Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Dip

piątek, 30 grudnia 2016

Pikantny dip z daktyli


 

  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cebulki dymki
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24%
  • 250 g serka śmietankowego np. Pphiladelphia lub chudego twrarożku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki pasty Harissa

W blenderze zmiksować daktyle, obrany czosnek, cebulkę dymkę, kmin rzymski, curry, pastę Harissa. Na koniec dodać serek śmietankowy, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do miseczki, podajemy z krakersami, ciabattą, warzywami, itp. Smacznego.

niedziela, 21 sierpnia 2016

Dip curry-morelowy


  • 5 łyżek dżemu morelowego
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1-2 łyżki curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować blenderem. Znakomity dodatek do dań z grilla, sałatek, podawanych z bagietką. Smacznego!

Tagi: curry
21:56, ginam35 , Dip
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 maja 2012

Doskonały  sos  zaziki


 

 

 Najpopularniejszy grecki dip,  jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, do sałatek, do maczania białego pieczywa, to  także doskonały dip do maczania warzyw. Najlepiej smakuje, następnego dnia ( ja przygotowuje go zawsze dzień wcześniej ). Mój ulubiony i w moim wydaniu. Polecam gorąco.

  • 500 g jogurtu greckiego 10 %
  • 2 ząbki czosnku (przecisnięty przez praskę )
  • połowa zielonego ogórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka posiekanej mięty ( opcjonalnie )

Ogórek umyć, zetrzeć z skórką na tarce  z grubymi oczkami. Połączyć dokładnie z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, miętą, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Schłodzić w lodówce.  Gotowe.