. Ciasteczka są bardzo łatwe i proste  do przygotowania, i oczywiście bardzo  smaczne, kruche. Jeśli chcemy większą ilość ciasteczek, można podwoić składniki na ciasto. 

Smacznego :-)

 

 

piątek, 07 grudnia 2012

Adwentowe ciasteczka orzechowe   


 


 

  • 150 g owoców kandyzowanych mieszanych
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 g siekanych migdałów
  • 125 g mielonych migdałów
  • 125 g  mielonych orzechów laskowych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skrobi spożywczej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 0koło 50 okrągłych opłatków o (4-5 cm ø ) (du kupenia np. Lidl )
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • papier do pieczenia

 

Owoce kandyzowane drobno posiekać. Jajka, cukier, sól, zmiksować mikserem do białości. Wsypać wszystkie orzechy wymieszane z skrobią, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, oraz posiekane kandyzowane owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łopatką i wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Na dwóch blaszkach rozłożyć papier do pieczenia. Porozkładać opłatkowe krążki, następnie rozłożyć ciasto orzechowe. Wstawić do piekarnika i piec około 15- 20 minut. Wystudzić na kratce.

150 g cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny ( konsystencja gęstej śmietany ). Udekorować  ciastka.

Czekoladę włożyć do woreczka od zamarażania żywności, spiąć gumką lub klarą. Woreczek zanurzyć w rondelku  z gorącą wodą, pozostawić do momentu roztopienia czekolady. Następnie woreczek wyjąć z wody.  W jednym rogu zrobić mały otwór lub zciąć norzyczkami i polewać lejącą czekoladę na ciasteczka.