Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Słodka przekąska

wtorek, 17 stycznia 2017

Drożdżówki z makiem

 


 

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania
  • około 300 g masy makowej
  • szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, powoli wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając dwie łyżki do środka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie dodać jajka, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm, rozsmarować masę makowę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokośći 4 cm. Ułożyć je dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w większych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdą bułeczkę. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut. Po przestudzeniu polukrować (cukier puder wymieszny z sokiem z cytryny.




 

 

sobota, 21 grudnia 2013

Kandyzowane jabłka na patyku


 

  • 3 kwaśne  jabłka np. granny smith
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1- 2 łyżeczki barwnika spożywczego (użyłam Wilton, do kupienia w sklepie online)
  • 3 patyczki drewniane
  • termometr cukierniczy

Jabłka nabić na patyk. Cukier, wodę, barwnik i ocet wymieszać w rondelku o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu, aż termometr cukierniczy wskaże temperaturę 150 C,  t.j około 5 minut. Jabłka zanurzać w syropie  jedno po drugim, dobrze je pokrywając (ostrożnie syrop jest bardzo gorący!). Następnie zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie.  Jabłka ułożyć  patyczkiem do góry na talerzu posypanym cukrem lub blaszce posmarowanej olejem. Ostudzić.

czwartek, 24 października 2013

Racuchy  drożdżowe  z jabłkami

 


 

 

 

  • 500 g mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w połowie szkanki mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Obrane jabłka pokroić wkosteczkę. Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą ilość mleka, gotowy rozczyn. Ciasto dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwioło objętość, dodać pokrojone jabłka. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto powinno być gęste, ciągnące ale nie rzadkie.

Rozgrzać masło na patelni (np. ceramiczna, potrzebna jest wtedy  mała ilość tłuszczu).

Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta (używamy dwóch łyżek, można zamoczyć w ciepłej wodzie) na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaskie. Smażyć  na  średnim ogniu  do czasu aż placki urosną i będą ładnie zarumienione z obydwu stron. Po upieczeniu ułożyć na ręcznikach papierowych. Ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


 

czwartek, 10 października 2013

Placki serowo - dyniowe na słodko

 


 

 

 


• 200 g surowej dyni hokaido
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g białego sera

• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

• olej do smażenia

 


Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.


Do twarogu  dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy. Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy.

Rozgrzać patelnię i posmarować olejem, nałożyć pełną łyżkę masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem, twarożku z cukrem, śmietany  czy ulubionej konfitury. Przepis pochodzi z Kwesii Smaku.


środa, 07 listopada 2012

 Prażone migdały w karmelu


 

  • 200 g migdałów z skórką
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml wody

Na teflonową patelnię wlać wodę, wsypać cukier i cynamon. Zagotować. Włożyć migdały i prażyć na wysokim ogniu ciągle mieszając, do momentu (5-8 minut) aż cukier powstanie suchy. Zmniejszyć ogień, posypać cukrem waniliowym, prażyć około 1-2 minuty (cukier zaczyna delikatnie się rozpuszczać ). Wyłożyć na papier do pieczenia, rozdzielając dwoma widelcami, (żeby nie były posklejane). Wystudzić. Gotowe. Doskonała przekąska na długie jesienne wieczory.

Smacznego :-)